I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Rady a tipy k italské kuchyni

Bible italské kuchyně…La Scienza in cucina e l´Arte di mangiar bene

Bible italské kuchyně…La Scienza in cucina e l´Arte di mangiar bene

Už je to pár týdnů, co mi domů přišel poštou po dlouhém hledání na internetu italský skvost mezi knihami! Úplnou náhodou jsem se asi před měsícem dozvěděla, že existuje velmi vzácná italská kuchařka z 19.století, ve které autor popisuje veškerý původ italské kuchyně už od doby Římanů až po středověk.

Začala jsem po ní pátrat a musela jsem ji prostě mít. Doslechla jsem se totiž, že takhle kniha inspirovala ty nejlepší italské i zahraniční kuchaře a je brána jako takový základ italské kuchyně. Jakási bible italského vaření. Autor objel celou Itálii a naučil se vařit obrovské množství regionálních domácích receptů od italských rodin. 

italská kuchařka

obě knihy – vlevo rok 90, větší se 790 recepty, vedle stoletá se 400 recepty

Kniha vyšla poprvé v roce 1891. Napsal ji Pellegrino Artusi a vydal ji původně na vlastní náklady, protože nedokázal sehnat žádné vydavatelství v té době. Kniha však měla obrovský úspěch a dodnes bylo prodáno více jak milión výtisků a má 111 vydání. Poslední z nich je z roku 1911. Kniha byla vydána i v dalších letech, ale její verze už nebyla od roku 1911 pozměněna. Byla přeložena do 7 světových jazyků. Původně bylo receptů „pouze“ 495, kniha byla následně rozšířena a další vydání obsahují již 790 receptů.

Kdo mě zná ví, že mám obrovskou slabost pro staré knihy, čím starší, ošoupanější a zničenější, tím lépe 🙂 Mít doma knihu, která je nejen stará přes sto let, ale má také obrovskou hodnotu, alespoň pro mě, tak to byla výzva. Lákalo mě mít možnost dozvědět se o úplných počátcích italské kuchyně, historii a poznat původ spousty receptů, zjistit jak Italové kdysi vařili a jestli se něco změnilo. Začala jsem tedy hledat.

italská kuchyně pasta těstoviny

stará i nová mají ilustrace reálné velikosti průměru těsta, když děláte domácí těstoviny

recepty itálie domácí těstoviny

novější kniha, recepty dle měsíců

Zjistila jsem, že vydání existuje obrovská spousta. Na známých prodejních portálech ale byly k dostání třeba ty po roce 2000, což uznejte, není zrovna tak lákavé, když se určitě dá sehnat tato kniha ze staršího roku 🙂 Pustila jsem se tedy do pátrání k soukromníkům, co podávali přes různé inzeráty, a narazila jsem na 3.vydání z roku 1919, mělo to menší háček, kniha se prodávala za 250 euro! Naprosto chápu, sběratelská cena. Já ale potřebovala i knihu, kterou budu moci denně používat, otáčet stránky a listovat v ní. Nebudu to natahovat, asi týden jsem zkoumala různé stránky a rozeslala desítkám lidí dotazy ohledně ceny knihy, ale hlavně také ceny dopravy.

itálie vaření

obě knížky pospolu

stará kuchařka italská

můj stoletý úlovek 🙂 tipy na sváteční jídla

Kniha totiž váží přes 2 kg, takže doprava v průměru stála okolo 20 euro. Odepsal mi jeden pán, že mi dá dopravu asi za 12 euro a knihu za 25 euro, takže jsem souhlasila, prošla si jeho reference a dohodla se s ním. Knihu jsem zaplatila. To bylo ráno. Měla jsem radost, protože kniha byla z roku 1990, což je dost staré na to, aby mě to zaujalo a zároveň v perfektním stavu, abych s ní mohla denně listovat.

italské recepty

moje použitelné vydání z roku 1990, popis kuchyně z roku 1200

Měla jsem radost, pár hodin na to se ale stalo, že mi jedna slečna odpověděla na asi týden starý dotaz ohledně ceny dopravy. Chtěla za ni jen 8 euro. Šla jsem se tedy podívat, o jaké vydání šlo, a po otevření prohlížeče mě čekalo úžasné překvapení! Šlo totiž o 3.vydání z roku 1919. To samé, které kdosi prodával za 250 euro, tak tato slečna se ho chtěla zbavit za 8 euro!!! Moc dlouho jsem nepřemýšlela, knihu jsem pár hodin po té první objednala a zaplatila 🙂 

Obě mi přišly do týdne a mám je teď doma! Jednu starou, za 4 roky jí bude 100 let!!! 🙂 A druhou, se 790 recepty, která se tváří jako úplně nová, přitom je také přes 20 let stará. Co jsem v knize našla (to platí pro obě)? První věcí je to, že je celá psaná ve staroitalštině 🙂 Takže ne vždy je úplně snadné se prolouskat všemi recepty, gramatika se ale dá často intuitivně odhadnout a většině je rozumět, i když to někdy chvilku trvá.

italské recepty itálie

obě pospolu, úžasné ilustrace 🙂

Historie italské kuchyně v knize sahá až do doby Římanů, je zde dokonce první dochovaný „recept“, který je tedy celý v latině, takže jsem z něj moc nepochytila. Potom se Artusi věnuje gastronomii v každém století až do „současnosti“ (čili do 19.století). Receptů je opravdu spousta. Jejich řazení není klasické, na předkrmy, druhé chody atd. Ale má tu dokonce nápady na různá menu dle měsíců a různých svátků.

italská kuchařka recepty itálie

kuchyně z roku 1600

Častokrát ani neuvádí přesné množství, ale spíše popisuje principy vaření některých receptů. Což se mně osobně strašně líbí, protože je důležité kolikrát při vaření spíše pochopit smysl, techniku a proč se co jak dělá, než hodinu vážit mouku. Nakonec se vám pak jídlo ani nepovede a člověk neví proč se tak stalo, i když přesně postupoval podle uvedených množství a ingrediencí. Líbí se mi i jeho historky, které k receptům přidává a vůbec i jazyk, jakým se vyjadřuje. Je to jako by se člověk vrátil zpátky v čase. A celou knihu (teď mám na mysli tu z roku 90, kterou denně používám) provází úžasné staré ilustrace!

italská kuchařka

úplně dole římský recept

Je to strašně krásná kniha! A já už z ní pro vás připravuju řadu receptů, doufám, že vás nadchnou tak, jako mě. Ostatně, jestli čtete moje stránky, máte vášeň pro italskou kuchyni tak jako já a určitě budete rádi, když se na chvíli odkloníme od klasických a známých receptů jako jsou pasta a pizza, a mrkneme spolu taky na to, jak vlastně Italové kdysi vařili, protože právě odtamtud se vyvinuly ty světoznámé recepty, které máme všichni tolik rádi!!

Bible italské kuchyně…La Scienza in cucina e l´Arte di mangiar bene was last modified: 23 srpna, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou
italská omeleta jak
následující článek
Frittata di cipolla (frittata s cibulí)

Mohlo by vás také zajímat

Olivový olej Bonamini…obrovské překvapení aneb odpoledne naplněné radostí

Domácí pomerančová marmeláda

Italská menu alla fantazie..

Co je pizza kámen?

Tipy k italské kuchyni: Jak na výborné italské...

Domácí tagliatelle

Jak na domácí těstoviny

Tipy k italské kuchyni: solení vody na těstoviny

Desatero „italských“ přikázání

Doporučené italské produkty

3 komentáře

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...