I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Gurmánské specialityItalské receptyPrimi (první chody)

Spaghetti cacio e pepe (špagety s pepřem a pecorinem)

Spaghetti cacio e pepe (špagety s pepřem a pecorinem)

Další římská specialita! Výborné a jednoduché těstoviny, na které vám bude stačit pouze ovčí sýr Pecorino Romano a pěkná hrstka černého pepře, který se čerstvý rozdrtí a provoní tak naprosto úžasně celé jídlo 🙂 Je to další ze série jídel „chudých“, jak už víme, v Itálii v minulosti takto vznikla řada právě těch nejlepších receptů, které jsou velmi jednoduché právě proto, že je chudí vesničané vařili pouze z těch pár surovin, které měli momentálně k dispozici

těstoviny s pepřem

 

Různé postupy

Postupy na uvaření těchto špaget jsou obecně tři. Opět každý Ital vám bude tvrdit, že právě ten jeho je ten jediný správný.

První verze je ta, že si stranou necháte trochu vody z těstovin. Těstoviny normálně zcedíte a v míse pak k nim přidáváte postupně vodu, sýr a pepř a postupně promícháváte až se vám vytvoří pěkný krém.

Další varianta je ta, že v misce stranou smícháte trochu vody z těstovin společně se sýrem a pepřem a vytvoříte krémovou omáčku. Těstoviny uvaříte hodně al dente, zalijete kapkou olivového oleje a na mírném ohni je v pánvi postupně smícháte s omáčkou, která vám pak vytvoří opět krém.

Třetí varianta se vyznačuje tím, že těstoviny vůbec necedíte! Naopak, jakmile je vyndáte al dente, použijete takovou tu velkou speciální vařečku a dáte stranou do mísy i právě společně s vodou, ve které se vařily. Všechno potom opět pěkně promícháte s pepřem a sýrem. Pozor za studena, nevaří se na pánvi. Pokud je potřeba, přidáte ještě trochu vody z těstovin nebo sýr a vytvoříte tak krémovou omáčku.

Který je správný?

Těžko říct. Každý si tak nějak dělá těstoviny podle sebe. Existuje ale jedno pravidlo, na kterém se shodne většina Italů (ne všichni viz druhá varianta), a to, že by těstoviny rozhodně neměly být ještě „vařeny“ na pánvi. Způsobí to totiž prý rozvaření těstovin a sýra, který může zhrudkovatět, místo zkrémovatět. Další doporučení je také nepoužívat rozhodně parmezán, ale výhradně pecorino.

Vhodné těstoviny?

Také vznikly na toto téma dlouhé diskuze. V minulosti určitě používali Italové právě to, co měli doma. Dnes se doporučují nejen klasické spaghetti, maccheroni, rigatoni ale také čerstvé těstoviny jako spaghetti alla chitarra nebo tonnarelli (které mimochodem bývají označované za ty úplně nejlepší), které ještě podpoří schopnost vytvořit krásný krém. 

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 200g těstovin (dle výběru, nejlepší jsou špagety)
  • cca 100g sýru Pecorino Romano (sehnala jsem v obchodě Gran Moravia)
  • celý pepř dle chuti 

Postup:

  • přikláním se k první verzi, takže dejte vařit osolenou vodu na těstoviny
  • mezitím si rozdrťe velké množství pepře a smíchete ho s nastrouhaným pecorinem
  • dejte si stranou dostatek vody z těstovin
  • těstoviny neceďte, ale jakmile jsou „al dente“ tak je přendejte stranou do mísy
  • přimíchejte do nich postupně sýr a pepř
  • pokud je potřeba přidejte ještě trochu té vody z těstovin nebo eventuelně sýr, pokud by těstoviny byly moc suché
  • podávejte teplé a s dobrým vínem (já použila bílé víno ze Sardínie Sa Conca Vermentino di Gallura od firmy Nonsolonero)

ingredience na těstoviny rozdrcený pepř pepř smícháme se sýrem těstoviny necedíme ale vytáhneme touhle naběračkou pomalu smícháme se sýrem a pepřem těstoviny s pepřem výborné víno ze Sardínie sardské víno

Spaghetti cacio e pepe (špagety s pepřem a pecorinem) was last modified: 9 března, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Penne al sugo freddo (penne se studenou omáčkou)
následující článek
Penne all´arrabbiata

Mohlo by vás také zajímat

Špagety s krevetami a cherry rajčaty

Pappardelle con tartufo..Čerstvé těstoviny pappardelle s černým lanýžem

Gnocchi se smetanou, hráškem a šunkou

Jak slaví Vánoce v Itálii?

Prosciutto e melone (prosciutto s melounem cantaloupe)

Restaurace Pastař v Praze

Piadina s čokoládou a mascarpone

Frittata di zucchine (frittata s cuketami)

Těstoviny se smetanou – hrášek a šunka..

Insalata caprese..v jednoduchosti je chuť

1 vložit komentář

Leták 27/01/2017 - 21.18

Výborné. Zkusil jsem. Super.

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...