I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Contorni (přílohy)Italské recepty

Fagioli all´uccelletto (fazole alla Bud Spencer)

Fagioli all´uccelletto (fazole alla Bud Spencer)

Určitě spousta z vás zná fazole s rajčaty, které si připravoval Bud Spencer v jedné oblíbené komedii. Bud je umělecké jméno a ve skutečnosti je původem Ital (stejně tak jako Terence Hill). Jeho pravé jméno je Carlo Pedersoli a narodil se v Neapoli. 

Dnešní recept pochází z Toskánska, konkrétně z okolí Florencie. Hned na začátek bych ráda řekla, že typickým druhem fazolí, které se k jeho přípravě používají jsou malé bílé italské fazole cannellini (eventuálně monachini, capponi nebo schiaccioni, záleží na oblasti). Já jsem použila malé červené fazole, které nejsou pro recept typické, ale byly jediné, které jsem bohužel zrovna našla v krámě, takže to říkám hned v úvodu 🙂

Fazole je potřeba nechat namočené ve vodě asi 12 hodin. Podle originálního receptu se potom vaří v neosolené vodě asi 90 minut na velmi mírném plameni, pěkně pomalu a s velkou dávkou trpělivosti. Někdo radí přidat pár lístků šalvěje, česnek a trošku olivového oleje do vody, ve které vaříme fazole. Ty se potom scedí a můžeme začít s naším receptem.
Každá italská rodina má trochu jiný postup přípravy. Někdo šalvěj přidává na pánev společně s česnekem, někdo ji přidá později společně s rajčaty. Někdo dokonce úplně nakonec, až do hotové omáčky. 
To samé platí pro fazole, které v některých receptech bývají přidávány na pánev hned, jakmile je česnek dozlatova opečený, až potom přijdou na řadu rajčata. Nebo naopak, nejprve se k česneku a šalvěji přidají rajčata, potom až fazole. Omáčka bývá častokrát ředěna vodou nebo zeleninovým vývarem a vaří se tak dlouho, dokud fazole nezměknou.

Recept se nachází i v mojí oblíbené prastaré kuchařce od Pellegrino Artusi (článek zde). Základními ingrediencemi jsou kromě fazolí i česnek, olivový olej, polpa di pomodoro (což je v podstatě loupané rajče nakrájené na kostky). Můžete ale klidně použít i pasírovaná rajčata. Stejně tak bych se nebránila ani fazolím v plechovce, přeci jenom, není vždy snadné sehnat u nás přesně ty pravé fazole, které vyžaduje originální recept.

Ingredience:

pár lístků šalvěje
bílé italské fazole (buď v nálevu nebo sušené)
kousky rajčat v plechovce (polpa di pomodoro)
1 stroužek česneku, oloupaný a rozmáčknutý hranou nože
sůl a pepř
asi 4 lžíce olivového oleje
malá chilli paprička (není nutností)

Postup:

Na olivovém oleji necháme zezlátnout česnek společně se šalvějí a chilli. Přidáme rajčata a necháme pár minut povařit. K rajčatům přidáme fazole, opepříme a osolíme dle chuti. Vaříme dalších alespoň 15 minut (pozn. někdo doporučuje i 1,5 h). Podáváme teplé, ideálně jako výživnou přílohu nebo jako menší hlavní chod.

italské fazole alla bud spencer
italské fazole
fazole italské

Fagioli all´uccelletto (fazole alla Bud Spencer) was last modified: 1 února, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Crostini con crema di olive (opečené chleby s olivovým krémem)
následující článek
Návštěva italské ambasády a degustace delikates z regionu Trentino

Mohlo by vás také zajímat

Spaghetti al pomodoro fresco (špagety s omáčkou z...

Frittata alla Burina (vaječná omeleta s ledovým salátem)

Smažené špenátové kuličky

Risotto con prosecco e basilico (rizoto s proseccem...

Rajčatová polévka s cuketou

Videolekce italštiny – předložka DA

Moje hostování ve Snídani s Novou

Penne con pancetta e funghi champignon (penne s...

Sýr Gran Moravia s medem

Krém z ricotty s čokoládou a kávou

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...