I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie našel lásku v Brně

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie našel lásku v Brně

Dnešní článek je věnován rozhovoru s dalším sympatickým Italem, který se rozhodl najít svůj druhý domov právě u nás v Čechách…nebo přesněji na Moravě – v Brně ;-). Jmenuje se Andrea a se svou přítelkyní Míšou se rozhodli založit blog věnovaný lásce k Itálii. Oběma předem děkuji za sdílení jejich příběhu a přeji hodně úspěchů.

1) Jak se jmenuješ a odkud přesně pocházíš?

Ahoj! Jmenuji se Andrea, pocházím ze střední Itálie, z regionů Abruzzo a Molise.

2) Čím jsi se zabýval v Itálii?

Před přesunem do Česka jsem byl na volné noze, dělal jsem obchodního zástupce.

3) Proč jsi se rozhodl odstěhovat se do zahraničí a proč jsi vybral právě ČR?

Kvůli práci, které v té době byl tady v Česku dostatek.

4) Co jsi věděl o ČR před příjezdem sem?

Ano, Česko jsem znal. Už předtím jsem se byl podívat 2x v Brně a 1x v Praze. Praha je úžasné město, řekl bych přímo jedno z nejkrásnějších v Evropě. Už jsem znal i trochu české historie. Neznal jsem místní, ale měl jsem dobrý dojem z místní životní úrovně. A samozřejmě jsem znal pivo – jedno z nejlepších na světě!

5) Jak jsi se do ČR dostal?

Přes rodinu a známé. Můj bratranec a jeden kamarád už pracovali v Brně.

6) Jaké byly tvoje první dojmy a zkušenost po příjezdu sem?

Místní jsem neznal. Měl jsem od začátku dojem, že jde o hodně uzavřené povahy s vlastní kulturou, která je stále bohužel podmíněná omezeními, sahajícími až do komunismu. Má ale chuť růst a vyrovnat se zbytku světa, jen má jiné mentální struktury. Brno se mi od začátku zdálo jako klidné město, kde by se dalo žít bez stresu a s vyšší kvalitou, než kterou nabízí spousta italských měst.

Městská doprava je ve srovnání s tou italskou hodně efektivní.

Co se týče jídla, bylo by to na delší povídání. Stručně: výborné maso, hlavně to vepřové, jednoduché ale chutné způsoby přípravy, moc dobré polévky a taky typické místní pokrmy. Já jako Ital jsem ale zvyklý na daleko rozmanitější kuchyni, takže se cítím poměrně limitovaný v tom, co si tu můžu každý den dát k jídlu.

7) Kde v ČR momentálně bydlíš a co tu děláš?

Žiji v Brně spolu se svou českou přítelkyní. Pracuji pro stále stejnou mezinárodní firmu, do které jsem po přestěhování nastoupil. Spolu s přítelkyní se staráme o blog s názvem Itálie v Brně (www.italievbrne.cz), kde se věnujeme italské kultuře, jídlu, česko-italskému životu, cestování a dalším zajímavostem.

8) Co nejvíc se ti tu líbí a co tě naopak nejvíce zklamalo/co by jsi změnil?

Líbí se mi klid Brna. Některé věci mi chybí, ale celkově se tu žije dobře. Samozřejmě mi chutná místní pivo (hlavně to z malých lokálních pivovarů) a taky se mi líbí celá vaše pivní kultura.

Zklamal mě fakt, že ve městě, jakým je Brno, se občas setkávám s mentalitou malé vesničky. Cítím, že v některých ohledech je tu těžká integrace ostatních kultur. Například málokdy vidím Čechy (pokud ne studenty z univerzit), kteří pijí pivo s cizinci.

9) Jsi převážně v kontaktu s Čechy nebo Italy?

Ven chodím hlavně s italskými přáteli, s kterými jsem se poznal prakticky hned po příjezdu. Jakožto cizinec jsem se samozřejmě dal do kontaktu nejdříve s lidmi z mé země, kterým jsem rozuměl.

Jsem stále v kontaktu hlavně s nimi, protože Češi jsou hodně uzavření. Kromě firemních teambuildingů moc ven nechodí a nedávají se až tak sami do řeči s cizinci. Přijde mi, že Slováci jsou v tomto trošku jiní (otevřenější).

10) Jak jsi na tom s češtinou? Dorozumíš se nebo si tu vystačíš s italštinou/angličtinou?

Kromě “Jedno pivo prosím” bylo jedno z mých prvních českých slov “Dolů”, protože moje česká přítelkyně má kočku, která občas vyleze na stůl.

V normálním životě používám hlavně angličtinu, doma mluvíme italsky. Když jdu s kamarády na pivo, občas použiju i češtinu. Snažím se ji naučit, ale jde to opravdu pomalu, protože je to pro mě hodně těžký jazyk. I tak se ale snažím, abych mohl lépe komunikovat s rodinou mé přítelkyně. Mám ale štěstí – její rodiče mluví italsky.

