I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Aktuality a zajímavosti z ItálieItalské recepty

Jak slaví Vánoce v Itálii?

Jak slaví Vánoce v Itálii?

Italové milují Vánoce, stejně jako všechny ostatní náboženské svátky. Slaví se tu v rodinném kruhu a dbá se na dlouholeté tradice a křesťanské zvyky. Je to to pro ně okamžik, kdy mohou strávit tento den se svými nejbližšími a to především s dětmi, pro které se Vánoce stávají kouzelným obdobím a dokáží nás díky své radosti přenést znovu do dětských let.

Italské školy zůstávají zavřené většinou od 23.prosince až do 6.ledna. V tomto období spousta Italů odjíždí lyžovat na hory, většinou do Alp. Tento druh dovolené získal v Itálii název „settimana bianca“ neboli bílý týden. Jednou z nejoblíbenějších lokalit je např. Cortina d´Ampezzo, kam jezdí i slavní italští herci nebo jiné významné osobnosti.

Kdo nosí dárky italským dětem?

Babbo Natale a Gesú bambino

V Itálii se Vánoce tradičně slaví 25.prosince („il Natale„), naproti tomu 24.prosinci se říká „la Vigilia di Natale„. Avšak i v Itálii se můžeme setkat s tradicí, že v některých oblastech si děti rozbalí dárky v tento večer stejně jako je tomu u nás. 

Dárky nosí Babbo Natale (který se podobá Santa Clausovi) nebo Gesú bambino (Ježíšek). V předvečer Vánoc děti připraví na stůl sklenici mléka a sušenky (někdo i trochu vody pro soby). Ráno 25.prosince najdou na stole prázdnou sklenici a talíř a pod stromkem dárky.

italské vánoce

Befana

Když se ale v Itálii zeptáte, kdo že nosí dětem dárky, můžete dostat i odpověď, že hodná čarodějnice Befana. Kolem Tří králů totiž dárečky rozdává právě ona. Je to ošklivá stařena s velkým špičatým nosem, starým a otrhaným oblečením, dlouhou sukní a kloboukem na hlavě. Navzdory svému vzhledu je hodná a nosí dětem dárky. V noci z 5. na 6. ledna přilétá na koštěti s těžkým pytlem a nosí hodným dětem sladkosti, těm zlobivým uhlí. Děti jí připravují mléko (nebo víno) a něco k snědku. Dárečky potom najdou v zavěšených punčochách.

Když se narodil Ježíšek, tak k němu všichni spěchali s dary. Jenže Befana se o jeho narození dozvěděla pozdě, takže i když s dary hned spěchala do Betléma, Ježíška v jesličkách už nenašla. Dodnes proto létá na svém koštěti a nosí dětem dárky.

Svatá Lucie

Na severu Itálie (např. v okolí města Bergamo, Brescia, Verona či v regionu Friuli Venezia Giulia, Trentino a další) se můžeme setkat i s tradicí, kdy dárky nosí svatá Lucie. Večer se ven za okno připraví sklenice mléka (pro ni) a hrst slámy pro jejího oslíka. Dětem je zakázáno koukat a musí jít spát. Kdyby totiž chtěly nahlédnout za okno, říká se, že by se jim dostal popel do očí. A tak napjatě vyčkávají v noci z 12 na 13.prosince . Ráno, když se probudí, tak mléko i sláma jsou pryč a na stole je čekají sladkosti a jiné dárky!



Booking.com

Další tradice

Konkrétní zvyky a tradice se liší dle rodin a zejména podle jednotlivých měst a regionů. Jednou ze starších tradic na Sicílii je noc všech svatých, kdy 2.listopadu nosí dárky dětem zesnulí. Oblíbené jsou také vánoční trhy. Nejznámějším je v regionu Lombardie Mercatino di Natale di Livigno. Ve Veroně Je typický vánoční trh Banchéti de Santa Lussia, na hlavním náměstí piazza Bra, které zdobí obrovská železná bílá kometa, která vychází z veronské Areny. Stala se hlavním symbolem Vánoc pro město Verona. V regionu Friuli Venezia Giulia je slavný trh svatého Mikuláše.

Italové chodí 24.prosince na tradiční půlnoční mši. Vyhlášená je mše ve Vatikánu v chrámu svatého Petra. Svátky začínají obědem na Boží hod (25.prosince) po slavném papežově požehnání Urbi et Orbi.

Jesličky

Jesličky, italsky „presepe„, symbolizují v Itálii narození Ježíše. Jejich tradice sahá až do období svatého Františka z Assisi (článek o Assisi zde), který v roce 1223 vytvořil první „živý“ betlém v městečku Greccio. Od 15.století se začaly umisťovat sošky z betlémů v kostelech, od 17.století potom v domech zámožných rodin. V 18.století začala spousta vznešených rodin, převážně z Neapoli, soutěžit o nejkrásnější betlém. Dodnes je Neapol vyhlášená nejkrásnější výstavou betlémů.

Jesličky jsou podobné těm našim a vystavují se už na začátku prosince. Betlém s ručně vyřezávanými postavičkami je v mnoha italských rodinách pokládán za významný symbol Vánoc.

Vánoční stromeček

Vánoční stromek sice pochází ze severských zemí, ale své místo našel i v Itálii. V středo-italském regionu Umbria (článek o regionu Umbria zde) existuje dokonce světová rarita. Konkrétně ve městě Gubbio vznikl strom, který v roce 1991 vstoupil do Guinnessovy knihy rekordů jako největší vánoční strom na světě. Měří 650 metrů a zdobí ho více jak 700 světel. Nejedná se však o strom jako takový, ale o světla umístěná ve tvaru vánočního stromku na kopci Monte Inigo za městem.

