Miluji italské „antipasti“ neboli předkrmy, které se dokonale hodí k aperitivu. Italové tradičně popíjí k aperitivu jednoduché nápoje jako je např. víno, prosecco, cinzano ale také i různé koktejly. Mezi moje nejoblíbenější patří Spritz (recept najdete zde), ale vynikající je i třeba i typicky dámský koktejl Mimosa (recept najdete zde), který se v Itálii pije na den žen. Vrátíme se ale k přípravě antipastů. Jsou sami o sobě opravdová delikatesa, existují jich spousty. Smažené, pečené, grilované. Na bázi zeleniny, masa nebo ovoce. Často se mi stává, že nevím, jaký předkrm připravit a hlavně za co nejkratší dobu. Člověk nemá vždycky čas vařit složitější italské předrmy, tak mě napadlo, připravit dnes pro vás pár tipů jak na takový rychlý aperitiv, který se dá připravit během 30 minut 🙂 Samozřejmě kromě jídla nesmí chybět ani koktejl.
Trochu jsem zaimprovizovala a vytvořila koktejl ze třech známých alkoholických nápojů, které jsem zrovna měla doma: Martini, Aperol a Gin. A jak bývá u mě zvykem, dala jsem to ochutnat a shválit Italovi. Prošlo to a koktejl mu moc chutnal, takže ho můžu jen doporučit 🙂 První antipasto jsou jednoduché rolky z prosciutta a ricotty. Recept na bázi dvou surovin, který vám celkem zabere asi tak 5 minut času. Další jsou klasické bruschetty s opečenou pancettou (ty trvají zhruba stejně dlouho) a do třetice jsem vybrala smažené špenátové kuličky.
Koktejl s martini, aperolem a ginem
Ingredience:
2/3 martini
1/3 ginu
3-4 lžíce aperolu
1/2 citrónu
1/2 limetky
Postup: Do sklenice nalijte vychlazené martini, gin a aperol. Přidejte šťávu z citrónu a limetky. Zamíchejte a můžete podávat s plátkem limetky a citrónu.
Rolka z prosciutta a ricotty
Ingredience:
italská ricotta, cca 250g
italské prosciutto, cca 5 plátků
Postup: Doprostřed prosciutta vložte pomocí lžičky ricottu a rolku zabalte.
TIP: Rolky můžete i nakrájet i na menší kousky. Skvěle se k nim hodí i čerstvá rucola!
Bruschetta s pancettou
Ingredience:
italská rustikální bageta, dle potřeby
pancetta, dle potřeby
Postup: Osmahněte do křupava pancettu, mezitím nakrájejte chléb na plátky o šířce cca 1 cm a dejte je péct do předem vyhřáté trouby na 150°C na cca 5 minut, dokud nejsou křehké. Položte na ně pancettu a podávejte teplé.
TIP: Hotové bruschetty můžete ještě lehce zakápnout extra-panenským olivovým olejem.
Smažené špenátové kuličky
Ingredience:
špenát, dle potřeby
sůl
olej na smažení, nejlépe arašídový
vejce
mouka
Postup: Špenát uvařte v trošce osolené vody (cca tak 2cm na dně hrnce) velmi al dente (čili né úplně do měkka). Jakmile vychladne, vymačkejte z něj vodu, utvořte takovou kuličku a obalte je v mouce, pak ve vejci a smažte do zlatova v rozpáleném oleji.
TIP: Špenát se dá takto usmažit i na olivovém oleji, na tyto kuličky stačí oleje opravdu docela málo.
1 vložit komentář