Tento recept jsem si poslední dobou dost oblíbila. Pizza Quattro Formaggi, jak již název napovídá, je sýrová pizza. Někdy se jí také říká „bianca“ neboli bílá, kvůli chybějící podkladové rajčatové omáčce. Ale právě vybrané italské sýry jí dodávají tradiční a nezaměnitelnou chuť.
Jaké sýry do ní patří?
Variant přípravy tohoto receptu najdeme v Itálii velkou spoustu. Mezi tradiční patří rozhodně mozzarella, provolone (piccante nebo dolce), gorgonzola (piccante nebo dolce) a grana padano (nebo jiná značka parmezánu). Osobně si tuto kombinaci nemůžu vynachválit. Ale pokud chcete vyzkoušet jiné alternativy, tak do originální verze receptu patří také: fontina, scamorza, emmental, asiago, dolcelatte a další. Naopak, co do italské Quattro Formaggi nepatří je Niva, Eidam a podobné náhražky.
Suroviny a postup na výrobu pizzy
Dalšími důležitými ingrediencemi je kvalitní italský olivový olej a pepř. Samozřejmostí je také těsto na pizzu a pořádně rozpálená trouba. Těsto se může připravovat několika různými způsoby. Někteří Italové začínají vodou, do které přidávají postupně mouku, někdo naopak začíná moukou a do té následně přidává vodu. Já vyzkoušela obě varianty. Osobně se mi více osvědčila ta první, ale na videu zase uvidíte naopak tu druhou.
V domácích podmínkách je někdy těžké upéct pizzu tak, aby chutnala jako v italských pizzeriích. Pokud vám vaše trouba dovolí teplotu alespoň 250 stupňů Celsia, tak je to dobrý začátek. Některé moderní spotřebiče dokážou dosáhnout teplot okolo 300 stupňů a samozřejmě nejlepší variantou je, pokud máte venkovní pec na pizzu.
Pizza kámen – nejlepší varianta ke skvělé domácí pizze
Pokud nemáte pec vytápěnou dřevem, skvělou alternativou k dokonalé italské pizze je pizza kámen. Díky své pórovité struktuře absorbuje vlhkost z těsta, kterou následně uvolňuje a pomáhá tak udržovat vysokou teplotu v troubě. Výsledkem je krásně křupavá kůrka. Strašně jednoduše se používá a pizza, kterou si připravíte doma, je opravdu tak dobrá jako v Itálii! Brzy jej budete moci zakoupit na mém novém e-shopu, budu jej totiž dovážet přímo ze slunné Itálie od jedné rodinné firmy. Pokud byste o něj měli zájem už teď, stačí vaši objednávku poslat na e-mail: info@ilove-italy.cz. K pizza kameni zdarma dodávám i lopatku na pizzu.
Těsto na pizzu
Na naši pizzu si tedy připravíme těsto. Je důležité, abychom na pizzu nepospíchali a nechali těstu potřebný čas k vykynutí. To je základem každé dobré pizzy. Velmi záleží na tom, jakou mouku máte, každá totiž potřebuje jinak dlouhý čas ke správnému vykynutí. Já používám mouku 00 s ideální silou okolo W250.
Krátké ilustrační video:
Pizza Quattro Formaggi
TiskIngredience
- asi 5 gramů droždí
- 500 ml vody
- mouka - množství dle potřeby
- 1 lžíce soli
- troška cukru
- asi 1 polévková lžíce olivového oleje (plus další olej na vršek pizzy)
- trocha pepře
Postup
Droždí vmícháme do vlažné vody společně s cukrem (stačí malé množství vody). Následně jej smícháme se zbytkem vody v míse a postupně přidáváme mouku, osolíme. Těsto hněteme dokud není krásně pevné, elastické a nelepí se. Nakonec přidáme olivový olej a těsto zapracujeme (hezky silou). Necháme ho odpočinout asi 6 hodin (i více, záleží na typu mouky) ve vypnuté troubě, přikryté vlhkou utěrkou.
Asi tak dvě až tři hodiny před pečením těsto vyndáme, rozdělíme ho na čtyři bochánky a necháme odpočinout ve stejných podmínkách jako předtím.
Následně těsto ručně roztáhneme do disku, na který naneseme postupně všechny sýry, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby (v mém případě na maximum – 250 stupňů, horní ohřev, na pizza kameni) na 5 minut. Samozřejmě záleží jak tlusté máte těsto a v jakých podmínkách pečete.