I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

IngredienceItalské receptyPrimi (první chody)Rady a tipy k italské kuchyni

Jak na domácí těstoviny

Jak na domácí těstoviny

Čerstvé těstoviny mají v italské kuchyni už dlouholetou historii. Hospodyňky si předávají tradice z generace na generaci a především umění vytvořit ty nejlepší těstoviny s pomocí válečku a poctivé ruční práce. Dnešní doba nám nabízí už spoustu šikovných kuchyňských pomocníků, díky kterým nám příprava těsta zabere mnohem méně času a zbyde nám tak více času třeba sklenku dobrého italského vína, které bývá skvělým společníkem při vaření.

Kdysi jsem zkoušela dělat domácí těstoviny ručně a napsala jsem o tom článek (příprava domácích tagliatelle). Samozřejmě, že ruční výroba má své určité kouzlo, ale trvalo mi to dost dlouho a hlavně vyválet těsto rovnoměrně do požadované tloušťky dá opravdu zabrat.

strojek na těstoviny

Už delší dobu jsem přemýšlela, že si pořídím strojek na výrobu těstovin. Nedávno jsem se tedy odhodlala a sehnala si jeden od Tescomy. Zvládla jsem ho snadno smontovat, připevnit na okraj kuchyňské linky (to je důležité, aby se opravdu nehýbal) a po pár pokusech se mi i docela jednoduše podařilo vytvořit moje první strojové těstoviny.

Video recept na přípravu domácích těstovin můžete shlédnout také na záznamu vysílání Snídaně s Novou, kde jsem hostovala :-).

Rychlost a pohodlí výroby domácích těstovin mě hrozně potěšila, takže bych se o tu radost podělila ráda i s vámi, co váháte, jestli těstoviny dělat ručně nebo strojkem.
Jak tedy těstoviny vyrobit a co všechno je potřeba vědět než s jejich přípravou začít? Na to se teď spolu podíváme…

Nejoblíbenější druhy čerstvých těstovin

Asi nejrozšířenějšími čerstvými těstoviny bývají v italské kuchyni rozhodně tagliatelle (správná výslovnost „taljatelle“). Jsou to širší placaté nudle, jejich ideální šířka se udává okolo 6-7 mm. Jsou typické především pro severní a střední Itálii a jejich původ sahá až do 15.století. Název pochází od slova „tagliare“ neboli krájet. Oblíbené jsou v kombinaci s masovým ragú, typický boloňský recept, který bývá často zaměňován za boloňské špagety (které ve skutečnosti v Itálii neexistují).

domácí tagliatelle

Se strojkem se snadno vytvoří i lasagne. Jsou to jedny z nejznámějších zapečených italských těstovin obdélníkového tvaru. Můžeme je připravit s ragú, ale existuje i spousta dalších variant jako například s bešamelem, salsicciou, bílým lanýžem. Někdo má rád i zeleninové, se špenátem aj. Lasagne připravovali již starověcí Řekové i Římané.

Doma si můžeme jednoduše udělat i plněné těstoviny ravioli. Se strojkem je jejich výroba velmi jednoduchá. Stačí si připravit základní obdélníkové těsto na lasagne a vykrájet jej do potřebných čtverců. V jednom ze starších článků jsme si představili domácí ravioli s ricottou a špenátem. Náplň může být i masová či na spoustu dalších způsobů.

plněné ravioli

Podobné těstovinám tagliatelle jsou tagliolini, které jsou tenčí (jejich průměr je okolo 2-3 mm, někdo udává i 1,2 mm). Některé strojky na ně mívají rovnou nástavce, které vám práci velmi usnadní a nemusíte potom každý plátek těsta pracně krájet na takto tenké proužky. Ten můj ho má, takže to je super. Mám v plánu je využít třeba do polévky.

Takové fettuccine jsou velmi podobné tagliatelle, jen zase o chlup menší. Jejich ideální šířka se udává okolo 3-5 mm.

domácí fettuccine

Pappardelle jsou těstoviny podobné tagliatelle, ale zase o něco větší. Jakmile prý přesáhne šířka 1 cm, tak se jim říká Pappardelle.

To by byly asi tak ty nejznámější těstoviny, jedny z mých nejoblíbenějších. Samozřejmě druhů těstovin existuje strašná spousta, ale k těm zase někdy příště.

