I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Contorni (přílohy)Italské receptyvegetariánské recepty

La peperonata…aneb jídlo chudých plné papriky a rajčat

La peperonata…aneb jídlo chudých plné papriky a rajčat

Opět jsem si po dlouhé době pročítala moji 30 let starou italskou kuchařku, co mi tenkrát daroval bývalý tchán. A narazila jsem na recept, který už jsem strašně dlouho chtěla udělat, protože všechno co v něm je jsou jen samé zdravé věci, které mám ráda. Je tam samá zelenina, takže by peperonata měla potěšit i vegetariány a příznivce hubnutí, samozřejmě pokud to nepřeženete s oliváčem 🙂

Italská kuchyně je známá hlavně díky svým kořenům venkovské, chudé kuchyně. Ale právě proto je tak skvělá a jednoduchá. Dříve se vařilo pouze z toho, co se mělo doma a těch pár ingrediencí se smíchalo. Další příkladem je právě „la peperonata“. Jednoduchý recept na bázi paprik a rajčat, který se liší region od regionu. A jak tomu v Itálii bývá i dům od domu. Já jsem nechtěla pátrat po všech variantách, protože jich je opravdu hodně, sáhla jsem teda na jistotu a vytáhla moji starou kuchařku.

Peperonata je braná v Itálii jako příloha. Jako ostatně většina úprav zeleniny (teda asi kromě „parmigiana di melanzane„, ale určitě je toho i víc, jen mě teď nic jiného nenapadá). Servíruje se nejlépe k masům. Světe div se ale, jelikož jsem toho včera udělala plnou pánev a bylo to strašně dobré i studené, tak jsem to v průběhu včera celé snědla na místo večeře! Přiloha nepříloha 🙂 Jinak je to typicky letní recept, i když si myslím, že se to dá skvěle konzumovat celoročně.

A ty varianty? Jen pro příklad, někdo rád přidává ještě česnek, oregáno, lilky, řapíkatý celer, dokonce i brambory, bazalku nebo někdo i vývar. Určitě je ale spousta dalších variant, které dělají doma babičky podle rodinných tradic.

Jak jsem to teda udělala já?

italská pepronata

Ingredience (pro dvě osoby, i tři):

  • 1-2 cibule (já použila jednu, víc jsem jich doma bohužel neměla)
  • 3 papriky (náhodou jsem měla od každé barvy jednu, ale přijde mi, že ta žlutá byla nejměkčí)
  • balzamikový ocet – 1 lžíce
  • olivový olej – cca 3 lžíce
  • sůl
  • čerstvá nebo loupaná rajčata 500g
  • zelené olivy

Postup:

  • nakrájejte cibuli na tenké plátky a dejte ji osmahnout na olivovém oleji
  • jakmile lehce zezlátne, přidejte papriky nakrájené na proužky (samozřejmě je potřeba je předem omýt a vyndat vnitřek)
  • smažte všechno na mírném ohni zhruba 20 minut dokud papriky nezměknou
  • následně je zalijte octem a posolte
  • přidejte rajčata a olivy a nechte na mírném ohni pomalu bublat dalších cca 20 minut, občas promíchejte
  • papriky musí být měkké, ale nesmí zase zkašovatět
  • no a to je vše 🙂 podávejte teplé nebo studené, jako přílohu nebo to prostě snězte celé jako já!

 italská kuchyně papriky a rajčata rajčata a papriky podle italů  recept s paprikou a rajčaty italská rajčata a paprika

La peperonata…aneb jídlo chudých plné papriky a rajčat was last modified: 9 března, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Gelatina di vino (želatina z vína)
následující článek
Insalata di pomodoro (rajčatový salát)

Mohlo by vás také zajímat

Risotto con vino rosso (Rizoto s červeným vínem)

Spaghetti al tartufo 2 (špagety s lanýžem a...

Gnocchi se smetanou, hráškem a šunkou

Verdura al gratin (zapečená zelenina)

Domácí Tiramisu

Video recept: Jak připravit domácí italský chléb

Mořské plody – frittura mista

Pizza

Tagliatelle con funghi, panna e carne macinata (tagliatelle...

Frittata al tartufo (omeleta s lanýži)

8 komentáře

Pietro 04/08/2018 - 9.59

Ahoj, mysliš, že se ta směs dala nějak zavařit do sklenic? Děkuji

Reply
Zuzka 05/08/2018 - 21.36

Myslím, že to není špatný nápad. Zkus to a dej mi vědět jak to dopadlo 😉

Reply
Tomáš Kučera 28/02/2017 - 21.49

Dobry den,chci se jen zeptat s kamarady mame takovou soutez,myslite ze by to zvladl ukuchtit i muj syn,kdyz je mu 12 let?Predem dekuji za odpoved,uprimne se take tesim az recept vyzkousim.

Reply
Zuzka 01/03/2017 - 13.05

Dobrý den, já myslím, že určitě 🙂 Stačí když bude umět nakrájet zeleninu a v daném pořadí ji dát na pánev a občas to promíchat 😉

Reply
dygestoř 10/10/2016 - 22.15

Obrázky nejsou vaše, co? Je tam pyré, ne čerstvá rajčata.

Reply
Zuzka 13/10/2016 - 9.47

Dobrý den, docela by mne zajímalo jak jste přišel na to, že fotky nejsou moje? 🙂 Možná byste mi mohl pro zajímavost poslat tedy ty autorské 😉 Jinak na fotografii není pyré, ale loupaná rajčata z plechovky. Mimochodem uvedená jako hlavní ingredience receptu. Přeji hezký den

Reply
Bagi 06/09/2016 - 14.27

musí to být bezva recept už se na to těším. Určitě to nebude příloha k masu. Takové směsi miluji.

Reply
Zuzka 07/09/2016 - 8.01

Já to jím taky samotné a rozhodně to úplně stačí. Je to skvělé jídlo!! 🙂

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...