I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Gurmánské specialityItalské receptySecondi (druhé chody)

Pizza Quattro Formaggi (sýrová pizza)

Pizza Quattro Formaggi (sýrová pizza)

Tento recept jsem si poslední dobou dost oblíbila. Pizza Quattro Formaggi, jak již název napovídá, je sýrová pizza. Někdy se jí také říká „bianca“ neboli bílá, kvůli chybějící podkladové rajčatové omáčce. Ale právě vybrané italské sýry jí dodávají tradiční a nezaměnitelnou chuť.

Jaké sýry do ní patří?

Variant přípravy tohoto receptu najdeme v Itálii velkou spoustu. Mezi tradiční patří rozhodně mozzarella, provolone (piccante nebo dolce), gorgonzola (piccante nebo dolce) a grana padano (nebo jiná značka parmezánu). Osobně si tuto kombinaci nemůžu vynachválit. Ale pokud chcete vyzkoušet jiné alternativy, tak do originální verze receptu patří také: fontina, scamorza, emmental, asiago, dolcelatte a další. Naopak, co do italské Quattro Formaggi nepatří je Niva, Eidam a podobné náhražky.

Suroviny a postup na výrobu pizzy

Dalšími důležitými ingrediencemi je kvalitní italský olivový olej a pepř. Samozřejmostí je také těsto na pizzu a pořádně rozpálená trouba. Těsto se může připravovat několika různými způsoby.  Někteří Italové začínají vodou, do které přidávají postupně mouku, někdo naopak začíná moukou a do té následně přidává vodu. Já vyzkoušela obě varianty. Osobně se mi více osvědčila ta první, ale na videu zase uvidíte naopak tu druhou.

V domácích podmínkách je někdy těžké upéct pizzu tak, aby chutnala jako v italských pizzeriích. Pokud vám vaše trouba dovolí teplotu alespoň 250 stupňů Celsia, tak je to dobrý začátek. Některé moderní spotřebiče dokážou dosáhnout teplot okolo 300 stupňů a samozřejmě nejlepší variantou je, pokud máte venkovní pec na pizzu.

Pizza kámen – nejlepší varianta ke skvělé domácí pizze

Pokud nemáte pec vytápěnou dřevem, skvělou alternativou k dokonalé italské pizze je pizza kámen. Díky své pórovité struktuře absorbuje vlhkost z těsta, kterou následně uvolňuje a pomáhá tak udržovat vysokou teplotu v troubě. Výsledkem je krásně křupavá kůrka. Strašně jednoduše se používá a pizza, kterou si připravíte doma, je opravdu tak dobrá jako v Itálii! Brzy jej budete moci zakoupit na mém novém e-shopu, budu jej totiž dovážet přímo ze slunné Itálie od jedné rodinné firmy. Pokud byste o něj měli zájem už teď, stačí vaši objednávku poslat na e-mail: info@ilove-italy.cz. K pizza kameni zdarma dodávám i lopatku na pizzu.

Těsto na pizzu

Na naši pizzu si tedy připravíme těsto. Je důležité, abychom na pizzu nepospíchali a nechali těstu potřebný čas k vykynutí. To je základem každé dobré pizzy. Velmi záleží na tom, jakou mouku máte, každá totiž potřebuje jinak dlouhý čas ke správnému vykynutí. Já používám mouku 00 s ideální silou okolo W250.

Krátké ilustrační video:

Pizza Quattro Formaggi

Tisk
Porce: 4 Čas přípravy: 30 min

Ingredience

  • asi 5 gramů droždí
  • 500 ml vody
  • mouka - množství dle potřeby
  • 1 lžíce soli
  • troška cukru
  • asi 1 polévková lžíce olivového oleje (plus další olej na vršek pizzy)
  • trocha pepře

Postup

Droždí vmícháme do vlažné vody společně s cukrem (stačí malé množství vody). Následně jej smícháme se zbytkem vody v míse a postupně přidáváme mouku, osolíme. Těsto hněteme dokud není krásně pevné, elastické a nelepí se. Nakonec přidáme olivový olej a těsto zapracujeme (hezky silou). Necháme ho odpočinout asi 6 hodin (i více, záleží na typu mouky) ve vypnuté troubě, přikryté vlhkou utěrkou.

Asi tak dvě až tři hodiny před pečením těsto vyndáme, rozdělíme ho na čtyři bochánky a necháme odpočinout ve stejných podmínkách jako předtím.

Následně těsto ručně roztáhneme do disku, na který naneseme postupně všechny sýry, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby (v mém případě na maximum – 250 stupňů, horní ohřev, na pizza kameni) na 5 minut. Samozřejmě záleží jak tlusté máte těsto a v jakých podmínkách pečete.

Pizza Quattro Formaggi (sýrová pizza) was last modified: 20 října, 2017 by Zuzka

Přečtěte si také

Pizza Quattro Formaggi (sýrová pizza) was last modified: 20 října, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Vapiano…první řetězec italské restaurace je v Praze
následující článek
Jak na domácí italskou pizzu

Mohlo by vás také zajímat

Elicoidali al tonno e alici (duté těstoviny s...

Špagety s pestem ze sušených rajčat a kešu

Čokoládový krém z mascarpone

Peperoni ripeni con carne macinata (plněné papriky s...

Salát s ořechy a medovou zálivkou (vítězný recept...

Trota alla griglia (grilovaný pstruh po italsku)

Jak slaví Vánoce v Itálii?

Italská restaurace existuje!

Videolekce italštiny – předložka DA

Špagety s krevetami a cherry rajčaty

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...