I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Italské receptyOmáčky

Ragú

Ragú

Co je vlastně to italské ragú

Ragú je název pro tradiční italskou omáčku, která se hodí nejen na těstoviny, ale třeba také na polentu. V Itálii neexistuje pouze jeden recept. Každá rodina si ho doma připravuje podle vlastních tradic a zkušeností, které se přenášejí z generace na generaci. Nejznámějším ragú je boloňské (často chybně spojováno se špagety – viz článek), dále slavné neapolské ragú a tzv. „ragú potentino“ pocházející z jihoitalského regionu Basilicata (v dialektu se mu také říká „Ndrupp´c). Ragú nejsou pouze masová, ale existují i zeleninová nebo z mořských ryb a plodů.

Asi nejznámější kombinací ragú je k lasagním, trubkovitým těstovinám cannelloni, placatým tagliatelle nebo plněným tortellini. Na jihu se mu často říká jednoduše „sugo“ neboli omáčka a je tím myšleno právě ragú. Na severu se vaří převážně z mletého masa (většinou se jedná o směs různých druhů mas), na jihu se zase do omáčky dávají celé kousky masa (většinou i s kostí, např. přidají se vepřová žebra, salsiccia aj.). Osobně jsem se s druhou verzí setkala i ve střední Itálii a chutná mi možná o něco víc než ta první, protože maso z omáčky se potom využije ještě jako druhý chod a je to delikatesa.

Co to vlastně ragú je a jak se připravuje?

Neexistuje žádný originální recept, který je jediný ten správný se daným množstvím ingrediencí. Na začátek je důležité říci, že pořádné ragú vyžaduje spoustu péče a času a tudíž se do něho nehrňte, pokud nemáte k dispozici několik hodin.

S masem se to má tak, že tenkrát, když ragú vznikalo, italské rodiny vařili omáčku z takového masa, které zrovna měly doma, takže si se správným množstvím a poměrem druhů mas vůbec nedělejte hlavu! Jediné, co mi Italové doporučili je, že je dobré použít aspoň kousek vepřové „salsicci“ (kdo neví, je to taková italská klobása), která tomu dodá jistou jemnost a potřebné množství tuků. Běžně se na ragú používá telecí maso, vepřové a hovězí.

Se zeleninou se to má tak, že ragú má zeleninový základ, většinou jej tvoří řapíkatý celer, cibule a mrkev, které se nakrájí nadrobno v poměru 1/3. Znám ale i Italy, co si osmahnou maso jen na cibuli a neřeší to. V receptu najdete i máslo, ale můžete jej nahradit olivovým olejem či doplnit. S česnekem se to má asi stejně tak, jak se zbytkem zeleniny, může tam být ale nemusí. Nechá se chvíli osmahnout v pánvi, aby omáčku provoněl.

Mléko není nezbytnou součástí, v neapolském ragú ho pravděpodobně ani neuvidíte. Víno je také závislé na chuti každého, do boloňského ragú se doporučuje červené, někdo ale dává i bílé. No a to nejdůležitější co nesmí chybět je potom rajče. Ať už si tam dáte rajčatový koncentrát, pasírovaná rajčata, loupaná rajčata nebo čerstvá, pořád děláte italské ragú. Jednou z posledních věcí, které se do ragú hodí je pár lístků bazalky. No a dobrý masový vývar by také chybět neměl, ale zase, dům od domu prostě najdete trochu něco jiného.

Video recept:

Boloňské ragú

Tisk
Porce: 4 Čas přípravy: 30 minut Doba vaření: 3 hodiny

Ingredience

  • 500g mletého masa (napůl hovězí a vepřové)
  • 150g italské pancetty
  • 1 mrkev
  • 1 kus řapíkatého celeru
  • 1 menší cibule
  • máslo cca 50g
  • 2 lžíce olivového oleje
  • cca 300ml domácího masového vývaru
  • cca 40g rajčatového koncentrátu
  • sůl, pepř
  • sklenka dobrého červeného vína

Postup

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme k němu olivový olej. Přidáme na drobno nakrájenou zeleninu a podusíme ji. Přidáme maso, ochutíme solí a pepřem. Následně ho zalijeme vínem, které necháme odpařit. Přidáme rajčatový koncentrát a trochu vývaru. Promícháme. Postupně přidáváme horký masový vývar, dokud nám nevznikne rajčatová omáčka v požadované hustotě. Omáčku vaříme na mírném ohni alespoň 2 hodiny (doporučuje se ale i 4-5 h).

Ragú was last modified: 12 září, 2017 by Zuzka

Přečtěte si také


Ragú was last modified: 12 září, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Tortellini al forno (zapečené tortellini)
následující článek
Frittata con la cipollina (italská omeleta s jarní cibulkou)

Mohlo by vás také zajímat

Frittata di cipolla (frittata s cibulí)

Návštěva italské ambasády a degustace delikates z regionu...

Penne al sugo freddo (penne se studenou omáčkou)

Festa di San Valetino…Valentýn v Itálii a úžasné...

Torta al formaggio umbra (sýrový dort z umbrie)

Domácí ravioli plněné ricottou a špenátem

Tortellini al forno (zapečené tortellini)

Trota alla griglia (grilovaný pstruh po italsku)

Conchiglioni con ricotta e spinaci (zapečené těstoviny se...

Penne con pancetta e funghi champignon (penne s...

6 komentáře

Pepa 04/07/2017 - 19.57

Vyzkoušeli jsme a výborné. Jen teda Vařil jsem pozvolna cca ty dvě hodiny a vyvařila se skoro všechna „šťáva“. Nevím co by mi v hrnci zbylo po těch čtyřech hodinách 🙂

Reply
Zuzka 07/07/2017 - 17.13

Italové do omáček přidávají právě trochu vody z těstovin, aby se nevysušila. Tak to můžete příště zkusit 🙂

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...