I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Italské receptyOmáčky

Ragú

Ragú

Co je vlastně to italské ragú

Ragú je název pro tradiční italskou omáčku, která se hodí nejen na těstoviny, ale třeba také na polentu. V Itálii neexistuje pouze jeden recept. Každá rodina si ho doma připravuje podle vlastních tradic a zkušeností, které se přenášejí z generace na generaci. Nejznámějším ragú je boloňské (často chybně spojováno se špagety – viz článek), dále slavné neapolské ragú a tzv. “ragú potentino” pocházející z jihoitalského regionu Basilicata (v dialektu se mu také říká “Ndrupp´c). Ragú nejsou pouze masová, ale existují i zeleninová nebo z mořských ryb a plodů.

Asi nejznámější kombinací ragú je k lasagním, trubkovitým těstovinám cannelloni, placatým tagliatelle nebo plněným tortellini. Na jihu se mu často říká jednoduše “sugo” neboli omáčka a je tím myšleno právě ragú. Na severu se vaří převážně z mletého masa (většinou se jedná o směs různých druhů mas), na jihu se zase do omáčky dávají celé kousky masa (většinou i s kostí, např. přidají se vepřová žebra, salsiccia aj.). Osobně jsem se s druhou verzí setkala i ve střední Itálii a chutná mi možná o něco víc než ta první, protože maso z omáčky se potom využije ještě jako druhý chod a je to delikatesa.

Co to vlastně ragú je a jak se připravuje?

Neexistuje žádný originální recept, který je jediný ten správný se daným množstvím ingrediencí. Na začátek je důležité říci, že pořádné ragú vyžaduje spoustu péče a času a tudíž se do něho nehrňte, pokud nemáte k dispozici několik hodin.

S masem se to má tak, že tenkrát, když ragú vznikalo, italské rodiny vařili omáčku z takového masa, které zrovna měly doma, takže si se správným množstvím a poměrem druhů mas vůbec nedělejte hlavu! Jediné, co mi Italové doporučili je, že je dobré použít aspoň kousek vepřové “salsicci” (kdo neví, je to taková italská klobása), která tomu dodá jistou jemnost a potřebné množství tuků. Běžně se na ragú používá telecí maso, vepřové a hovězí.

Se zeleninou se to má tak, že ragú má zeleninový základ, většinou jej tvoří řapíkatý celer, cibule a mrkev, které se nakrájí nadrobno v poměru 1/3. Znám ale i Italy, co si osmahnou maso jen na cibuli a neřeší to. V receptu najdete i máslo, ale můžete jej nahradit olivovým olejem či doplnit. S česnekem se to má asi stejně tak, jak se zbytkem zeleniny, může tam být ale nemusí. Nechá se chvíli osmahnout v pánvi, aby omáčku provoněl.

Mléko není nezbytnou součástí, v neapolském ragú ho pravděpodobně ani neuvidíte. Víno je také závislé na chuti každého, do boloňského ragú se doporučuje červené, někdo ale dává i bílé. No a to nejdůležitější co nesmí chybět je potom rajče. Ať už si tam dáte rajčatový koncentrát, pasírovaná rajčata, loupaná rajčata nebo čerstvá, pořád děláte italské ragú. Jednou z posledních věcí, které se do ragú hodí je pár lístků bazalky. No a dobrý masový vývar by také chybět neměl, ale zase, dům od domu prostě najdete trochu něco jiného.

Video recept:

Boloňské ragú

Tisk
Porce: 4 Čas přípravy: 30 minut Doba vaření: 3 hodiny

Ingredience

  • 500g mletého masa (napůl hovězí a vepřové)
  • 150g italské pancetty
  • 1 mrkev
  • 1 kus řapíkatého celeru
  • 1 menší cibule
  • máslo cca 50g
  • 2 lžíce olivového oleje
  • cca 300ml domácího masového vývaru
  • cca 40g rajčatového koncentrátu
  • sůl, pepř
  • sklenka dobrého červeného vína

Postup

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme k němu olivový olej. Přidáme na drobno nakrájenou zeleninu a podusíme ji. Přidáme maso, ochutíme solí a pepřem. Následně ho zalijeme vínem, které necháme odpařit. Přidáme rajčatový koncentrát a trochu vývaru. Promícháme. Postupně přidáváme horký masový vývar, dokud nám nevznikne rajčatová omáčka v požadované hustotě. Omáčku vaříme na mírném ohni alespoň 2 hodiny (doporučuje se ale i 4-5 h).

Ragú was last modified: 12 září, 2017 by Zuzka

Přečtěte si také


Ragú was last modified: 12 září, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Tortellini al forno (zapečené tortellini)
následující článek
Frittata con la cipollina (italská omeleta s jarní cibulkou)

Mohlo by vás také zajímat

Cotolette di melanzane (smažené lilky)

Affogato al Caffè…aneb co takhle spojit zmrzlinu a...

Olive all´ascolana

Risotto con prosecco e basilico (rizoto s proseccem...

Recept na domácí italskou pizzu

Podpořte mne na Patreonu

Křupavé kuřecí kousky na másle a citrónu

Bruschetta ai funghi porcini (bruschetta s hřiby)

Fagiolini con aglio (fazolky s česnekem)

Salmone con salsa di erbe aromatiche (pečený losos...

6 komentáře

Pepa 04/07/2017 - 19.57

Vyzkoušeli jsme a výborné. Jen teda Vařil jsem pozvolna cca ty dvě hodiny a vyvařila se skoro všechna “šťáva”. Nevím co by mi v hrnci zbylo po těch čtyřech hodinách 🙂

Reply
Zuzka 07/07/2017 - 17.13

Italové do omáček přidávají právě trochu vody z těstovin, aby se nevysušila. Tak to můžete příště zkusit 🙂

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Nadcházející akce

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející akce.

