I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Rady a tipy k italské kuchyni

Il sugo – základ italské kuchyně

Il sugo – základ italské kuchyně

Klasická věta italských hospodyň na to co se dnes bude vařit je „Oggi facciamo la pasta con il sugo“. Ale co je tím „sugem“ vlastně myšleno? Do češtiny se to dá přeložit jako omáčka. V Itálii to znamená, že se připraví těstoviny s rajčatovou omáčkou „salsa di pomodoro“.

Sugo může znamenat celou řadu rajčatových omáček. Na přípravu takové omáčky se dají použít pasírovaná rajčata „passata di pomodoro“ či jiná úprava rajčat. Můžete si přečíst můj starší článek o různých produktech z rajčat.

Jak už jsem říkala „sugo“ je prostě omáčka. Nejznámějšími je asi boloňská omáčka a nebo neapolské sugo (ragu napoletano), které je tradičně vařené hospodyňkami z jihu až 5 hodin na mírném ohni. Do těchto omáček je přidáváno kvalitní maso (do ragu se dávají celé kousky – několik různých druhů a do boloňské pak mleté maso) a zelenina (do ragu většinou pouze cibule, do boloňské potom kromě cibule i například mrkev, řapíkatý celer aj., vše nakrájené na malinké kousky) a kvalitní italské víno.

Ragu v podstatě znamená jakoukoliv omáčku na bázi masa, ať vařeného v celku nebo mletého. V ragu najdeme velké množství dalších ingrediencí. Recepty na přípravu ragu se liší v každém regionu. V Itálii se můžete setkat se slovem „ragu“ a „sugo“ používanými jako synonymum a to hlavně díky již zmiňovaným slavným omáčkám. Slovo ragu má původ ve francouzštině a odvozuje se od slova „ragoûter“, což znamená probudit apetit. 

Neapolské ragu je známé hlavně tím, že hotová omáčka je použita na ochucení těstovin, které potom tvoří první chod. Maso se z omáčky vyndá a udělá se z něj druhý chod. Ne každá italská rodina věnuje ragu takové úsilí jako Neapolci, takže časem se recept (jako ostatně všechny) pozměnil a v každé části Itálie ho dělají trochu jinak a jinak dlouho. 

Dalšími příklady jsou například omáčky s mořskými plody, s pancettou nebo čerstvě natrhanými hřiby. Italské „sugo“ je tudíž základem veškeré italské kuchyně. Vaří se na spoustu způsobů a je ochuceno řadou ingrediencí. Vytváří tak širokou škálu receptů: ať už se jedná o těstoviny či pouze doplňuje maso, zeleninu, může také být základ na italské minestrone či jednodušší polévky.

Všechny italské omáčky s rajčatovým základem se vaří ve většině případech alespoň jednu hodinu. To proto, aby jim veškeré přidané ingredience dodaly tu správnou chuť. Poctivé „sugo“ se vždy vaří na velmi mírném ohni a omáčka tak v hrnci pomalinku bublá i několik dlouhých hodin.

Il sugo – základ italské kuchyně was last modified: 29 srpna, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Fagioli con salsicce (italská klobáska s fazolemi)
následující článek
Jak na domácí gnocchi

Mohlo by vás také zajímat

Jak na domácí těstoviny

Jak na to s italskou kuchyní…

Tipy k italské kuchyni: solení vody na těstoviny

Domácí tagliatelle

Co je pizza kámen?

Doporučené italské produkty

Domácí ravioli plněné ricottou a špenátem

Domácí pomerančová marmeláda

Italská menu alla fantazie..

Festa di San Valetino…Valentýn v Itálii a úžasné...

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...