I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Primi (první chody)Rady a tipy k italské kuchyni

Jak na domácí gnocchi

Jak na domácí gnocchi

Domácí gnocchi (čti „ňoky) patří neodmyslitelně k italské kuchyni. Italské hospodyňky je s láskou připravují pro širokou rodinu, často při příležitosti nedělního oběda, kdy se sejde celé příbuzenstvo u jednoho stolu. Gnocchi nejsou nikterak složitým receptem. K jejich přípravě potřebujeme pouze pár základních ingrediencí jakými jsou brambory, mouka, vejce a sůl.

Každý připravuje své domácí gnocchi jinak, v Itálii najdeme i variantu bezvaječnou, s použitím pouze žloutky, se špetkou muškátového oříšku aj. Příliš mouky při přípravě těsta způsobí, že gnocchi při vaření ztvrdnou. Italové obecně říkají – čím méně mouky v těstu, tím lépe. Doporučuje se také ze stejného důvodu těsto zpracovat co nejrychleji.  Někteří Italové nejdříve na desku připraví celé množství mouky, udělá důlek a do něj teprv přidá brambory a vejce. 
Někdo radí nechat hotové gnocchi odpočinout ideálně 20 minut, potom je teprve uvařit ve vroucí vodě. 

Jaké omáčky na italské gnocchi?

Velmi oblíbené jsou s boloňským ragú, s vlašskými ořechy a se šunkou speck, známé jsou také gnocchi alla sorrentina – jednoduchá delikatesa, která je právem symbolem italské středozemní diety (it. dieta mediterranea). Připravují se pouze z rajčatové omáčky s bazalkou, zasypou se parmezánem a mozzarellou a jednoduše se nechají zapéct v troubě. Pro sýrové gurmány zde najdeme gnocchi ai quattro formaggi. Jak už název napovídá, omáčku tvoří čtyři druhy sýrů. Nejčastěji zde najdeme gorgonzolu, fontinu, ementál, casera, robiola, grana padano aj.

Kdo miluje sladké kaštany, tak určitě ocení gnocchi di castagne připravené z kaštanové mouky ochucené jednoduchou omáčkou na bázi rozpuštěného másla a šalvěje. K gnocchům se krásně hodí i janovské pesto. Osobně mám velmi ráda i jednoduchou omáčku z pancetty a rajčat. Vynikající jsou také se smetanou a šunkou. A nejjednodušší varianta na závěr? V pánvi rozpusťte máslo, přidejte pár lístků šalvěje a ochuťte omáčkou vaše gnocchi. Nezapomeňte je také posypat hrstkou parmezánu.

Domácí gnocchi

Tisk
Porce: 4 Čas přípravy: 1 hodina

Ingredience

  • 1 kg brambor 
  • 250 g mouky (někdy se doporučuje až 300 g na 1 kg brambor)
  • 1 velké vejce (někdo přidává pouze žloutek nebo dělá bezvaječné)
  • špetka soli

Postup

V neosolené vodě uvaříme brambory i se slupkou (asi 20 – 30 min). Následně oloupeme slupku a ještě teplé je protlačíme v pasírovači (it. „passaverdura) nebo rozmačkáme ručně vidličkou (dáváme pozor, aby nám nikde nezbyly kousky brambor).

Na dřevěnou (či třeba mramorovou) desku připravíme brambory, uděláme do nich důlek, přisypeme část mouky a přidáme vejce. To uvnitř rozšleháme. Postupně zpracováváme těsto a přidáváme mouku dle potřeby.

Z vypracovaného těsta odkrojíme kus a uválíme z něj dlouhý váleček o průměru cca 1 cm. Aby se nám podařil dobrý váleček, tak na těsto nesmíme moc tlačit a je potřeba jej posypat po celé délce moukou (tip od italské mamma). Potom jej nakrájíme na stejně velké kousky, asi 2 cm dlouhé. Každý kousek posypeme lehce moukou a naskládáme vedle sebe – gnocchi by se neměly dotýkat, aby se nepřilepily.

Typický tvar gnocchů můžeme buď vypracovat pomocí tvarovače nebo jednoduše jej protlačit do gnocchů pomocí vidličky.

Dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme jí. Ve vroucí vodě uvaříme gnocchi (je potřeba je nabírat s lehkostí, aby se k sobě nepřilepily). Gnocchi jsou hotové ihned – jakmile vyplavou na hladinu (cca 1 min). Nakonec je smícháme s omáčkou. 

Jak na domácí gnocchi was last modified: 2 ledna, 2018 by Zuzka

Přečtěte si také

Jak na domácí gnocchi was last modified: 2 ledna, 2018 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Il sugo – základ italské kuchyně
následující článek
Italská polévka minestrone

Mohlo by vás také zajímat

Penne tricolore s omáčkou z čerstvých rajčat a...

Stracciatella alla romana (římská polévka)

Špagety s pestem ze sušených rajčat a kešu

Tagliatelle al ragú…aneb mýtus o boloňských špagetách

Risotto con vino rosso (Rizoto s červeným vínem)

Aperitivo moment (italský aperitiv)

Risotto con spinaci (špenátové risotto)

Festa di San Valetino…Valentýn v Itálii a úžasné...

Risotto alla parmigiana (parmezánové rizoto)

Spaghetti cacio e pepe (špagety s pepřem a...

9 komentáře

Jana 14/01/2018 - 2.01

Zuzko, strašně moc Vám děkuji za tento skvělý recept. Babička mého muže byla Italka a výborná kuchařka, gnocchi dělala excelentní, ale dělala je od “oka” a nebyla schopná mi vysvětlit přesný recept a postup, takže jsem tomu dala dva pokusy, byly vždy tvrdé a vzdala jsem to. Dnes můj muž vyslovil přání, že by si dal domácí gnocchi, nechtělo se mi do toho, ale naštěstí jsem natrefila na tento váš recept a gnocchi byly luxusní jako od naší nony. Moc za to děkuji 😘. Jana

Reply
Zuzka 14/01/2018 - 8.23

Tak to moc ráda slyším! 😀

Reply
Ivana Váchalová 05/03/2017 - 19.41

Já žasnu, co „chytrých“ kuchařinek a kuchařů řeší, jak uděla ty „pravé italské gnocchi“. Copak jste nikdy nevařili české bramborové knedlíky? Těsto je stejné, liší se v maličkostech, stejně jako gnocchi. Naučte se českou kuchyni a uvidíte, že zvládnete i to ostatní.
Iva

Reply
Putnik26 06/08/2015 - 17.21

Len taky drobny detail co sa tyka gramaze 500kg muky je pomerne hodne 🙂 (6 bod v postupe).

Reply
Zuzka 20/08/2015 - 20.20

Ajooo.. 😀 opraveno..

Reply
zdeněk 21/12/2016 - 13.50

A těch 600 kg mouky v seznamu ingrediencí stále platí?????

Reply
Zuzka 25/12/2016 - 18.43

Ano, pokud budete připravovat tak velkou porci 🙂

Reply
Alena 08/03/2017 - 10.40

Myslím, že Zdeněk narážel na měrnou jednotku „kg“ (měly by tam být gramy) 🙂

Zuzka 08/03/2017 - 15.24

Dobrý den, díky 🙂 Už je to opraveno.

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...