Brambory na pánvi s rozmarýnem jsou typickou přílohou na kterou můžete v Itálii narazit. Tenhle recept je opravdu strašně jednoduchý a hodí se jako příloha třeba k masu.
Na tento recept budeme potřebovat pouze pár základních surovin jako jsou brambory (doporučuju z farmářských trhů, ty se mi osvědčily), čerstvý rozmarýn (trhám z květináče, co mám na okně) a kvalitní extra-panenský olivový olej (používám italský toskánský San Jacopo).
Ingredience (množství dle chuti):
brambory
sůl
olivový olej
čerstvý rozmarýn
Postup:
Nakrájíme oloupané brambory na malé kousky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme brambory, které osolíme, a rozmarýn. Osmahneme na silném ohni. Čas od času mícháme. Brambory jsou hotové jakmile změknou a vytvoří se na nich krásně křupavá krusta.
7 komentáře
Vyzkoušeno. Jen ten rozmarýn čerstvý nemám, ale i se sušeným to hezky voní. Je to dobré, celkem i rychle hotové, ale chce to opravdu nepřilnavou pánev. Dle obrázků vidím, že používáš snad keramickou pánev. Jaké máš s ní zkušenosti? Je to lepší jak teflon?
Koukala sem na tvoje fotky 🙂 moc pěkně si je upek. Když děláš tyhle brambory, tak je dobrý mít pánev na kterou se trošku přilepí (ne moc), protože potom se na nich vytvoří taková křupavá kůrka (nevim jestli to je na fotkách vidět). Jinak tu moji pánev používám snad na všechno a je fakt dobrá. Brambory se trošku přilepí, ale pak se i snadno vařečkou odloupnou.
No, prvně jsem je právě dělal na ocelové pánvi a tam jsem to vlastně musel nonstop míchat, neboť se to hned lepilo. Na teflonové pánvi to bylo mnohem lepší. Ještě bych měl dotaz; používají Italové v kuchyni kapustu? Tady u nás moc běžně se nedělá, spíše každý kupuje zelí, ale mě kapusta hrozně chutná. Nějaký italský recept s kapustou by přišel vhod 😀 .
Kapustu používají, ale není to moc častý. Je to totiž hodně aromatický a to oni nemají rádi, když některá surovina přebíjí aroma těch dalších. Jako třeba brokolice. Ale pár receptů existuje. Pokusím se časem vložit sem jeden i s kapustou 🙂
Myslel jsem si to, že to nebude častá surovina v italské kuchyni. Je těžké se v italských receptech vyznat, neboť všechno nazývají termínem „cavolo“ a teď babo raď, jaký vlastně druh. 🙂
Snad by ten správný italský termín měl být pro hlávkovou kapustu „cavolo verzotto“, co jsem tak vypátral. Předem děkuji za recept! 🙂
Ve skutečnosti to je cavolo, ale je jich opravdu hodně druhů: např. ten co si našel ty, cavolo verza, pak cavolo cappuccio (ten má světlě zelené listy), cavolo nero (ten zas má dlouhý tmavý listy) a je asi nepoužívanější v kuchyni (hlavně Toskánsko, střední Itálie). Pak je tu cavolo rosso (načervenalý listy a taky použití především na „minestroni“). Mám pocit, že jsou ještě další, ale tyhle jsou asi nejznámější a nejpoužívanější v kuchyni 🙂