Dnešní recept je další ze série super rychlých předkrmů. Určitě spousta z vás zná mini mozzarellky, které se často podávají samotné nebo s cherry rajčátky. Stačí je lehce ochutit třeba solí, pepřem a zakápnout olivovým olejem a máte hotový studený předkrm během pár minut!
Dneska se ale podíváme na další možnost jak takové cherry mozzarellky upravit. Ve spoustě italských restaurací nebo pizzeriích můžete narazit v menu mezi předkrmy (antipasti) na „mozzarelline fritte“ a jedná se právě o tyto smažené mini mozzarelly. Italové je zbožňují a já jsem si je, musím se přiznat, taky hned oblíbila.
Někdy se během italských týdnů dají sehnat už připravené (zmražené) v Lidlu. Ale není nad to připravit si je doma pěkně čerstvé. Budete potřebovat kromě surovin ještě pár dalších pomůcek jako je kuchyňská utěrka, friťák nebo hlubokou pánev a nějakou misku kam je pak budete odkládat.
Množství surovin záleží na tom, kolik toho budete chtít udělat. Já připravila z uvedeného množství cca 2 porce, které jsem ale spořádala úplně s klidem sama 🙂
Ingredience (množství dle potřeby):
1 balení mini mozzarellek (dají se sehnat kdekoliv, třeba značka Galbani je má dobré)
hrst strouhanky
1 vejce
hrst mouky
olej na smažení např. arašídový, slunečnicový (je dobrý samozřejmě i olivový, ale vyjde mnohem dráž)
Postup:
Dáme rozpálit olej v hluboké pánvi (friťáku). Mezitím mozzarelly obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Dáme smažit na asi 1-2 minuty. Je potřeba, aby se na nich vytvořila zlatavá krusta, ale sýr nám ještě ven nevytekl (často se na hotových mozzarellkách objeví na povrchu malá prasklinka, ze které prosvítá bílý vnitřek, to je ten moment, kdy už je potřeba je hned vytáhnout).
Vyndáme je a vložíme do mísy, kam jsme předem vyskládali kuchyňský papír. Zbavíme je tak přebytečného oleje. Podáváme teplé.