Tagliatelle jsou jedny z mých neoblíbenějších těstovin, zvlášť když jsou čerstvé nebo domácí a uvařené se smetanou! Tenhle recept je skvělá podzimní pochoutka, hlavně když nasbíráte čerstvé hřiby a nahradíte jimi žampióny. Tagliatelle se dají dělat takto na smetaně na několik způsobů, např. bez mletého masa jenom s houbami a nebo se dá nahradit mleté maso italskou „salsicciou“ (mají např. v obchůdku Gran Moravia Liberec).
Jako smetana se dá použít ta klasická na vaření, ale mnohem lepší je to s originál italskou smetanou, pokud možno s tou s příchutí „funghi porcini“ neboli s hřiby.
Ingredience (pro 2 osoby):
- 300g mletého masa
- 250g čerstvých těstovin tagliatelle (nebo sušených)
- sezónní hřiby nebo čerstvé žampióny (cca 100g)
- pepř, sůl, olivový olej
- italská smetana klasik nebo s příchutí „funghi porcini“ – mají např. v obchůdku Benissimo za radnicí v Liberci (nebo klasická smetana na vaření)
- parmezán nebo gran moravia
Postup:
- na olivovém oleji (cca 3 lžíce) dejte osmažit houby nakrájené na drobno (nebo dle libosti) společně s mletým masem
- osolte, opepřete
- dejte vařit vodu na těstoviny (osolte ji)
- hotové těstoviny smíchejte s masem, houbami, trochou parmezánu a smetanou (pokud použijete tu českou smetanu na vaření, tak je potřeba ji ještě se směsí povařit, aby zhoustla, ta italská smetana se nevaří – naleje se přímo na směs a těstoviny)
- všecho ještě opepřete a pořádně promíchejte
- navrch ještě nasypte trochu parmezánu
TIP: pro opravdové labužníky – nahraďte olivový olej máslem!!! je to bomba, jak chuťová tak i kalorická