Určitě spousta z vás zná fazole s rajčaty, které si připravoval Bud Spencer v jedné oblíbené komedii. Bud je umělecké jméno a ve skutečnosti je původem Ital (stejně tak jako Terence Hill). Jeho pravé jméno je Carlo Pedersoli a narodil se v Neapoli.
Dnešní recept pochází z Toskánska, konkrétně z okolí Florencie. Hned na začátek bych ráda řekla, že typickým druhem fazolí, které se k jeho přípravě používají jsou malé bílé italské fazole cannellini (eventuálně monachini, capponi nebo schiaccioni, záleží na oblasti). Já jsem použila malé červené fazole, které nejsou pro recept typické, ale byly jediné, které jsem bohužel zrovna našla v krámě, takže to říkám hned v úvodu 🙂
Fazole je potřeba nechat namočené ve vodě asi 12 hodin. Podle originálního receptu se potom vaří v neosolené vodě asi 90 minut na velmi mírném plameni, pěkně pomalu a s velkou dávkou trpělivosti. Někdo radí přidat pár lístků šalvěje, česnek a trošku olivového oleje do vody, ve které vaříme fazole. Ty se potom scedí a můžeme začít s naším receptem.
Každá italská rodina má trochu jiný postup přípravy. Někdo šalvěj přidává na pánev společně s česnekem, někdo ji přidá později společně s rajčaty. Někdo dokonce úplně nakonec, až do hotové omáčky.
To samé platí pro fazole, které v některých receptech bývají přidávány na pánev hned, jakmile je česnek dozlatova opečený, až potom přijdou na řadu rajčata. Nebo naopak, nejprve se k česneku a šalvěji přidají rajčata, potom až fazole. Omáčka bývá častokrát ředěna vodou nebo zeleninovým vývarem a vaří se tak dlouho, dokud fazole nezměknou.
Recept se nachází i v mojí oblíbené prastaré kuchařce od Pellegrino Artusi (článek zde). Základními ingrediencemi jsou kromě fazolí i česnek, olivový olej, polpa di pomodoro (což je v podstatě loupané rajče nakrájené na kostky). Můžete ale klidně použít i pasírovaná rajčata. Stejně tak bych se nebránila ani fazolím v plechovce, přeci jenom, není vždy snadné sehnat u nás přesně ty pravé fazole, které vyžaduje originální recept.
Ingredience:
pár lístků šalvěje
bílé italské fazole (buď v nálevu nebo sušené)
kousky rajčat v plechovce (polpa di pomodoro)
1 stroužek česneku, oloupaný a rozmáčknutý hranou nože
sůl a pepř
asi 4 lžíce olivového oleje
malá chilli paprička (není nutností)
Postup:
Na olivovém oleji necháme zezlátnout česnek společně se šalvějí a chilli. Přidáme rajčata a necháme pár minut povařit. K rajčatům přidáme fazole, opepříme a osolíme dle chuti. Vaříme dalších alespoň 15 minut (pozn. někdo doporučuje i 1,5 h). Podáváme teplé, ideálně jako výživnou přílohu nebo jako menší hlavní chod.