Mojí oblíbenou surovinou v italské kuchyni jsou právě lilky. Dají se dělat opravdu na zpoustu způsobů. Asi nejznámějším je parmigiana di melanzane (recept zde), dále se lilky velmi často pečou (např. verdura al gratin zde) nebo grilují. Nicméně Italové je rádi i smaží a takový recept si právě dnes ukážeme.
Samozřejmě první varianta, která někoho napadne je, jestli se i tyto lilky nedají udělat v troubě. Dají. Ale já mám pro vás dneska prostě smaženou verzi 🙂 Dají se dělat naprosto jednoduše, jenom z lilků, ale Italové je rádi plní. Já do nich dávám pouze mozzarellu, ale někdo do nich místo toho přidává třeba scamorzu, provolone, prosciutto cotto nebo mortadellu.
Může je využít jako předkrm, ale třeba i jako přílohu nebo si je vychutnávat k aperitivu (více informací zde). Často se mu také říká „finger food„, nebo prostě to co ukusujete v průběhu aperitivu. Takovýchto jídel a nápojů nás teď čeká víc, začíná totiž pomalu být venku hezky a to mě opravdu láká k vaření jednodušších jídel a spousty koktejlů (minule jsme mluvili třeba o italské „mimose“ a „citrónovo-limetkovém koktejlu„).
Na Sicílii se říká (konkrétně v Palermu), že právě jejich verze je vegetariánskou verzí ke slavným milánským kotletám („cotolette alla milanese“ recept na italský řízek a povídání o milánské verzi najdete zde). Také, že kdysi je jedl chudý lid a z usmažených lilků si připravovali tehdy lidé svačinu ve formě sendwiche, kde místo masa byly právě takto upravené lilky.
Ingredience (pro dvě osoby):
lilky, 2 větší
mozzarella, 1-2 ks
arašídový olej na smažení, dle potřeby
sůl
vejce, 2ks
strouhanka, dle potřeby
mouka, dle potřeby
Postup:
Nakrájejte lilky podél jejich šířky na cca 0,5 cm – 1cm kolečka. Ty osolte, odložte stranou do cedníku na těstoviny a nechte je několik minut pustit vodu (doporučuje se minimálně kolem 30 minut, ideálně 1 hodina). Mezitím si nakrájejte mozzarellu na stejně tlusté plátky jako lilky a do talířů si připravte mouku, strouhanku a rozkvedlejte pořádně vejce.
Lilky usušte (např. kuchyňským papírem nebo utěrkou). Na každý kousek zvlášť položte plátek mozzarelly a pořádně je obalte z obou stran v mouce, vejci a strouhance. Dejte smažit do rozpáleného oleje, dokud kůrka není do zlatova upečená.
TIP: Někdo je obaluje ve všech třech ingrediencích, často ale narazíme na verzi, kde je Italové obalují pouze ve vejci a strouhance. Pokud je obalíte, ale už je nestihnete osmažit. Můžete je takto dát zamrazit a použít příště, kdy je vyndáte a jednoduše osmažíte.
Pokud je chcete připravit v troubě, tak ji dejte předehřát na 200°C a obalené lilky dejte péct tak na 15 minut, dokud nejsou dozlatova opečené.
1 vložit komentář