I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

akceItalské receptyTrentino Alto Adige

Návštěva italské ambasády a degustace delikates z regionu Trentino

Návštěva italské ambasády a degustace delikates z regionu Trentino

Nedávno jsem dostala velmi milé pozvání na italskou ambasádu od italské organizace pro turismus  Rovereto e Vallagarina Azienda per il Turismoz regionu Trentino (české internetové stránky najdete zde). Ta zde uspořádala setkání mezi italskými výrobci, zemědělci či vinaři a českými cestovkami, tour operatory a dalšími významnými lidmi z oboru. 

Přiznám se, že uvnitř italské ambasády jsem byla úplně poprvé a prostory jsou opravdu krásné. Nadchly mě hlavně historické obrazy, honosné lustry a vůbec krásná výzdoba všude kolem. Ale nejvíc…asi to jídlo!! 🙂

Byly zde představeny lokální speciality z regionu Trentino, konkrétně z oblasti Vallagarina a Rovereto. Vrchol večera byl proslov italského velvyslance v Praze pana Aldo Amati o tom jak jsou si naše země blízké a jak čeští turisti milují Itálii. Potom už následoval úžasný raut o několika chodech, kterému se budu věnovat trochu více dopodrobna. Ráda bych vám totiž představila typická jídla a suroviny, které jsem měla tu možnost ochutnat.  

nějaké to focení s organizátory akce a prezidentem provincie Trentino

nějaké to focení s organizátory akce a prezidentem provincie Trentino

Honosný raut po trentinsku

Předkrm byl tvořen kombinací alpských sýrů s medem a hořčicí z bio produkce, uzeným pstruhem, uzeným masem (původem z horských oblastí) a carpacciem z hovězího masa. Asi nejlepší byl pro mě sýr s medem, který připravuju doma poměrně často, kdykoliv ke mně přijde někdo na návštěvu 🙂 Už jsem o tomto neobvyklém předkrmu psala kdysi v minulém článku.

předkrm

předkrm

Další chod byl také vynikající. Tvořil ho bio ječmen s červeným vínem Marzemino dei Ziresi (víno nese označení D.O.C. – di origine controllata neboli kontrolovaného původu) a ve spojení s kaštany z oblasti Castione, která je jimi vyhlášená. Ječmen mě opravdu překvapil, nikdy jsem ho pořádně neochutnala, až vlastně tady na ambasádě a byl opravdu skvělý. 

ječmen s červeným vínem mě opravdu nadchl

ječmen s červeným vínem mě opravdu nadchl

Následovalo vepřové maso s krásně jemným krémem z fazolí a polentou. Osobně mi moc chutnal právě ten fazolový krém, někdy si ho zkusím také připravit.

polenta, fazolový krém a masíčko!

polenta, fazolový krém a masíčko!

No a nakonec pro nás připravili tradiční dezert. Nemohlo to být nic jiného než právě jablečný štrúdl, doprovázený čerstvým ovocem z Trentina a luxusní smetanovou zmrzlinou. Jelikož oblast Trentina je už poměrně blízko rakouských hranic, místní kuchyně se začíná mnohem více přibližovat té rakouské (nebo i naší dá se říct). Štrúdl byl opravdu křehký a nadýchaný a chutnal mi, i když ho normálně zrovna nevyhledávám.

italský dezert štrúdl

no a sladká tečka nakonec, ta zmrzlina byla fakt dobrá

K jídlu jsme měli možnost popíjet jakékoliv z vín od místních vinařů. Já si na začátek k masu dala jedno vynikající červené a k dezertu šumivé bílé. Vinice v údolí Vallagarina produkují řadu renomovavaných vín jakými jsou např. odrůdy Pinot, Moscato, Cabernet, Enantio (aromatické červené víno), ale hlavně již zmiňované Marzemino, které si prý vychutnával dokonce i slavný Mozart.

