I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Gurmánské specialityItalské receptyPrimi (první chody)

Tagliatelle al ragú…aneb mýtus o boloňských špagetách

Tagliatelle al ragú…aneb mýtus o boloňských špagetách

V Itálii se proslavilo boloňské ragú, což je rajčatová omáčka s masem a základem tvořeným z mrkve, řapíkatého celeru a cibule. Typicky se podává s těstovinami tagliatelle (které jsou typické pro region Emilia na rozdíl od špaget) nebo se také podává k lasagním či polentě. V roce 1982 byl oficiálně uložen recept na boloňské ragú na italském institutu “Camera di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura“.

Recept známý pod názvem “boloňské špagety” v Itálii neexistuje a jedná se pouze o jakousi turisty oblíbenou variantu, která vznikla ve spoustě evropských zemích.



Booking.com

Ingredience i postup se mohou trochu měnit dům od domu, ale základ je všude stejný. Důležité jsou kvalitní suroviny a pokud možno čerstvé domácí vaječné těstoviny tagliatelle. 

O ragú jsem psala již v minulosti delší článek, takže se zde o jeho historii a různých postupech přípravy už nebudu zmiňovat. 

Tagliatelle s boloňským ragú

Tisk
Porce: 4 Čas přípravy: 30 minut Doba vaření: 3 hodiny

Ingredience

  • 500 g domácích čerstvých tagliatelle (nebo kupovaných)
  • 500 g mletého masa (napůl hovězí a vepřové - v oficiálním receptu se doporučuje používat tučnější část)
  • 150 g italské pancetty
  • 1 mrkev
  • 1 kus řapíkatého celeru
  • 1 menší cibule
  • máslo cca 50 g
  • 2 lžíce olivového oleje
  • cca 300 ml domácího masového vývaru
  • cca 40 g rajčatového koncentrátu (oficiální verze uvádí použití loupaných rajčat nebo rajčatová "passata")
  • sůl a pepř
  • sklenka dobrého červeného vína (oficiální recept uvádí bílé víno, pozn. čím lepší víno tím lepší recept)
  • sklenka mléka (ne všichni dávají)

Postup

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme olivový olej a zeleninu, kterou osmahneme do měkka na mírném plameni. Přidáme maso, osolíme a opepříme. Jakmile je maso hotové, zalijeme ho vínem, které necháme odpařit. Přidáme rajčatový koncentrát a trochu vývaru. Promícháme.
Postupně přidáváme horký masový vývar, dokud nedostaneme tu správnou hustotu omáčky. Necháme pomalu bublat na mírném ohni alespoň 2 hodiny. Na konec můžeme přidat mléko. Podáváme posypané nastrouhaným parmezánem (např. Gran Moravia).

Tagliatelle al ragú…aneb mýtus o boloňských špagetách was last modified: 15 prosince, 2018 by Zuzka

Přečtěte si také

Krátké ilustrační video:

 

Tagliatelle al ragú…aneb mýtus o boloňských špagetách was last modified: 15 prosince, 2018 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Spaghetti alla puttanesca
následující článek
Domácí tagliatelle

Mohlo by vás také zajímat

Penne se smetanou, houbami a salsicciou

Velká soutěž o 6 vinných želatinek a mnoho...

Cotolette di melanzane (smažené lilky)

Risotto con prosecco e basilico (rizoto s proseccem...

Tiramisù alle fragole (jahodové tiramisù)

Parmigiana di zucchine (zapečené cukety s rajčaty)

Torta ubriaca (opilý dort s čokoládou a červeným...

Špagety s krevetami a cherry rajčaty

Spaghetti cacio e pepe (špagety s pepřem a...

