Kdo z vás nezná passatelli, jedná se o typický recept ze severo-italského regionu Emilia Romagna (připravují se ale také v regionu Marche, především v provincii Pesaro a Urbino). Svým tvarem připomínají tlustčí těstoviny, ale místo z mouky se vyrábí ze strouhanky, vajec a parmezánu.
Tradičně se podávájí v masovém vývaru (oblíbené jsou také ve vývaru z ryb), ale existuje i řada variant, kde je najdeme doplněné různými omáčkami.
Ingredience (pro 2 osoby):
100 g parmezánu
100 g strouhanky
2 vejce
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
citronova kůra z necelé 1/2 citronu
masový vývar (množství dle chuti)
sůl a pepř
Postup:
V misce smícháme všechny ingredience a vytvoříme těsto, které necháme alespoň 10 minut odpočinout. Pomocí speciálního přístroje „ferro per i passatelli“ nebo klasického lisu na brambory s většími otvory vymačkáme passatelli. Uvaříme je ve vroucím vývaru, jsou hotové jakmile vyplavou na hladinu. Polévku podáváme posypanou nastrouhaným parmezánem.