Moc ráda dostávám články od vás čtenářů. Je to obohacení blogu o další informace a příběhy, které mohou pomoci i dalším cestovatelům. Dnešní článek je od Moniky, ta píše několik důvodů, proč by bylo jejím snem se zajet podívat právě na Sicílii…
**
Město, kam bych se určitě jednou ráda podívala, je Katánie na Sicílii. Sicílie sama o sobě je jistě nádherná. Jde o největší ostrov ve Středozemním moři a bydlí na něm kolem 5 milionů lidí, tedy skoro jako polovina České Republiky. Na Sicílii bych se ráda podívala kvůli její zajímavé historii, nádherným plážím a samozřejmě exotickému jídlu.
Co vidět na Sicílii?
Sicílie kombinuje klasickou a okouzlující kulturu Itálie s kulturou starořeckou a sicilskou. V roce 750 před Kristem se zde totiž usadili Řekové a ovlivnili jak architekturu, tak i tradice a lokální kuchyni. Sicílie se stala součástí Itálie až v roce 1860 a díky tomu se tyto kultury spojily a vytvořily dech beroucí kombinace.
Sicílie je ale nejznámější díky Etně, aktivní sopce kousek od Katánie. I když je Etna aktivní, není potřeba se bát Sicílii navštívit, protože sopka je dobře monitorována a návštěvníci i Sicilané jsou informováni při jakémkoliv nebezpečí. V klidu si tedy můžete užít nádhernou sicilskou přírodu pod sopkou vysokou 3 329 metrů nad mořem. Hlavně v létě jsou sicilské pláže velmi teplé, protože na ně fouká scirocco, vítr z Africké Sahary.
Na Sicílii mě také okouzluje kultura, která podporuje dlouhé dýchánky v odpoledním slunci, večeře hluboko do noci, a obecně odpočinek, a ne jenom práci. Mnoho cestovatelů popisuje, jak jednoduché je prosedět celé odpoledne v restauraci, popíjet víno, jíst úžasné jídlo, a nikam nespěchat – nikdo vás nikam nehoní a na každou památku máte ještě další den. Samozřejmě záleží na tom, kam zavítáte. Na jihu Sicílie je nádherná krajina, ale není tam příliš mnoho turistických center a lidé se tam často živí rybařením anebo zemědělstvím. Na severu, kde se také nachází většina velkých měst, jsou na turisty více zvyklí a často nabízejí lepší zážitky. Doufám, že se budu moct podívat alespoň na sever, když už ne na celý ostrov.
Proč se vydat do Katánie
Dost už ale o Sicílii. Můj sen je podívat se do Katánie. Katánie je druhé největší město Sicílie a má kousek všeho – sopku na jedné straně, přístav ve středu města, pláže, a nečekaně květnatou historii. Katánie byla založena již v osmém století a ve středověku sloužila jako hlavní centrum kultury a politiky v Itálii. Také zde byla v roce 1434 založena první univerzita na Sicílii. Díky tomuto období má Katánie nespočet muzeí, parků, divadel, a historických budov.
Už jsem začala plánovat svůj výlet tak, abych toho stihla co nejvíce. Nejlepší je začít v centru města, a to přímo u symbolu Katánie u Liotru. U Liotru neboli Sloní fontána byla postavena v roce 1736 Giovannim Battistou Vaccarinim. Tato fontána znázorňuje slona s Egyptským obeliskem z lávového kamene. Abych si zjistila více i o tom, jak přírodní jevy ovlivnili Katánii, určitě zavítám i do muzea Mineralogie, Paleontologie, a Vulkanologie. Velkou součástí Italské kultury jsou i kasina, a proto si nemůžu nechat ujít Cartoleria Snai Domusbet San Giorgio. Podobně jako kasino il Ridotto v Benátkách se kasino Cartoleria Snai Domusbet San Giorgio váže k mnoha aspektům italské historie.
Gastronomie na Sicílii
Nejvíce se ale v Katánii těším na autentické jídlo. Celá Itálie má vyhlášenou kuchyni a Sicílie není žádnou výjimkou. Z Katánie je třeba Pasta Alla Norma – dobroučké penne podobné makarónům s rajčatovou omáčkou, plátky lilku, a slanou ricottou. Až najdu dobrou restauraci s Pasta Alla Norma, určitě si jako desert dám Granita. I když lidé znají Granita jako italský desert, ve skutečnosti pochází z Palerma na Sicílii. Je to taková ledová tříšť z velkých kusů ledu a se šťávou z ovoce. Tradičně se tento desert podává se šťávou z červených pomerančů zvaných tarocco. Už se nemůžu dočkat!
2 komentáře
Sicílie je kouzelná, Catanie, Acireale, Acitrezza, Taormina a okolí. No a taky stojí za to okusit Žár Etny, nebo zmrzlinu v bulce :).
Sicílie je kouzelná a oblast okolo Catánie – Taormina, Acireale, Acitrezza – stojí za to určitě vidět. A z gastronomie – taková zmrzlina v bulce 🙂