I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Antipasti (předkrmy)Italské receptyvegetariánské recepty

Cotolette di melanzane (smažené lilky)

Cotolette di melanzane (smažené lilky)

Mojí oblíbenou surovinou v italské kuchyni jsou právě lilky. Dají se dělat opravdu na zpoustu způsobů. Asi nejznámějším je parmigiana di melanzane (recept zde), dále se lilky velmi často pečou (např. verdura al gratin zde) nebo grilují. Nicméně Italové je rádi i smaží a takový recept si právě dnes ukážeme.

Samozřejmě první varianta, která někoho napadne je, jestli se i tyto lilky nedají udělat v troubě. Dají. Ale já mám pro vás dneska prostě smaženou verzi 🙂 Dají se dělat naprosto jednoduše, jenom z lilků, ale Italové je rádi plní. Já do nich dávám pouze mozzarellu, ale někdo do nich místo toho přidává třeba scamorzu, provolone, prosciutto cotto nebo mortadellu.

Může je využít jako předkrm, ale třeba i jako přílohu nebo si je vychutnávat k aperitivu (více informací zde). Často se mu také říká „finger food„, nebo prostě to co ukusujete v průběhu aperitivu. Takovýchto jídel a nápojů nás teď čeká víc, začíná totiž pomalu být venku hezky a to mě opravdu láká k vaření jednodušších jídel a spousty koktejlů (minule jsme mluvili třeba o italské „mimose“ a „citrónovo-limetkovém koktejlu„).

Na Sicílii se říká (konkrétně v Palermu), že právě jejich verze je vegetariánskou verzí ke slavným milánským kotletám („cotolette alla milanese“ recept na italský řízek a povídání o milánské verzi najdete zde). Také, že kdysi je jedl chudý lid a z usmažených lilků si připravovali tehdy lidé svačinu ve formě sendwiche, kde místo masa byly právě takto upravené lilky.

smažené lilky italské

Ingredience (pro dvě osoby):

lilky, 2 větší
mozzarella, 1-2 ks
arašídový olej na smažení, dle potřeby
sůl
vejce, 2ks
strouhanka, dle potřeby
mouka, dle potřeby

Postup:

Nakrájejte lilky podél jejich šířky na cca 0,5 cm – 1cm kolečka. Ty osolte, odložte stranou do cedníku na těstoviny a nechte je několik minut pustit vodu (doporučuje se minimálně kolem 30 minut, ideálně 1 hodina). Mezitím si nakrájejte mozzarellu na stejně tlusté plátky jako lilky a do talířů si připravte mouku, strouhanku a rozkvedlejte pořádně vejce.

Lilky usušte (např. kuchyňským papírem nebo utěrkou). Na každý kousek zvlášť položte plátek mozzarelly a pořádně je obalte z obou stran v mouce, vejci a strouhance. Dejte smažit do rozpáleného oleje, dokud kůrka není do zlatova upečená.

TIP: Někdo je obaluje ve všech třech ingrediencích, často ale narazíme na verzi, kde je Italové obalují pouze ve vejci a strouhance. Pokud je obalíte, ale už je nestihnete osmažit. Můžete je takto dát zamrazit a použít příště, kdy je vyndáte a jednoduše osmažíte.

Pokud je chcete připravit v troubě, tak ji dejte předehřát na 200°C a obalené lilky dejte péct tak na 15 minut, dokud nejsou dozlatova opečené.

smažené italské lilky

smažené lilky smažené lilky

Cotolette di melanzane (smažené lilky) was last modified: 21 dubna, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Soutěž o láhev italského prosecca
následující článek
Tipy k italské kuchyni: solení vody na těstoviny

Mohlo by vás také zajímat

Video recept: Jak připravit domácí italský chléb

Špagety s krevetami a cherry rajčaty

Risotto con spinaci (špenátové risotto)

Frittata con la cipollina (italská omeleta s jarní...

Olive all´ascolana

Spaghetti al pomodoro fresco (špagety s omáčkou z...

Pomerančový koktejl s růžovým vínem

Maso a brambory jak ještě neznáte…neboli italské „spezzatino“…

Spaghetti con tonno e ceci (špagety s tuňákem...

Recept na domácí italskou pizzu

1 vložit komentář

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...