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1790 Kč

Víkendový kurz italštiny 2790 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

5 lekcí italštiny na Skypu 1900 Kč

Plakát motivy Itálie 690 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Bergamo – co vidět?

Promotion Image

e-book průvodce

Najděte si ubytování

Booking.com

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Instagram

Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradn Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradnim italským obědem 😍🇮🇹. Domácí plněné ravioli jsme zapili Spritzem🍹, proto nám ta Italstina taky tak dobře šla 😀. Na závěr jsme se probrali italským espressem ☕️a zajedli to domácím dezertem tiramisu. 🍰 Už se tesim na prosinec, poslední volné termíny pro tento rok!!!😉
#italskakuchyne #italianfood #italy🇮🇹 #italia #italskejidlo #italskerecepty #italstina #italstinaprozacatecniky #italstinahrou #italstina🇮🇹 #kurzy #kurzvareni #iloveitaly #blogger #bloggerlife #kurzitalstiny #kurzyliberec
Útržky z dnešního víkendového kurzu italšti Útržky z dnešního víkendového kurzu italštiny 🇮🇹😀 Skvělí lidé a úžasná atmosfera👌🍷. Zitra pokračujeme 😁.
#kurz #italstina #italsky #itálie #italskakuchyne #italiano #pasta #testoviny #liberec #akceliberec
Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. C Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. Co vaříte vy? 😀🇮🇹
#italskakuchyne #iloveitaly #salsiccia #varimeslaskou #varimedoma #pasta #testoviny
Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně pochutnaly! Nechyběl ani letní Aperol Spritz🍹 a moje domácí italská pizza 😉🇮🇹. Pro individuální termín kurzu mi napište. Jinak další volné termíny najdete na e-shopu ➡️www.kamdoitalie.cz
A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohl A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohle místo používám běžně na zavěšení naběraček, ale teď se nám hodilo na mém #kurzvareni na domácí #testoviny 💁‍♀️🇮🇹
#italianfood #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #domacivyroba #domacitestoviny #bloggerlife #foodblogger #ioveitalyblog #italia #tagliatelle
Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi 😍🇮🇹
#gnocchi #gnocchidipatate #gnocchirecipe #kurzy #kurzvareni #kurzyliberec #bloggerlife #cookingathome #cookingclass #domaci #domacivyroba #domacitestoviny #testoviny #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #italianfood #italianfood
Připravila jsem si pro vás krátké video s Připravila jsem si pro vás krátké video s ukázkou, jak může vypadat doma připravená pizza. Nepotřebujete pec na pizzu, postačí vám obyčejná trouba, základní ingredience, správný postup a ideálním pomocníkem je rozhodně pizza kámen.⠀
⠀
Správný postup přípravy a recept na italskou pizzu najdete v mém článku na blogu: https://buff.ly/3flsQqu.⠀
⠀
Kvalitní pizza kámen přímo z Itálie můžete zakoupit na mém e-shopu: https://buff.ly/2NMv7Ad.⠀
⠀
Více informací o pizza kameni, o jeho výhodách a proč na něm pizzu péct si můžete přečíst v mém článku na blogu: https://buff.ly/3fip4y2⠀
⠀
Do komentáře mi napište, jak se vám domácí pizza povedla ;-).
#pizzakamen #pizza #pizzatime #pizzalover #pizzahomemade #pizzaitaliana #makeingfood #homemadefood #iloveitalianfood #loveit #loveitaly #domacipizza #recepty #toprecepty #foodoftheday #italian #italskakuchyne #italskejidlo
Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blog Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blogu opravdu jednoduchý a zároveň vynikající recept na špagety s krevetami. Stačí nám pár základních surovin, abychom si tuto italskou přímořskou specialitu mohli připravit i u nás doma. 
Za skvělé ryby dekuju Filipovi z @pratele_lososa 😍🐠🐟🦈
#krevety #cerstveryby #blogiloveitaly #bloggerfood #fish #freshfish #spagety #spagetyrecept #spagetyskrevetami #spaghetticongamberi #gamberetti #italskakuchyne #italskerecepty #italskyblog #blogitaliano #blogoitalii #vitalii
Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si d Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si doma nejraději uvařím #ryby. Voní totiž mořem. Někdy u nás bývá velký problém sehnat #cerstveryby, alespoň v Liberci. Když myslím čerstvé, tak ideálně takové, které se neválí několik dní v regálu a nejsou pravidelně zamražované a znovu rozmrazované. Proto mám radost, ze jsem na svých #lekceitalštiny potkala žáka Filipa. Je to úžasný člověk, mladý kluk, co si splnil sen mít každý den na stolu opravdu čerstvé ryby! Začal je sám dovážet do Čech, hned ten samý den po výlovu. Vytvořil firmu @pratele_lososa, kterou chci tímto podpořit. Filipa znám už nějaký pátek a proto vím, že svou práci dělá opravdu s láskou, jako málokdo. Pokud chcete mít doma na talíři opravdu #cerstveryby, tak si je objednejte jedině u něj 😉🍤🐠 A recept na špagety bude brzy na blogu 😉🇮🇹 #ryby #spaghetti #spaghetticongamberi #gamberetti #krevety #spagetyskrevetami #cerstve #cerstveuvareno #italskerecepty #lekceitalštiny #blogoitalii #blogiloveitaly #italskakuchyne
Sledovat

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Lekce italštiny č.23 – kolik je hodin italsky

15/Lis/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú bramborové gnocchi cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tagliatelle tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
Booking.com
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru