I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Gurmánské specialityItalské receptyPrimi (první chody)

Lasagne

Lasagne

Podle mého názoru, lasagne jsou opravdový klenot v italské kuchyni. Dají se udělat na několik způsobů, tady v tomto receptu vám vysvětlím jak udělat ty klasické s mletým masem a rajčaty. Mimo jiné se dají udělat i v bílém provedení s bešamelem, hráškem, salsicciou a lanýži. Jejich příprava trvá asi 2,5h, ale zato si na nich potom opravdu pochutnáte.

Co je na lasagních skvělého je, že si je můžete předem připravit (uděláte je dle receptu, jen je nezapečete v troubě) a dát do lednice nebo rovnou zmrazit. Já si je takhe udělám den předem a druhý den už je jen strčím do trouby. Mražené vám samozřejmě vydrží déle. Ty taky potom stačí jen vyndat a dát péct.

Jinak postupů na lasgne existuje opravdu co dům, to recept. Někdo je dělá i bez soffritta (nebo jej připraví třeba jen z cibule), někdo zase z bílého vína. Ale o tom více v kapitole o samotném ragú.

italské lasagne

Ingredience (1 pekáč):

250 g kvalitního mletého masa (vepřové a hovězí napůl)
1,5 litru pasírovaných rajčat
2 ks mozzarelly
100 g strouhaného parmezánu
500 g těstovin lasagne
olivový olej
pepř a sůl

1 malá cibule
1 řapíkatý celer
1 mrkev
1 dc červeného vína
velký hrnec na omáčku
250 ml bešamelu
hluboký pekáč (stačí 10 cm)
suché utěrky

TESCOMA: Slunce na talíři, Itálie u vás doma!

Postup:

V hrnci na troše másla a lžíci olivového oleje osmahneme nadrobno nakrájenou zeleninu. Přidáme mleté maso, posolíme ho a opepříme. Jakmile je maso hotové, přidáme červené víno a necháme ho odpařit.  Přidáme rajčata. Necháme na mírném ohni pomalu bublat minimálně 1 hodinu (já nechávám i déle). Průběžně mícháme a podle chuti osolíme a opepříme.

Dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme. Jakmile je omáčka hotová, přidáme do ní bešamel a promícháme. Uvařené těstoviny scedíme a vyskládáme mezi utěrky, aby nám uschly. Na dno pekáče rozprostřeme vrstvu omáčky. Rozložíme plátky lasagní, naneseme na ně další vrstvu omáčky, posypeme parmezánem a kousky mozzarelly. Takto pokračujeme, dokud nenaplníme pekáč až po okraj. Poslední vrstva je omáčka posypaná parmezánem a mozarellou. Dáme péct do předem vyhřáté trouby do trouby na 200-220 stupňů, na asi 40 minut.

ČAS: celkem rcept zabere asi 3h.

TIP: K lasagním se skvěle hodí italské červené víno.

recept lasagne ragů recept

ragú recept

jak na lasagne ragú bolognese italské ragú rajčatové sugo recept

omáčka na lasagne bez bešamelu

omáčka z rajčat

 lasagne

Lasagne

Lasagne masové

masové lasagne

jak na lasagne pravé lasagne bolognese

Lasagne was last modified: 23 září, 2016 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Křupavé kuřecí kousky na másle a citrónu
následující článek
Těstoviny se smetanou – hrášek a šunka..

Mohlo by vás také zajímat

Tipy na rychlý italský aperitiv

Křupavé kuřecí kousky na másle a citrónu

Trota alla griglia (grilovaný pstruh po italsku)

Tagliatelle con funghi, panna e carne macinata (tagliatelle...

Torta al formaggio umbra (sýrový dort z umbrie)

Pasta Krusta…italská restaurace v centru Prahy!

Frittata al tartufo (omeleta s lanýži)

Polenta s máslem a parmezánem

Risotto alla parmigiana (parmezánové rizoto)

Panna cotta (italský dezert ze smetany)

11 komentáře

Jak slaví Vánoce v Itálii? | 08/12/2018 - 15.24

[…] mandlového těsta, rozinek, rumu dalších ingrediencí. V regionu Umbria jsou oblíbené lasagne (recept na lasagne) či tortellini in brodo (podávané ve […]

Reply
Lasagne (s boloňským ragú) | foodnotes.cz 17/08/2018 - 15.32

[…] tekutiny. Další možností je vmíchat do ragú bešamel, jak radí Zuzka z Ilove-italy.cz tady. Nebudeme tak dávat vrstvu ragú a vrstvu bešamelu, ale použijeme to jako jednu […]

Reply
eva 18/03/2016 - 22.20

děkuji Zuzi určitě vyzkouším.

Reply
Eva 17/03/2016 - 22.39

Lasagne vypadají krásně ale měla bych dotaz jak na bešamelovou omáčku. Děkuji

Reply
Zuzka 18/03/2016 - 21.00

Bešamelová omáčka je strašně jednoduchá 🙂 Vezmeš 500 ml mlíka, 50 g másla, 50 g mouky, špetku soli, špetku muškátovýho oříšku. V hrnci dáš ohřát mléko a mezitím si rozpustíš na pánvi na mírném ohni máslo, k máslu pak přimícháš metličkou mouku. Postupně pak do směsi přidáváš mléko a mícháš dokud ti směs nezhoustne. Osolíš, přidáš muškátový oříšek a je to! Množství si můžeš upravit podle toho, jestli chceš bešamel hustší nebo tekutější 🙂

Reply
skvělé lasagne 30/11/2015 - 20.38

Ahoj,
parmazan ano gran moravia mi moc nejede, muzu použít iný sýr? Třeba ementál nebo goudu? Bude to i tak dobré? Parmazán a podobné mi moc nejedou 🙂

Děkujiiii

Reply
Zuzka 04/12/2015 - 20.35

Ahoj, to je škoda, že ti nechutnají, ale bez parmazánu už by to nebyly italské lasagne 🙂

Reply
miluji lasagne 12/11/2015 - 16.54

Tento recept je opravdu pecka! Opravdu je 500g masa v lasagnich pro 18 lidi? 😀 dekuji za recept

Reply
Zuzka 13/11/2015 - 7.29

Díky 🙂 Jo, ono se to nezdá, ale já dělám právě lasagne z asi 500-600g masa a rajčatové passaty, asi 2,5l. To ono pak vychází ty lasagne na dva pekáče (kupuju takové ty na jedno použití) a každý pekáč na 9 porcí. Takže to je opravdu na 18 porcí..Já když už je dělám, tak většinou na nějakou oslavu, takže toho potřebuju opravdu hodně 🙂

Reply
Zuzka 09/09/2014 - 12.43

Opravdu výborné jídlo!!! 🙂

Reply
Angelis 09/09/2014 - 13.43

Škoda Zuzi, že jsme to při naší akci tak rychle snědly 😀 nestihla jsem si vyfotit finální produkt 🙂 ale nový fotky postupu mám..:-)

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...