I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Gurmánské specialityItalské receptyPrimi (první chody)

Tagliatelle al ragú…aneb mýtus o boloňských špagetách

Tagliatelle al ragú…aneb mýtus o boloňských špagetách

V Itálii se proslavilo boloňské ragú, což je rajčatová omáčka s masem a základem tvořeným z mrkve, řapíkatého celeru a cibule. Typicky se podává s těstovinami tagliatelle (které jsou typické pro region Emilia na rozdíl od špaget) nebo se také podává k lasagním či polentě. V roce 1982 byl oficiálně uložen recept na boloňské ragú na italském institutu „Camera di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura„.

Recept známý pod názvem „boloňské špagety“ v Itálii neexistuje a jedná se pouze o jakousi turisty oblíbenou variantu, která vznikla ve spoustě evropských zemích.



Booking.com

Ingredience i postup se mohou trochu měnit dům od domu, ale základ je všude stejný. Důležité jsou kvalitní suroviny a pokud možno čerstvé domácí vaječné těstoviny tagliatelle. 

O ragú jsem psala již v minulosti delší článek, takže se zde o jeho historii a různých postupech přípravy už nebudu zmiňovat. 

Tagliatelle s boloňským ragú

Tisk
Porce: 4 Čas přípravy: 30 minut Doba vaření: 3 hodiny

Ingredience

  • 500 g domácích čerstvých tagliatelle (nebo kupovaných)
  • 500 g mletého masa (napůl hovězí a vepřové - v oficiálním receptu se doporučuje používat tučnější část)
  • 150 g italské pancetty
  • 1 mrkev
  • 1 kus řapíkatého celeru
  • 1 menší cibule
  • máslo cca 50 g
  • 2 lžíce olivového oleje
  • cca 300 ml domácího masového vývaru
  • cca 40 g rajčatového koncentrátu (oficiální verze uvádí použití loupaných rajčat nebo rajčatová "passata")
  • sůl a pepř
  • sklenka dobrého červeného vína (oficiální recept uvádí bílé víno, pozn. čím lepší víno tím lepší recept)
  • sklenka mléka (ne všichni dávají)

Postup

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme olivový olej a zeleninu, kterou osmahneme do měkka na mírném plameni. Přidáme maso, osolíme a opepříme. Jakmile je maso hotové, zalijeme ho vínem, které necháme odpařit. Přidáme rajčatový koncentrát a trochu vývaru. Promícháme.
Postupně přidáváme horký masový vývar, dokud nedostaneme tu správnou hustotu omáčky. Necháme pomalu bublat na mírném ohni alespoň 2 hodiny. Na konec můžeme přidat mléko. Podáváme posypané nastrouhaným parmezánem (např. Gran Moravia).

Tagliatelle al ragú…aneb mýtus o boloňských špagetách was last modified: 15 prosince, 2018 by Zuzka

Přečtěte si také

Krátké ilustrační video:

 

Tagliatelle al ragú…aneb mýtus o boloňských špagetách was last modified: 15 prosince, 2018 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Spaghetti alla puttanesca
následující článek
Domácí tagliatelle

Mohlo by vás také zajímat

Spaghetti alla puttanesca

Lanýže..aneb italská delikatesa

Fagiolini al pomodoro (fazolky s rajčaty)

Crostata con la marmellata (pečený koláč s marmeládou)

Velká soutěž o 6 vinných želatinek a mnoho...

Tortellini con burro e salvia (tortellini s máslem...

Základní rajčatová omáčka

Conchiglioni con ricotta e spinaci (zapečené těstoviny se...

Spaghetti con le vongole…Špagety se srdcovkami

Návštěva italské ambasády a degustace delikates z regionu...

8 komentáře

Gastonomie regionu Emilia Romagna | 16/02/2018 - 21.57

[…] zemí mylně připravovaná se špagetami (vznikl takto dokonce i známý recept turistů „špagety alla bolognese„, který nikde v Itálii nenajdeme). Tagliatelle existují i v kombinaci s kostkami […]

Reply
Jak na domácí těstoviny | 04/01/2018 - 20.12

[…] jsou v kombinaci s masovým ragú, typický boloňský recept, který bývá často zaměňován za boloňské špagety (které ve skutečnosti v Itálii […]

Reply
Doporučené italské produkty | 31/12/2017 - 22.01

[…] ty italské. Ne vždy je však možné dodržet recepturu doslova. Je jasné, že abyste udělali těstoviny s mletým masem, tak pro maso nepojedete do Itálie. Podstatou je však pokud možno nezaměňovat ingredience za […]

Reply
David 29/01/2016 - 18.51

Asi je tak.
V Top Gear italském speciálu je to krásně vidět. Richard Hammomnd soud ale obchází místní restaurace a dožaduje se „Boloňských špaget“ a dostává stále odpověď, že takové jídlo neexistuje. Na to mu Jeremy odpovídá, dej si místní ragů, je to moc dobré. Ale Hammond stále trvá na tom, že chce Boloňských špagetové a nemá rád a nebude jíst „nějaké ragů“…. Jak vidím, nejí se přeněseně jen očima, ale přeněseně i ušima ;-)…
Taky jsem strašně dlouho odmítal držkovou polévku, protože se „blbě“ jmenuje, pak jsem ji ochutnal a světe div se, nechutnala mi ;-)…
Ale je jistě spousta opačných příkladů, ale to raději nebudu rozpitvávat…

Ale

Reply
j.jiri 18/05/2014 - 16.20

Miluji boloňské ragú, ale dle Jamieho ho nedělám z mletého masa, ale z kližky nakrájené na větší kostky a podušené na základu v papiňáku. Stačí 40-45 minut a maso se bude rozpadat tak, že ho vidličkou natrháte na vlákna. Delikatesa dle starých italských receptů. Papiňák je jen pro urychlení. Můžete kližku dusit i v hrnci, ale počítejte tak s 2-2,5 hodinami.

Reply
Angelis 18/05/2014 - 16.25

Jj pravda. Někteří Italové používají při vaření i papiňák k urychlení receptů a to nejen k ragú, ale i třeba k vývarům.

Reply
Anna 16/04/2014 - 10.39

Mé snad nejoblíbenější jídlo, jedno z mála, kvůli kterým si ráda přivstanu a trávím dopoledne v kuchyni 😉 Ale při nedávné návštěvě Říma jsem se docela vyděsila, „boloňské špagety“ číhaly v menu nejedné restaurace…ale fakt, že to byly vždy ty „turisticky vytížené“…škoda.

Reply
Angelis 16/04/2014 - 10.43

Jj je to škoda, že i některý italský restaurace vychází vstříc turistům..takhle vlastně vznikly i špagety carbonara se smetanou..na severu Itálie se prý turisti dožadovali smetany a tak ji tam začly některé restaurace dávat, až se to v zahraničí ujalo 🙁

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...