11) Jaké italské jídlo by si doporučil Čechům?

Nemůžu Čechům doporučit jedno konkrétní italské jídlo. V Itálii máme tak rozmanitou kuchyni, že doporučit jediné jídlo by byla škoda. Zkuste ale v Itálii ochutnat něco z následujícího menu:

  • Předkrm (antipasto) – pro toho, kdo má rád moře (sautè di cozze – slávky, un antipasto misto con cruditè – míchaný předkrm se syrovými rybami, gamberi di Mazzara – krevety, alici marinate – nakládané ančovičky, tagliatelle di seppioline – tagliatelle se sépiemi), pro ostatní můžu doporučit například insalata di porcini – salát z hříbků, puntarelle – druh zeleniny, carciofi alla Giudìa – smažené artyčoky, salumi italiani – italské uzeniny, fritti vari – různé smažené dobroty
  • První chod (primo piatto) – těstoviny typu carbonara, amatriciana, gricia, cacio e pepe, lasagna, pro milovníky ryb spaghetti alle vongole, risotto ai frutti di mare
  • Druhý chod (secondo piatto) – abbacchio con le patate – jehněčí s bramborami, vitello tonnato – telecí s tuňákovým krémem, grigliata mista – grilované ryby, frittura mista – smažené ryby
  • Přílohy (contorni) – cicoria – čekanka, brambory, bietole, scarole – zelenina, broccoli, carciofi… v různých úpravách
  • Sladkosti – nejznámější dezert, navíc snadný pro domácí přípravu – tiramisù, ale italské cukrářství je známé po celém světě a skvělé dobroty najdete například na Sicílii nebo v Neapoli. Ze Severu zase pochází známé Panettone.

A proč vám nemůžu doporučit jen jedno z jídel? Tak ochutnejte a uvidíte…

12) Kam by si nás poslal na dovolenou do Itálie a proč?

Samozřejmě mé regiony, kterým se přezdívá Evropský Tibet. Jmenují se Abruzzo a Molise. Oba sousedící regiony leží ve střední Itálii a 70 % jejich území je hornaté (nad 1500 m). A proč je navštívit? Kromě nádherných hor, sestupujících až k moři, nabízí krásné lesy, desítky hradů, úžasná města, plná umění a kultury, i bohatou kulinářskou tradici. V celém světě jsou slavné například místní sýry (Pecorino z Farindoly nebo z Castel del Monte, Caciocavallo), arrosticini (jehněčí ve formě kostiček, opékané na špejli na speciálním grilu), la ventricina a další produkty, jako ceněný bílý a černý lanýž a šafrán. 

Abruzzo a Molise jsou regiony, kudy v minulosti vedly dlouhé cesty, kterými se vyháněly ovce a další dobytek na pastvu. I dnes můžete v místních horách potkat pasoucí se stáda. Uvidíte tu taky charakteristická historická zařízení pro rybolov, kterým se říká trabocco.

Na našem blogu si můžete přečíst další důvody, proč navštívit Abruzzo.

8 důvodů, proč navštívit Abruzzi, skrytý cestovatelský ráj

Nějakou dobu jsem žil také v Římě, kde mám i sestru. O tomhle úžasném městě na blogu píšeme často. Přečíst si můžete například důvody, proč jet do Říma: http://italievbrne.cz/10-1-bonusovy-duvod-proc-jet-na-eurovikend-do-rima-a-nikam-jinam/

13) Plánuješ u nás zůstat nebo jsi zde jen na skok?

Žije se mi tu dobře, je to tu klidné ale nevím, co se stane. Samozřejmě moje touha se vrátit domů je opravdu silná.

14) Co by si poradil ostatním Italům, co se chystají sem k nám?

Doporučil bych jim sem přijet, zažít si tu zkušenost a využít všech příležitostí k poznání nové kultury s pevnými základy, hlubokými kořeny a hodně odlišnou mentalitou.

15) Je něco, co ti na Češích vadí nejvíce?

Mohli by se častěji umývat a používat více deodorantu… 😉

16) Máš rád české pivo a českou kuchyni?

Pivo mi moc chutná. Tradiční česká jídla jsou taky moc dobrá. Nejraději mám koleno, žebra, svíčkovou a různé polévky.

17) Po čem se ti v Čechách nejvíce stýská

Nejvíc mi chybí moje rodina, mí přátelé a naše italská kuchyně.

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie našel lásku v Brně was last modified: 29 května, 2020 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Videolekce italštiny – předložka DA
následující článek
Video recept: Jak připravit domácí italský chléb

Mohlo by vás také zajímat

Italové u nás: Alessandra Marletta

Italové u nás: Gianluca Girardi

Italové u nás: Carolina Soldati

Italové u nás: Christian Bedin

Italové u nás: Matteo Mariani

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...