Opět jsem si po dlouhé době pročítala moji 30 let starou italskou kuchařku, co mi tenkrát daroval bývalý tchán. A narazila jsem na recept, který už jsem strašně dlouho chtěla udělat, protože všechno co v něm je jsou jen samé zdravé věci, které mám ráda. Je tam samá zelenina, takže by peperonata měla potěšit i vegetariány a příznivce hubnutí, samozřejmě pokud to nepřeženete s oliváčem 🙂
Italská kuchyně je známá hlavně díky svým kořenům venkovské, chudé kuchyně. Ale právě proto je tak skvělá a jednoduchá. Dříve se vařilo pouze z toho, co se mělo doma a těch pár ingrediencí se smíchalo. Další příkladem je právě „la peperonata“. Jednoduchý recept na bázi paprik a rajčat, který se liší region od regionu. A jak tomu v Itálii bývá i dům od domu. Já jsem nechtěla pátrat po všech variantách, protože jich je opravdu hodně, sáhla jsem teda na jistotu a vytáhla moji starou kuchařku.
Peperonata je braná v Itálii jako příloha. Jako ostatně většina úprav zeleniny (teda asi kromě „parmigiana di melanzane„, ale určitě je toho i víc, jen mě teď nic jiného nenapadá). Servíruje se nejlépe k masům. Světe div se ale, jelikož jsem toho včera udělala plnou pánev a bylo to strašně dobré i studené, tak jsem to v průběhu včera celé snědla na místo večeře! Přiloha nepříloha 🙂 Jinak je to typicky letní recept, i když si myslím, že se to dá skvěle konzumovat celoročně.
A ty varianty? Jen pro příklad, někdo rád přidává ještě česnek, oregáno, lilky, řapíkatý celer, dokonce i brambory, bazalku nebo někdo i vývar. Určitě je ale spousta dalších variant, které dělají doma babičky podle rodinných tradic.
Jak jsem to teda udělala já?
Ingredience (pro dvě osoby, i tři):
- 1-2 cibule (já použila jednu, víc jsem jich doma bohužel neměla)
- 3 papriky (náhodou jsem měla od každé barvy jednu, ale přijde mi, že ta žlutá byla nejměkčí)
- balzamikový ocet – 1 lžíce
- olivový olej – cca 3 lžíce
- sůl
- čerstvá nebo loupaná rajčata 500g
- zelené olivy
Postup:
- nakrájejte cibuli na tenké plátky a dejte ji osmahnout na olivovém oleji
- jakmile lehce zezlátne, přidejte papriky nakrájené na proužky (samozřejmě je potřeba je předem omýt a vyndat vnitřek)
- smažte všechno na mírném ohni zhruba 20 minut dokud papriky nezměknou
- následně je zalijte octem a posolte
- přidejte rajčata a olivy a nechte na mírném ohni pomalu bublat dalších cca 20 minut, občas promíchejte
- papriky musí být měkké, ale nesmí zase zkašovatět
- no a to je vše 🙂 podávejte teplé nebo studené, jako přílohu nebo to prostě snězte celé jako já!
8 komentáře
Ahoj, mysliš, že se ta směs dala nějak zavařit do sklenic? Děkuji
Myslím, že to není špatný nápad. Zkus to a dej mi vědět jak to dopadlo 😉
Dobry den,chci se jen zeptat s kamarady mame takovou soutez,myslite ze by to zvladl ukuchtit i muj syn,kdyz je mu 12 let?Predem dekuji za odpoved,uprimne se take tesim az recept vyzkousim.
Dobrý den, já myslím, že určitě 🙂 Stačí když bude umět nakrájet zeleninu a v daném pořadí ji dát na pánev a občas to promíchat 😉
Obrázky nejsou vaše, co? Je tam pyré, ne čerstvá rajčata.
Dobrý den, docela by mne zajímalo jak jste přišel na to, že fotky nejsou moje? 🙂 Možná byste mi mohl pro zajímavost poslat tedy ty autorské 😉 Jinak na fotografii není pyré, ale loupaná rajčata z plechovky. Mimochodem uvedená jako hlavní ingredience receptu. Přeji hezký den
musí to být bezva recept už se na to těším. Určitě to nebude příloha k masu. Takové směsi miluji.
Já to jím taky samotné a rozhodně to úplně stačí. Je to skvělé jídlo!! 🙂