Vánoční stromek bývá tradičně zdoben v Itálii 8.prosince na svátek Neposkvrněného početí Panny Marie (it. Immacolata Concezione).

vánoční stromeček

Tradiční speciality a gastronomie

Pro Italy znamenají tyto dny svátky hojnosti, ve znamení jídla a především bohatých hostin. Jak je tomu v místní kultuře, Italové milují jídlo a vychutnávají si ho nejraději ve společnosti, jak jinak než s rodinou, známými či kamarády.

Zapomeňme na Štědrý den, jaký slavíme u nás. V Itálii bývá 24.prosince významnou událostí bývá bohatá večeře v rodinném kruhu, které se říká cenone (neboli velká večeře). Typickým pokrmem bývá především ryba. V tento den už bývají obchody zavřené (stejně tak jako 25 i 26.prosince).

Místní speciality se liší region od regionu, dům od domu. Např. v Římě jsou oblíbené špagety s ančovičkami. V Neapoli milují baccalá (neboli tresku), většinou smaženou nebo špagety se srdcovkami. V Kalábrii nesmí chybět na stole chilli papričky, se kterými místní rádi připravují špagety se strouhankou a ančovičkami. 

Naproti tomu 25.prosince je významnou gastronomickou událostí právě vánoční oběd, i když v některých oblastech Itálie se podává i honosná večeře. Typické pokrmy na slavnostní oběd se opět liší region od regionu. Tak jsem pro vás vybrala jen pár příkladů, protože by to bylo opravdu na dlouho rozebírat každý region zvlášť 🙂 .

tortelli plněné dýní

V oblasti Valtellina je oblíbený vývar z kapouna. V regionu Piemonte se jedí těstoviny na spoustu způsobů např. agnolotti (jedná se o plněné těstoviny masem). V Modeně jsou oblíbené těstoviny s tuňákem, baccalá (neboli treska) s polentou. Na Sardínii najdeme řadu předkrmů např. z artyčoků, velmi je oblíbené jehněčí maso jako druhý chod.

V regionu Val d´Aosta najdeme oblíbenou polévku Zuppa alla Valpellinentze, dále klobásku salsiccia s bramborem, pečené kaštany s medem. V regionu Lombardia nechybí na stolech tortellini nebo casoncelli ve vývaru, tortelli s dýňovou náplní (na fotce nahoře) a jako dezert torta sbirsolona (na fotce) nebo torrone (kromě slavného panettone samozřejmě).

italský dezertitalský dezert

V regionu Liguria se podávají ravioli alla genovese, vařený kapoun, klobásky salsiccia se špenátem, sušené fíky, torrone. V regionu Veneto najdeme ravioli podávané ve vývaru z kapouna, bramborové pyré, salát z čekanky, mandlový torrone či sušenky s vynikajícím vínem Recioto. Ve Friuli Venezia Giulia najdeme dršťky s omáčkou a sýrem, kapouna, jako dezert se podává la gubana z mandlového těsta, rozinek, rumu dalších ingrediencí. V regionu Umbria jsou oblíbené lasagne (recept na lasagne) či tortellini in brodo (podávané ve vývaru).

Italské dezerty

V období Vánoc jsou velmi oblíbené různé dezerty a sladké pokrmy. Nejznámějším je il panettone (typický pro sever Itálie). V milánském dialektu „el Panetùn„. Místní jsou na něj pyšní a zásadně by se neměl zaměňovat za benátský Pandoro.

Panettone je pečený koláč, připomínající svým tvarem vysokou bábovku. Prodává se po celé Itálii a dodnes ho některé malé rodinné firmy vyrábí dle prastarých tradic. Podává se jako dezert na závěr vánoční večeře či oběda a to buď samotný v klasické verzi s kandovaným ovocem nebo doprovázený sýrem mascarpone, glazovanými kaštany či kousky čokolády. Doporučuje se i lehce opečený na pánvi či jej namáčet v likéru Grand Marnier.



Booking.com

Panettone můžeme také nakrájet na plátky a podávat ho pomazaný krémy na bázi kafe, mascarpone, tiramisu či zuppa inglese. Panettone má již dlouhou historii v severské kuchyni. Říká se, že se recept předává po generace již několik století.  Roku 1452 se zrodil panettone v rukou pekaře Toniho, který smíchal obyčejný chléb s ingrediencemi, které zbyly v kuchyni. Výsledný recept měl na královském dvoře obrovský úspěch a začalo se mu říkat „Pan de Tony“. Základními surovinami jsou mouka, cukr, vejce, hrozinky a kandované ovoce.

Dalšími dezerty jsou také il pandoro (typický pro Veronu a okolí). Velmi se podobá tvarem tomu předchozímu, akorát je jednoduší, bez kandovaného ovoce. Dalším je torrone. Je to vlastně turecký med s ořechy či jinou náplní.

**

Tak přeji krásné vánoční svátky a užívejte pohodu!!!

 

Jak slaví Vánoce v Itálii? was last modified: 8 prosince, 2018 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Torta salata di spinaci e ricotta (koláč ze špenátu a ricotty)
následující článek
Kurz vaření italské kuchyně

Mohlo by vás také zajímat

Penne s mletým masem – „Penne con la...

Domácí Tiramisu

Melanzane alla parmigiana (zapečené lilky)

Festa di San Valetino…Valentýn v Itálii a úžasné...

Risotto con piselli e prosciutto (rizoto s hrášem...

Fusilli con la ricotta e pancetta (fusilli s...

Pasta con salsiccia in bianco (těstoviny s klobáskou)

Torta sbrisolona (italský mandlový koláč)

Fagiolini con aglio (fazolky s česnekem)

Penne s italskou pancettou

1 vložit komentář

aneta 20/12/2018 - 9.13

italie je strasne krasna země kazdej to říká

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...