Jak připravit domácí těstoviny

Jakmile se rozhodnete připravit si domácí těstoviny, bude vám stačit asi tak 1 hodina času a jen pár základních surovin jako je mouka a vejce. Necelých 20 minut trvá zpracovat těsto, které potom necháme asi 30 minut odpočívat. Zbytek času už trvá těsto nakrájet do požadovaného tvaru či naplnit určitou směsí.

domácí těstoviny

Ideálním materiálem na zpracování těsta je dřevěná deska, protože nechá na těstovinách lepší strukturu (na tu se lépe potom váže omáčka). Na desku nasypeme mouku, uprostřed vytvoříte tzv. „vulcano“ (neboli důlek, díky kterému potom mouka připomíná Italům sopku), do něj přidáme vejce. Ta se vidličkou rozšlehají a mouka se do nich postupně vmíchá prsty. Někdo radí přidávat i sůl. 

Na každých 100 g mouky se doporučuje právě 1 vejce (vejce by měly mít pokojovou teplotu a měla by vážit ideálně 60-65g). Těsto se zpracovává několik minut (minimálně 10-15 minut) do koule. Těsto bychom neměli mačkat, ale lehce ho natahovat dlaněmi dopředu. Následně se nechá 30 minut odpočinout zabalené do potravinářské folie.

Těsto by mělo být ukryté před proudem vduchu, aby nám neoschlo. Ideálním místem na jeho odpočinek je vyplá trouba.

tagliatelle výroba doma

Zpracování těsta a varianty

Hotové těsto se nám vyplatí rozdělit si do více částí. Jednoduše jej rozkrojíme nožem na bochánky (např. těsto z 200g mouky rozdělíme na dva bochánky).  Na strojku je skvělé, že stačí nastavit požadovanou tloušťku těsta (na každý druh těstovin použijeme jinou – např. tenčí na plněné těstoviny jako třeba ravioli a tlustší třeba na tagliatelle).

domácí výroba těstovin

Každopádně je dobré nezapomenout při zpracování těsta naši dřevěnou desku posypat moukou, aby se nám nelepilo. Těsto v průběhu jeho zpracování ve strojku pravidelně posypáváme moukou, aby se nám případně nelepilo. Těsto nejprve rozmačkáme prsty na plack, poté ji vložíme do strojku a začneme jej projíždět strojkem postupně od nejširší velikosti směrem k té požadované.

strojek na těstoviny

Receptů na domácí těstoviny je opravdu bezpočet variant. Nezáleží jenom na tradicích každé italské rodiny, ale také na kvalitě mouky, teplotě či vlhkosti v kuchyni, velikosti použitých vajec. Je proto potřeba neřídit se recepty na 100%, ale spíše následovat jakýsi cit v průběhu zpracování těsta.

Je důležité, abychom zabránili vysušování těsta, aby se nám nepotrhalo, ale zůstalo krásně elastické. Stejně tak záleží na chuti každého, někdo má raději spíše tlustší těsto, někdo naopak tenčí. To samé se dá říci o tom, jak který Ital vaří těstoviny „al dente“ (někdo raději více na skus než někdo jiný). Oblíbenou variantou jsou i bezvaječné těstoviny, kde se místo vajec použije jednoduše voda.

domácí tagliatelle domácí těstoviny

TIP: Důležité je dbát na minimální časy zpracování a odpočinku těsta, aby se zachoval ten nejlepší možný výsledek domácích těstovin. Stejně tak při přípravě plněných těstovin platí, že musíme pracovat rychle, aby nám těsto nezačalo osychat. Musíme se snažit slepit všechny strany co nejlépe a nejrychleji, jakmile totiž okraje začnou osychat, může být složitější těsto slepit dobře. Pokud se však tak stane, můžeme si dopomoci vodou. Jednoduše natřeme oba pláty těsta lehce vodou a potom je k sobě přilepíme (např. v případě plněných raviolů).

TIP: Směs do plněných těstovin si připravíme ideálně den předem a necháme ji v lednici krásně ztuhnout, to nám velmi usnadní práci jakmile začneme naše těstoviny plnit. Pozor ale na to, aby se vám do směsi nedostala vlhkost z lednice. Přebytečnou vodu je potom potřeba odstranit.

směs do plněných těstovin

Jakou mouku použít

Co se týče použité mouky, v dnešní době už máme tolik různých variant, že se nedá říct, která je ta správná. To záleží čistě na chuti a preferencích každého, stejně tak se liší i tradice v každém italském regionu. Můžeme udělat těstoviny ze špaldové mouky (italsky „farro“), klasické 00, celozrnné, pohankové mouky (italsky „grano saraceno“), ze semoliny. Prostě záleží, kdo má jaké těstoviny nejraději. Někdo i rád namíchává klasickou bílou mouku se semolinou.

TIP: Někdo rád přidává do těsta i žloutky. Můžete zkusit kombinaci 170 g mouky 00,  30 g semoliny, 2 celá vejce a jeden žloutek.

jak na domácí těstoviny

Jak skladovat čerstvé těstoviny

Čerstvé těstoviny se doporučuje konzumovat ideálně okamžitě, ale můžete si je třeba i zamrazit. Stačí si předpřipravit daný druh těstovin a prostě ho dát do mrazáku. Italové doporučují je nejdříve trochu zamrazit (zvlášť každý kousek, např. smotky tagliatelle) a potom vložit do pytlíčku a opět vložit do mrazáku.

Další variantou je samozřejmě lednice, kde těsto (nebo připravený tvar těstovin) můžeme nechat tak ideálně 2 dny, potom by se mělo už použít pro nějaký ten recept. 

Pokud vám článek pomohl, ale pořád si nejste jistí, jestli zvládnete doma připravit italské těstoviny, tak se přijďte inspirovat na moje kurzy vaření na domácí těstoviny.

TIP: Hotové rozválené těsto zpracujte do požadovaného tvaru těstovin. V lednici by vám totiž ztvrdlo a už by se nedalo projet strojkem a nakrájet např. na tagliatelle (moje osobní zkušenost 🙂 ).

domácí těstoviny výroba

Jak na domácí těstoviny was last modified: 20 února, 2020 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Gelato ai mirtilli (domácí borůvková zmrzlina)
následující článek
Vaše Itálie: Přivoňte si k Toskánsku

Mohlo by vás také zajímat

Italská restaurace existuje!

Melanzane alla parmigiana (zapečené lilky)

Rajčatová polévka s fazolemi

Mozzarelline fritte (smažené mozzarellky)

Cannelloni con ragú (plněné cannelloni s ragú)

Salát se žampióny a cherry rajčátky

Tipy na rychlý italský aperitiv

Gelato ai mirtilli (domácí borůvková zmrzlina)

Verdura al gratin (zapečená zelenina)

Cotolette di melanzane (smažené lilky)

6 komentáře

Jiří M. 27/11/2018 - 15.28

S těmi domácími těstovinami máte setsakra recht: poté, co jsem je – poprvé – ochutnal v libereckém Potten & Pannen při kulinářské akci s adminem jejich pražských kurzů (certo carbonara, speck beretta – z obchodu La Formaggeria, kde jste ten týden měla i vy svou akci – jen si nepamatuji jakou, přestože je jen přes ulici), taxem ihned objednal strojek na těstoviny jedné renomované italské značky (Marcato nebo Imperia: teď už se nevzpomenu) i s doplňky a už se těším na svou novou kuchyň.

Reply
Zuzka 27/11/2018 - 21.49

Tak to mám radost za Vás 🙂 Domácí těstoviny jsou vždy to nejlepší, co si můžete dopřát! Já měla v Gran Moravii několik měsíců degustaci mých receptů, vytvořených z vybraných surovin sýrárny 😉

Reply
Michal 06/02/2018 - 6.29

Dobrý den,
Zkoušela jste někdy třeba ryzovou mouku nebo kukuricnou. Jestli ano je taky poměr 500g mouky a vejce a trochu vody. Nebo myslíte ze bude problém se samotnou moukou. Dekuji moc Michal

Reply
Zuzka 06/02/2018 - 22.30

Dobrý den, já to osobně nezkoušela. Ale našla jsem pro vás alternativu, kde zkouší Italové na 100g rýžové mouky přidat 1 bramboru (vařenou). Pomůže vám to takhle?

Reply
Michaela 26/04/2017 - 17.03

Lze těstoviny i usušit a poté skladovat v nějaké dóze například? Tak veliký mrazák zase nemáme, abychom tam měli jen těstoviny a polévkové co doma děláme běžně sušíme a skladujeme v kredenci. jinak se mi článek velice líbí.

Reply
Zuzka 28/04/2017 - 11.58

Ano určitě! Je to jedna z používaných metod v Itálii, kromě zmražení nebo uskladnění v lednici. Takže je klidně usušte a skladujte. Italové doporučují v papírových sáčcích, které jsou dobře uzavřené. Měly by vám vydržet i několik měsíců. Sušení se používá pro klasické těstoviny vyráběné doma (ať už vaječné či nikoliv), např. tagliatelle, farfalle apod. Naproti tomu plněné těstoviny jako třeba tortellini, ravioli, tak ty se dají skladovat pouze v mrazáku.

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...