Jednoduchý recept na domácí, čerstvé, vaječné těstoviny tagliatelle. Budeme k tomu potřebovat pouze mouku, vejce, váleček a nějakou dřevěnou desku nejlépe (doporučuje se i pracovat na mramoru, ale dřevo je zpracování těstovin lepší povrch). Pokud se vám těstoviny na stůl nevejdou, tak si ho na rozdělte na více částí.
Těsto by mělo být velmi tenké, hruba tak 1 mm a pokud ho dáte proti slunci, tak by mělo trochu prosvítat. Více informací naleznete ve článku jak na domácí těstoviny.
Tagliatelle jsou moje oblíbené těstoviny. Hodí se ke spoustě skvělých italských omáček. Tou nejtradičnější je asi boloňské ragú. Tato kombinace je často chybně zaměňována za špagety. Skvěle se k nim hodí ale i jakákoliv jiná rajčatová omáčka s masem či zeleninou nebo smetanové omáčky, houby a jiné tradiční suroviny dle vybraných regionů.
Tagliatelle můžete samozřejmě vyrobit i pomocí strojku, usnadní vám to čas a energii. Ale kdo nemá strojek, úplně snadno si vystačí i s válečkem a s troškou trpělivosti vám vzniknou nezaměnitelné domácí tagliatelle.
Připravila jsem pro vás i krátké ilustrační video:
Domácí tagliatelle
TiskIngredience
- 500 g hladké mouky (čím kvalitnější, tím lépe)
- 5 vajec (vždy se dodržuje 1 vejce na 100 g mouky)
Postup
Na stůl nasypeme mouku a uprostřed vytvoříme důlek. Vyklepneme do něj vejce, která vidličkou rozšleháme. Postupně do vajec přimícháváme mouku a vypracujeme ze směsi těsto ve tvaru koule. Mělo by být hladké a když do něj píchneme prstem a vyndáme ho, tak by prst měl zůstat čistý (nesmí tedy lepit ani být úplně tvrdé).
Těsto necháme odpočinout alespoň 15 minut (někdo nechává i půl hodiny) v suchém a chladném místě, nejlépe přikryté utěrkou nebo zabalené do potravinářské folie. Potom si připravíme naši pracovní desku, kterou posypeme moukou. Těsto vyválíme válečkem (mělo by být tlusté asi 1 mm) a posypeme moukou, aby se nám nelepilo. Těsto srolujeme a nakrájíme ho na proužky o šířce cca 0,5 cm, čímž vytvoříme zamotané tagliatelle. Ty následně rozmotáme a necháme stranou pro další použití. Například je můžeme zamrazit, usušit nebo ihned uvařit a podávat s omáčkou jako například s boloňským ragú, tagliatelle s prosciuttem, či tagliatelle se smetanou a houbami.
5 komentáře