Těstoviny se smetanou jsou jedny z nejchutnějších receptů. Můžeme použít snad všechny druhy těstovin a míchat je s několika různými ingrediencemi. Tento recept jsou špagety se smetanou, hráškem a šunkou. Místo špaget ráda používám i penne nebo farfalle. Ke smetaně se krásně hodí parmezán. V Čechách jsem bohužel nikde nenašla smetanu na vaření jako mají v Itálii, tak jsem na tento recept použila tu českou. Jsou v porovnání s těmy italskými mnohem vodnatější. Když ale prohledát pár krámů, tak tu italskou smetanu určitě někde najdete (např. Liberec krámek s italskými potravinami u radnice).
Ingredience:
– 1 smetanu na vaření
– špagety nebo penne cca 300g (Mamma Lucia,Panzani, Barilla, Alnatura, značka Globus je také dobrá, nebo jakékoliv italské špagety – hlavně nepoužívejte ty české špagety za 10 Kč!)
– hrášek – buď čerstvý nebo 1 celá klasická konzerva
– krůtí nebo kuřecí šunka – podle chuti (doporučuji 3/4 balení)
– sůl, pepř, olivový olej, parmezán na posyp
Postup:
- dejte vařit vodu na těstoviny a osolte jí
- mezitím nalijte do pánve trošku oleje (cca 1 pol. lžíci) a nasypte tam na malé kostky nakrájenou šunku a nechte chvíli smažit
- až je šunka opečená nasypte tam i hrášek a smažte dokud hrášek pěkně nezměkne
- nakonec nalijte smetanu a vařte dokud se smetana nezahustí
- až jsou těstoviny hotové, nasypte je do pánve, pořádně zamíchejte se směsí a tak minutu povařte
- nakonec to všechno v pánvi smíchejte s trochou parmezánu a pořádně popepřete
- podáváme posypané parmezánem
* POZOR: Pokud seženete italskou smetanu na vaření tak je postup úplně jiný. Osmaží se šunka a hrášek, pak se vypne plotna. Hotové těstoviny smíchám se šunkou a hráškem a až úplně nakonec čerstvou smetanu, nijak tepelně neupravovanou, naleju na těstoviny se směsí a všechno to společně zamíchám a je hotovo. Nic už se nevaří.