Další římská specialita! Výborné a jednoduché těstoviny, na které vám bude stačit pouze ovčí sýr Pecorino Romano a pěkná hrstka černého pepře, který se čerstvý rozdrtí a provoní tak naprosto úžasně celé jídlo 🙂 Je to další ze série jídel „chudých“, jak už víme, v Itálii v minulosti takto vznikla řada právě těch nejlepších receptů, které jsou velmi jednoduché právě proto, že je chudí vesničané vařili pouze z těch pár surovin, které měli momentálně k dispozici
Různé postupy
Postupy na uvaření těchto špaget jsou obecně tři. Opět každý Ital vám bude tvrdit, že právě ten jeho je ten jediný správný.
První verze je ta, že si stranou necháte trochu vody z těstovin. Těstoviny normálně zcedíte a v míse pak k nim přidáváte postupně vodu, sýr a pepř a postupně promícháváte až se vám vytvoří pěkný krém.
Další varianta je ta, že v misce stranou smícháte trochu vody z těstovin společně se sýrem a pepřem a vytvoříte krémovou omáčku. Těstoviny uvaříte hodně al dente, zalijete kapkou olivového oleje a na mírném ohni je v pánvi postupně smícháte s omáčkou, která vám pak vytvoří opět krém.
Třetí varianta se vyznačuje tím, že těstoviny vůbec necedíte! Naopak, jakmile je vyndáte al dente, použijete takovou tu velkou speciální vařečku a dáte stranou do mísy i právě společně s vodou, ve které se vařily. Všechno potom opět pěkně promícháte s pepřem a sýrem. Pozor za studena, nevaří se na pánvi. Pokud je potřeba, přidáte ještě trochu vody z těstovin nebo sýr a vytvoříte tak krémovou omáčku.
Který je správný?
Těžko říct. Každý si tak nějak dělá těstoviny podle sebe. Existuje ale jedno pravidlo, na kterém se shodne většina Italů (ne všichni viz druhá varianta), a to, že by těstoviny rozhodně neměly být ještě „vařeny“ na pánvi. Způsobí to totiž prý rozvaření těstovin a sýra, který může zhrudkovatět, místo zkrémovatět. Další doporučení je také nepoužívat rozhodně parmezán, ale výhradně pecorino.
Vhodné těstoviny?
Také vznikly na toto téma dlouhé diskuze. V minulosti určitě používali Italové právě to, co měli doma. Dnes se doporučují nejen klasické spaghetti, maccheroni, rigatoni ale také čerstvé těstoviny jako spaghetti alla chitarra nebo tonnarelli (které mimochodem bývají označované za ty úplně nejlepší), které ještě podpoří schopnost vytvořit krásný krém.
Ingredience (pro 2 osoby):
- 200g těstovin (dle výběru, nejlepší jsou špagety)
- cca 100g sýru Pecorino Romano (sehnala jsem v obchodě Gran Moravia)
- celý pepř dle chuti
Postup:
- přikláním se k první verzi, takže dejte vařit osolenou vodu na těstoviny
- mezitím si rozdrťe velké množství pepře a smíchete ho s nastrouhaným pecorinem
- dejte si stranou dostatek vody z těstovin
- těstoviny neceďte, ale jakmile jsou „al dente“ tak je přendejte stranou do mísy
- přimíchejte do nich postupně sýr a pepř
- pokud je potřeba přidejte ještě trochu té vody z těstovin nebo eventuelně sýr, pokud by těstoviny byly moc suché
- podávejte teplé a s dobrým vínem (já použila bílé víno ze Sardínie Sa Conca Vermentino di Gallura od firmy Nonsolonero)
1 vložit komentář
Výborné. Zkusil jsem. Super.