Podle mého názoru, lasagne jsou opravdový klenot v italské kuchyni. Dají se udělat na několik způsobů, tady v tomto receptu vám vysvětlím jak udělat ty klasické s mletým masem a rajčaty. Mimo jiné se dají udělat i v bílém provedení s bešamelem, hráškem, salsicciou a lanýži. Jejich příprava trvá asi 2,5h, ale zato si na nich potom opravdu pochutnáte.
Co je na lasagních skvělého je, že si je můžete předem připravit (uděláte je dle receptu, jen je nezapečete v troubě) a dát do lednice nebo rovnou zmrazit. Já si je takhe udělám den předem a druhý den už je jen strčím do trouby. Mražené vám samozřejmě vydrží déle. Ty taky potom stačí jen vyndat a dát péct.
Jinak postupů na lasgne existuje opravdu co dům, to recept. Někdo je dělá i bez soffritta (nebo jej připraví třeba jen z cibule), někdo zase z bílého vína. Ale o tom více v kapitole o samotném ragú.
Ingredience (1 pekáč):
250 g kvalitního mletého masa (vepřové a hovězí napůl)
1,5 litru pasírovaných rajčat
2 ks mozzarelly
100 g strouhaného parmezánu
500 g těstovin lasagne
olivový olej
pepř a sůl
1 malá cibule
1 řapíkatý celer
1 mrkev
1 dc červeného vína
velký hrnec na omáčku
250 ml bešamelu
hluboký pekáč (stačí 10 cm)
suché utěrky
Postup:
V hrnci na troše másla a lžíci olivového oleje osmahneme nadrobno nakrájenou zeleninu. Přidáme mleté maso, posolíme ho a opepříme. Jakmile je maso hotové, přidáme červené víno a necháme ho odpařit. Přidáme rajčata. Necháme na mírném ohni pomalu bublat minimálně 1 hodinu (já nechávám i déle). Průběžně mícháme a podle chuti osolíme a opepříme.
Dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme. Jakmile je omáčka hotová, přidáme do ní bešamel a promícháme. Uvařené těstoviny scedíme a vyskládáme mezi utěrky, aby nám uschly. Na dno pekáče rozprostřeme vrstvu omáčky. Rozložíme plátky lasagní, naneseme na ně další vrstvu omáčky, posypeme parmezánem a kousky mozzarelly. Takto pokračujeme, dokud nenaplníme pekáč až po okraj. Poslední vrstva je omáčka posypaná parmezánem a mozarellou. Dáme péct do předem vyhřáté trouby do trouby na 200-220 stupňů, na asi 40 minut.
ČAS: celkem rcept zabere asi 3h.
TIP: K lasagním se skvěle hodí italské červené víno.
11 komentáře
[…] mandlového těsta, rozinek, rumu dalších ingrediencí. V regionu Umbria jsou oblíbené lasagne (recept na lasagne) či tortellini in brodo (podávané ve […]
[…] tekutiny. Další možností je vmíchat do ragú bešamel, jak radí Zuzka z Ilove-italy.cz tady. Nebudeme tak dávat vrstvu ragú a vrstvu bešamelu, ale použijeme to jako jednu […]
děkuji Zuzi určitě vyzkouším.
Lasagne vypadají krásně ale měla bych dotaz jak na bešamelovou omáčku. Děkuji
Bešamelová omáčka je strašně jednoduchá 🙂 Vezmeš 500 ml mlíka, 50 g másla, 50 g mouky, špetku soli, špetku muškátovýho oříšku. V hrnci dáš ohřát mléko a mezitím si rozpustíš na pánvi na mírném ohni máslo, k máslu pak přimícháš metličkou mouku. Postupně pak do směsi přidáváš mléko a mícháš dokud ti směs nezhoustne. Osolíš, přidáš muškátový oříšek a je to! Množství si můžeš upravit podle toho, jestli chceš bešamel hustší nebo tekutější 🙂
Ahoj,
parmazan ano gran moravia mi moc nejede, muzu použít iný sýr? Třeba ementál nebo goudu? Bude to i tak dobré? Parmazán a podobné mi moc nejedou 🙂
Děkujiiii
Ahoj, to je škoda, že ti nechutnají, ale bez parmazánu už by to nebyly italské lasagne 🙂
Tento recept je opravdu pecka! Opravdu je 500g masa v lasagnich pro 18 lidi? 😀 dekuji za recept
Díky 🙂 Jo, ono se to nezdá, ale já dělám právě lasagne z asi 500-600g masa a rajčatové passaty, asi 2,5l. To ono pak vychází ty lasagne na dva pekáče (kupuju takové ty na jedno použití) a každý pekáč na 9 porcí. Takže to je opravdu na 18 porcí..Já když už je dělám, tak většinou na nějakou oslavu, takže toho potřebuju opravdu hodně 🙂
Opravdu výborné jídlo!!! 🙂
Škoda Zuzi, že jsme to při naší akci tak rychle snědly 😀 nestihla jsem si vyfotit finální produkt 🙂 ale nový fotky postupu mám..:-)