Fiori di zucca fritti…smažené dýňové květy

8 komentáře

Gastonomie regionu Emilia Romagna | 16/02/2018 - 21.57

[…] zemí mylně připravovaná se špagetami (vznikl takto dokonce i známý recept turistů „špagety alla bolognese„, který nikde v Itálii nenajdeme). Tagliatelle existují i v kombinaci s kostkami […]

Reply
Jak na domácí těstoviny | 04/01/2018 - 20.12

[…] jsou v kombinaci s masovým ragú, typický boloňský recept, který bývá často zaměňován za boloňské špagety (které ve skutečnosti v Itálii […]

Reply
Doporučené italské produkty | 31/12/2017 - 22.01

[…] ty italské. Ne vždy je však možné dodržet recepturu doslova. Je jasné, že abyste udělali těstoviny s mletým masem, tak pro maso nepojedete do Itálie. Podstatou je však pokud možno nezaměňovat ingredience za […]

Reply
David 29/01/2016 - 18.51

Asi je tak.
V Top Gear italském speciálu je to krásně vidět. Richard Hammomnd soud ale obchází místní restaurace a dožaduje se “Boloňských špaget” a dostává stále odpověď, že takové jídlo neexistuje. Na to mu Jeremy odpovídá, dej si místní ragů, je to moc dobré. Ale Hammond stále trvá na tom, že chce Boloňských špagetové a nemá rád a nebude jíst “nějaké ragů”…. Jak vidím, nejí se přeněseně jen očima, ale přeněseně i ušima ;-)…
Taky jsem strašně dlouho odmítal držkovou polévku, protože se “blbě” jmenuje, pak jsem ji ochutnal a světe div se, nechutnala mi ;-)…
Ale je jistě spousta opačných příkladů, ale to raději nebudu rozpitvávat…

Ale

Reply
j.jiri 18/05/2014 - 16.20

Miluji boloňské ragú, ale dle Jamieho ho nedělám z mletého masa, ale z kližky nakrájené na větší kostky a podušené na základu v papiňáku. Stačí 40-45 minut a maso se bude rozpadat tak, že ho vidličkou natrháte na vlákna. Delikatesa dle starých italských receptů. Papiňák je jen pro urychlení. Můžete kližku dusit i v hrnci, ale počítejte tak s 2-2,5 hodinami.

Reply
Angelis 18/05/2014 - 16.25

Jj pravda. Někteří Italové používají při vaření i papiňák k urychlení receptů a to nejen k ragú, ale i třeba k vývarům.

Reply
Anna 16/04/2014 - 10.39

Mé snad nejoblíbenější jídlo, jedno z mála, kvůli kterým si ráda přivstanu a trávím dopoledne v kuchyni 😉 Ale při nedávné návštěvě Říma jsem se docela vyděsila, “boloňské špagety” číhaly v menu nejedné restaurace…ale fakt, že to byly vždy ty “turisticky vytížené”…škoda.

Reply
Angelis 16/04/2014 - 10.43

Jj je to škoda, že i některý italský restaurace vychází vstříc turistům..takhle vlastně vznikly i špagety carbonara se smetanou..na severu Itálie se prý turisti dožadovali smetany a tak ji tam začly některé restaurace dávat, až se to v zahraničí ujalo 🙁

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Nadcházející akce

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející kalendar-akci.

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1790

Víkendový kurz italštiny 2790 Kč

Autentické Toskánsko - 3900 Kč

Promotion Image

Gastro zájezd do Apulie - 3900 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

5 lekcí italštiny na Skypu 1750 Kč

Plakát motivy Itálie 690 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Bergamo – co vidět?

