Je to další letní recept, už kvůli tomu, že je můžeme nasbírat čerstvé na vlastní zahradě. I když se jedná pouze o květy, musím přiznat, že to není úplně lehké jídlo (to hlavně tím těstem a smažením), ale je zato je fakt dobré 🙂 Fiori di zucca se tak stává skvělým předkrmem.
Květy je potřeba pořádně umít, obzvlášť když je máte domácí ze zahrádky. Já osobně nohu od květu nechávám a smažím ji společně s květem (je taky moc dobrá). Někdo preferuje ji odstranit. Umyté květy pak pořádně osuště a odstraňte z nich pestík, je totiž hořký. Pokude je budete kupovat v obchodě, je potřeba zkontrolovat, aby květy byly lehce otevřené a měly krásnou jasnou barvu.
Jinak těsto by nemělo být ani moc tekuté, ani moc husté a nesmí obsahovat především žmolky. Doporučuji míchat těsto vidličkou nebo metličkou. Kvantita ingrediencí je různá, záleží na tom kolik květů máte k dispozici.
A proč jsou dýňové květy tak skvělé? Kromě toho, že jsou výborné, obsahují i vitamín A.
Ingredinece (pro 4 osoby):
- čerstvé dýňové květy
- sůl
- jedlá soda (není nutnost)
- voda, hladká mouka cca 300g
- olej na smažení (slunečnicový např.)
Postup:
- umyjte dýňové květy
- osuště je a odstraňte pestík uvnitř květu
- připravte si těsto: cca 1/3 pytlíku mouky, trochu vody, špetka soli, 1 lžičku jedlé sody
- do pánve nalijte velké množství oleje
- obalte květy v těstu a dejte smažit do rozpáleného oleje do zlatova (květy pravidelně otáčíme)
- nakonec posypte troškou soli
- vložte do mísy s papírem, který absorbuje olej
TIP: Do těsta můžete přidat i jedno vajíčko. Někdo tam dává místo vody i sklenku piva (květy jsou prý pak vláčnější a křupavější).
JINÁ VERZE: opravdová delikatesa jsou pak plněné květy mozzarellou a sardinkama – stačí je napnit mozzarellou nakrájenou na malé kousy a do každého květu vložit jednu sardinu, potom už pořádně uzavřít, namočit v těstíčku a dát smažit
4 komentáře
Dnes jsem poprvé v životě vyzkoušela tuhle dobrotu podle vašeho receptu. Příprava proběhla trochu v obavách, některé novinky v pokrmech nás zklamaly. Tímto pokrmem jsme však byli opravdu nadšeni a určitě se na našem stole jako pochoutka objeví při některých příležitostech opakovaně. Díky za skvělý nápad.
Itálii miluji a italskou kuchyni rovněž. Mějte se skvěle 🙂
Již nějaký rok smažím květy dýní, ale i cuket a patizonů = tykví, výhradně samčí, kdo nezná, to jsou ty na dlouhé úzké stopce, jsou i na prvním obrázku. Ty samčí mají pylovou tyčinku, nikdy jsem ji neodstraňoval, právě jsem, po přečtení výše uvedeného receptu degustoval jak samčí tyčinku – není hořká, tak samičí pestík – ten hořký je. Takže pokud by jste používali samičí -někdy bývá i v obchodě na mladých cuketách, pestít odstraňte.
Jinak na jemno nakrájené květy jsou vynikající do pomazánek a to nejen chuťově, ale i barevně.
Dobrý den, právě jsem náhodně objevila vaše stránky, úplně se mi zbíhají chutě, byla jsem vdaná 3 roky za Itala, ale nevyšlo to, na Itálii jsem však nezanevřela, kuchyň se nedá k naší přirovnat… Hlavně přátelští lidé a klidná atmosféra, děkuji za vaše krásné stránky, ty květy jsem okusila v Itálii též a neměly chybu, až budeme mít u nás na Moravě cukety, zase je udělám. Mějte se krásně zdraví Jana 🙂 těším se na vaše další recepty.
Dobrý den, děkuji za hezký komentář 🙂 jsem ráda, že se vám moc líbí moje stránky. Snažím se je stále zlepšovat, hlavně fotky. Ty dýňové květy jsou fakt skvělé! Taky mi moc chutnaly, když jsem je poprvé v Itálii ochutnala 🙂 Mějte se krásně.