Polpette jsou podstatě italské karbanátky. Je to ideální recept třeba na oběd nebo večeři a je velmi jednoduchý, už proto, že většina Čechů umí připravit klasické karbanátky. Polpette al sugo jsou masové kuličky připravené v rajčatové omáčce, s troškou chilli, voňavého másla a bazalky. Tenhle recept má jako vždy několik různých variant, které se liší v každém italském regionu.
Někdo přidává ještě listovou petžel místo bazalky, strouhanku, česnek, slaný sýr Pecorino, muškátový oříšek nebo mlíko. A jsou i tací, co tam dávají namočený chleba jako my. Já je mám ale ráda takhle, jak mě to naučili v Umbrii: 🙂
Ingredience (pro 4 osoby):
- 400 g mletého masa
- 100 g Mortadelly
- 1 vejce
- 300 ml pasírovaných rajčat (passata di pomodoro)
- sůl, pepř, olivový olej
- máslo
- hladká mouka
- pár lístků bazalky
- bílé víno
- 1 cibule
- nastrouhaný sýr Gran Moravia
- chilli paprička
Postup:
- smíchejte v míse mleté maso s předem namletou mortadellou, trochu ho osolte a opepřete
- do mísy vložte jedno vejce a dvě malé hrsti nastrouhaného sýra
- nakrájejte cibuli nadrobno a dejte ji smažit na pánvi s cca 20g másla
- dozlatova opečenou cibulku smíchejte se směsí v míse
- pokud je potřeba, přidejte trochu mouky, aby se vám líp spojilo těsto
- těsto utvarujte do kuliček (v průměru cca 5 cm) a ty uválejte v mouce
- v hluboké pánvi dejte 2 lžíce olivového oleje a kostku másla (cca 30g), přidejte smažit chilli papričku (kterou potom můžete vyndat)
- do rozpálené pánve dejte osmahnout dozlatova masové kuličky
- potom je zalijte bílým vínem a nechte ho vypařit
- vše zalijte pasírovanými rajčaty a přihoďte pár lístků bazalky
- osolte, opepřete
- vše vařte na mírném ohni dalších cca 20 minut
- nakonec posypejte bazalkou nakrájenou na jemno
- podávat můžete s bílým italským chlebem, salátem nebo třeba pečeným bramborem
1 vložit komentář