I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Italské receptyPrimi (první chody)vegetariánské recepty

Risotto con spinaci (špenátové risotto)

Risotto con spinaci (špenátové risotto)

Miluju špenát, protože se dá uvařit na stovky způsobů. Nedávno jsme si ukázali smažené italské špenátové kuličky (recept zde), které můžou posloužit jako skvělý předkrm neboli „antipasto“.

Špenát ale v italské kuchyni neplní jen roli přílohy nebo předrkmu, nýbrž se skvěle hodí i jako hlavní ingredience při přípravě spousty dalších jídel. Nejznámější jsou třeba špenátové lasagněl, krém do plněných těstovin, např. ravioli (recept zde). V minulosti jsme si také ukázali vynikající plněné těstoviny ve tvaru mušle „conchiglioni“ (recept zde).

Dneska si ukážeme naprosto jednoduché risotto právě se špenátem 🙂

Co budeme potřebovat? Určitě doporučuji si přečíst můj článek Rady a tipy k italské kuchyni: Jak na risotto. Najdete tam pár tipů ohledně přípravy výborného risotta. Ty věci možná opakuju stále dokola, ale italská risotta jsou prostě dokonalé jídlo a opravdu není tak složité ho doma připravit ze surovin, které najdete kde0koliv v obchodech.

Pokud ho chcete mít opravdu italské, stačí dodržet použití surovin, postup a závěr. Vznikne vám jednoduché jído, které vás skvěle nasytí a blýsknete se před vašimi známými pravými italským krémovým risottem 🙂

špenátové risotto

Ingredience (pro 2 osoby):

200g italské rýže typu Arborio (ev. Carnaroli)
cca 4cm kostka másla  (já sehnala v obchodě Gran Moravia)
1 hrst sýra parmezánového typu (např. Gran Moravia, Grana Padano), nastrouhaný
100-150g čerstvého špenátu, spařeného a nakrájeného na velmi drobno (informace dole)
cca 0,5l domácího zeleninového vývaru (dle potřeby), horký
1 menši cibule, nakrájená na drobno
1 lžíce olivového oleje
1dc bílého vína (já použila italské Orvieto Classico)

Postup:

 Na mírném ohni dejte na rozpuštěné půlce másla a olivovém oleji smažit cibulku. Po chvilce přidejte špenát a smažte na mírném ohni několik minut. Potom přidejte rýži a zvyšte o něco plamen na plotně. Rýži pravidelně míchejte. Jakmile se začne trochu lepit na dno pánve (či hrnce), zalijte ji vínem a nechte ho vypařit.

Začněte postupně přidávat horký vývar. Pravidelně míchejte a nechte rýži postupně nasáknout a nabobtnat. Uvařte ji „al dente“ neboli lehce na skus a dejte stranou odpočinout. Do rýže vmíchejte sýr a zbytek másla. Pořádně promíchejte.

Vznikne vám úžasně krémové risotto, které můžete ještě posypat sýrem a podávat s bílým vínem! 🙂

TIP: Jak spařit špenát? Nevím, jestli používám přesný termín pro jeho úpravu. V italštině se tomu říká „lessato“. Nicméně vezmete špenát. Omyjete ho. A s tou trochou vody, co vám na něm zbyde z omytí, ho dáte na pánev. Stále mícháte, dokud vám celý nezměkne. Nechte okapat a bokem vystydnout. Nakonec z něj vymačkáte rukama všechnu přebytečnou vodu a můžete krájet.

špenátové risotto špenátové risotto špenátové risotto  španátové risotto3 španátové risotto4

 

 

Risotto con spinaci (špenátové risotto) was last modified: 3 června, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Tipy k italské kuchyni: Jak na výborné italské risotto
následující článek
I Love Italy poprvé v časopise Exkluziv!!!

Mohlo by vás také zajímat

Risotto alla milanese (milánské rizoto)

Gelato alla vaniglia (Domácí vanilková zmrzlina)

Spaghetti alle cozze (špagety se slávkami)

Polpettine di ricotta (ricottové kuličky)

Spaghetti alla carbonara…skvělá římská specialita

Italská menu alla fantazie..

Bruschetta con aglio/pomodoro (bruschetta s rajčaty/česnekem)

Gnocchi al ragù

Gelato alla nocciola (domácí oříšková zmrzlina)

Tipy k italské kuchyni: solení vody na těstoviny

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...