Promotion Image

e-book průvodce

Najděte si ubytování

Booking.com

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Instagram

Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradn Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradnim italským obědem 😍🇮🇹. Domácí plněné ravioli jsme zapili Spritzem🍹, proto nám ta Italstina taky tak dobře šla 😀. Na závěr jsme se probrali italským espressem ☕️a zajedli to domácím dezertem tiramisu. 🍰 Už se tesim na prosinec, poslední volné termíny pro tento rok!!!😉
#italskakuchyne #italianfood #italy🇮🇹 #italia #italskejidlo #italskerecepty #italstina #italstinaprozacatecniky #italstinahrou #italstina🇮🇹 #kurzy #kurzvareni #iloveitaly #blogger #bloggerlife #kurzitalstiny #kurzyliberec
Útržky z dnešního víkendového kurzu italšti Útržky z dnešního víkendového kurzu italštiny 🇮🇹😀 Skvělí lidé a úžasná atmosfera👌🍷. Zitra pokračujeme 😁.
#kurz #italstina #italsky #itálie #italskakuchyne #italiano #pasta #testoviny #liberec #akceliberec
Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. C Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. Co vaříte vy? 😀🇮🇹
#italskakuchyne #iloveitaly #salsiccia #varimeslaskou #varimedoma #pasta #testoviny
Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně pochutnaly! Nechyběl ani letní Aperol Spritz🍹 a moje domácí italská pizza 😉🇮🇹. Pro individuální termín kurzu mi napište. Jinak další volné termíny najdete na e-shopu ➡️www.kamdoitalie.cz
A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohl A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohle místo používám běžně na zavěšení naběraček, ale teď se nám hodilo na mém #kurzvareni na domácí #testoviny 💁‍♀️🇮🇹
#italianfood #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #domacivyroba #domacitestoviny #bloggerlife #foodblogger #ioveitalyblog #italia #tagliatelle
Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi 😍🇮🇹
#gnocchi #gnocchidipatate #gnocchirecipe #kurzy #kurzvareni #kurzyliberec #bloggerlife #cookingathome #cookingclass #domaci #domacivyroba #domacitestoviny #testoviny #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #italianfood #italianfood
Připravila jsem si pro vás krátké video s Připravila jsem si pro vás krátké video s ukázkou, jak může vypadat doma připravená pizza. Nepotřebujete pec na pizzu, postačí vám obyčejná trouba, základní ingredience, správný postup a ideálním pomocníkem je rozhodně pizza kámen.⠀
⠀
Správný postup přípravy a recept na italskou pizzu najdete v mém článku na blogu: https://buff.ly/3flsQqu.⠀
⠀
Kvalitní pizza kámen přímo z Itálie můžete zakoupit na mém e-shopu: https://buff.ly/2NMv7Ad.⠀
⠀
Více informací o pizza kameni, o jeho výhodách a proč na něm pizzu péct si můžete přečíst v mém článku na blogu: https://buff.ly/3fip4y2⠀
⠀
Do komentáře mi napište, jak se vám domácí pizza povedla ;-).
#pizzakamen #pizza #pizzatime #pizzalover #pizzahomemade #pizzaitaliana #makeingfood #homemadefood #iloveitalianfood #loveit #loveitaly #domacipizza #recepty #toprecepty #foodoftheday #italian #italskakuchyne #italskejidlo
Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blog Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blogu opravdu jednoduchý a zároveň vynikající recept na špagety s krevetami. Stačí nám pár základních surovin, abychom si tuto italskou přímořskou specialitu mohli připravit i u nás doma. 
Za skvělé ryby dekuju Filipovi z @pratele_lososa 😍🐠🐟🦈
#krevety #cerstveryby #blogiloveitaly #bloggerfood #fish #freshfish #spagety #spagetyrecept #spagetyskrevetami #spaghetticongamberi #gamberetti #italskakuchyne #italskerecepty #italskyblog #blogitaliano #blogoitalii #vitalii
Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si d Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si doma nejraději uvařím #ryby. Voní totiž mořem. Někdy u nás bývá velký problém sehnat #cerstveryby, alespoň v Liberci. Když myslím čerstvé, tak ideálně takové, které se neválí několik dní v regálu a nejsou pravidelně zamražované a znovu rozmrazované. Proto mám radost, ze jsem na svých #lekceitalštiny potkala žáka Filipa. Je to úžasný člověk, mladý kluk, co si splnil sen mít každý den na stolu opravdu čerstvé ryby! Začal je sám dovážet do Čech, hned ten samý den po výlovu. Vytvořil firmu @pratele_lososa, kterou chci tímto podpořit. Filipa znám už nějaký pátek a proto vím, že svou práci dělá opravdu s láskou, jako málokdo. Pokud chcete mít doma na talíři opravdu #cerstveryby, tak si je objednejte jedině u něj 😉🍤🐠 A recept na špagety bude brzy na blogu 😉🇮🇹 #ryby #spaghetti #spaghetticongamberi #gamberetti #krevety #spagetyskrevetami #cerstve #cerstveuvareno #italskerecepty #lekceitalštiny #blogoitalii #blogiloveitaly #italskakuchyne
Sledovat

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Lekce italštiny č.23 – kolik je hodin italsky

15/Lis/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú bramborové gnocchi cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italské restaurace koktejly kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tagliatelle tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
Booking.com
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru