Křupavý koláč z města Mantova plný mandlí, vanilky a cukru. Jeho forma je trochu atypická. Při přípravě se totiž těsto zlehka nadrobí do formičky a když se vytáhne z trouby je krásně křehké a rozpadá se na malé kousky během jeho konzumace.
Jedná se o starý recept chudých vesničanů z doby okolo 16.století, který by se dle tradice měl připravovat z kukuřičné mouky a vepřového sádla.
Nicméně časem se recept upravil a dnes najdeme řadu jeho variant. Kukuřičná mouka se míchá s moukou klasickou, stejně tak jako sádlo s obyčejným máslem. Dle tradic by se dort prý neměl krájet, ale doslova lámat prsty na menší kousky.
Ideálně se konzumuje v kombinaci s dezertními víny jako je například Malvasia, Passito di Pantelleria nebo Vin Santo. Italové kousky sbrisolony rádi do těchto vín namáčejí. Oblíbené jsou i s čokoládovými krémy, marmeládou, vaječným krémem zabaione či s mascarpone. My si tuto delikatesu můžeme vychutnat i u odpoledního šálku kávy…
Ingredience:
200 g mouky
200 g kukuřičné mouky
asi 200 g mandlí
200 g cukru
vanilka nebo vanilkový cukr
100 g sádla
100 g másla
citronová kůra z 1 citronu
2 žloutky
Postup:
Rozmixujeme na velmi hrubo většinu mandlí (hrst si necháme stranou) a smícháme je v misce společně s oběma moukami, změklým sádlem a máslem, citronovou kůrou, vanilkou, cukrem (část si necháme stranou na závěrečné posypání) a žloutky.
Máslem vymažeme formičku na dort (ideální průměr okolo 25 cm) a postupně do ní směs sypeme, doslova drolíme mezi prsty. Na závěr posypeme vršek celými mandlemi a pocukrujeme. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 150 stupňů na asi 40 minut.
1 vložit komentář
Koláč vypadá skvěle! Určitě ho vyzkouším. 🙂