Typické suroviny

Trentino nabízí, ostatně i jako zbytek Itálie, nesčetně delikates pro gurmány a milovníky italské kuchyně. Kromě vína tu najdeme také šumivé spumante a vyrábí se tu i silná grappa. Víno si můžete vychutnávat v četných vinných sklípcích přímo u zdroje.
Jaké jsou další typické suroviny? V Trentinu existuje několik biologických zelinářských zahrad, kde se  pěstuje velmi kvalitní zelenina a to např. brambory, kořenová zelenina (např. celer), hlávkové zelí, dýně. Díky klima v okolí jezera Garda jsou zde ideální podmínky pro pěstování zeleniny. 

spousta zeleniny byla na stole

spousta zeleniny byla na stole

Toto teritorium se pyšní i kvalitním ovocem. Na prvním místě jsou rozhodně jablka. Dále také hrušky, kiwi, fíky, broskve, hroznové víno, jahody, ostružiny či maliny. Ze všeho se potom vyrábí řada dalších pochutin jako jsou marmelády, ovocné šťávy, sirupy, džemy, různé omáčky a také grappa 🙂

vyhlášená jablka

jablka trentino

specialita od jezera garda

specialita od jezera garda

čokoláda s jablky z trentina

čokoláda s jablky z trentina

italské marmelády

marmelády kam se podíváš, ty nakraji jsou z kdoule

jablečná marmeláda itálie

jablečná marmeláda

Za zmínku stojí také výroba salámů a sýrů. Některé rodinné firmy se nacházejí vysoko v horách, i třeba 1500 metrů nad mořem, kde vznikají ty nejlepší sýry vyrobené s láskou a poctivě. Měla jsem možnost ochutnat ovčí a kravský sýr od farmářů z Malga Zocchi (najdete je i na Facebooku) a řeknu vám, že zmizel okamžitě 🙂 Bylo skvělé moct si o sýrech popovídat přímo s dcerou majitele, která sýry vlastnoručně vyrábí a vyprávěla mi o nich s velkým nadšením. Hlavně o tom, jak se jejich kravičky volně pasou na rozlehlých zelených pastvinách uprostřed hor. 
Mezi sýry je potřeba zmínit i ricottu, která se v této oblasti také vyrábí.

sýry a salámy z trentina

sýry a salámy, všechno naprosto vynikající

stůl plný jídla

stůl plný jídla

Moje oblíbené jedlé kaštany jsou také součástí místních vyhlášených surovin.Ty nejlepší se nacházejí v lesích Castione (v přírodním parku Monte Baldo) a sbírají se ručně na podzim. V říjnu se pak můžete těšit na Festival kaštanů!

jedlé kaštany

festival kaštanů 24-25 října, škoda nestihla jsem

Lanýže a šafrán najdeme v okolí parku Monte Baldo a v údolí Val di Gresta. Mimojiné zde rostou i další bylinky jako jsou třeba máta, levandule nebo měsíček lékařský. Další vyhlášenou surovinou je i med a samozřejmě i mateří kašička a propolis.

typické bonbonky z medu

typické bonbonky z medu

A co ryby? No najdeme zde řadu sladkovodních ryb, jako jsou třeba pstruzi (měla jsem možnost ochutnat právě na rautu) žijící v řece Adige.

Dostali jste chuť stejně tak jako já sbalit se a vyrazit do Alp vychutnávat si sýry přímo od kraviček, k snídani si dávat ještě teplý chléb s nějakým ovocným bio džemem, dýchat čerstvý vzduch a úžívat si čisté přírody?? 🙂 

 

Návštěva italské ambasády a degustace delikates z regionu Trentino was last modified: 28 ledna, 2016 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Fagioli all´uccelletto (fazole alla Bud Spencer)
následující článek
Mega soutěž o balíček plný italských delikates!

Mohlo by vás také zajímat

Ravioli al burro e salvia (ravioli s máslem...

Stracciatella alla romana (římská polévka)

Spaghetti mari e monti

Penne tricolore s omáčkou z čerstvých rajčat a...

Tortellini in brodo (tortellini ve vývaru)

Farfalle s krevetami a špenátovým pestem

Penne alla crudaiola…penne na „syrovo“, ale přesto moc...

Piadina s čokoládou a mascarpone

Spaghetti alla carbonara…skvělá římská specialita

Melanzane alla parmigiana (zapečené lilky)

1 vložit komentář

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...