I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

IngredienceItalské receptyRady a tipy k italské kuchyni

Olivový olej Bonamini…obrovské překvapení aneb odpoledne naplněné radostí

Olivový olej Bonamini…obrovské překvapení aneb odpoledne naplněné radostí

Já vím, původně jsem teď chtěla pouze napsat recept na bruschettu s rajčaty (nebojte, bude následovat) ale jak víte miluju italskou kuchyni právě kvůli její jednoduchosti a bruschetta je tím nejlepším případem, ale musí počkat. Nejdříve chci napsat něco, co jsem v plánu neměla. Málo mě totiž někdo šokuje nebo mile překvapí a dneska se to stalo. Většinou lidi kolem mne mě nechápou. Hlavně to moje labužnictví a to, že dokážu celý den básnit o lanýžích nebo o tom, co jsem kde kvalitního v jakém krámě našla, většinou z italských výrobků. Radost, že jsem před pár týdny objevila čerstvé salsiccie v Makru, že jsem tam objevila také více značek mozzarelly z bůvolího mléka nebo celé prosciutto, které mám v plánu si koupit (jakýkoliv příspěvěk uvítám 🙂 ). Nebo dnešní radost z toho, že někdo v Čechách prodává kvalitní italské olivové oleje, ale ne kdovíjaké.

kvalitní italský olivový olej

Dneska mi jedna firma (VinoDoc), co prodává italské produkty, zaslala pár vzorků olivových olejů. Netušila jsem, co v krabici bude, ale pokud se jedná o pravé made in italy, okamžitě se to pozná. Italská kvalita totiž neklame a mě tato zásilka více než překvapila. Jak už víte, ráda vařím s oliváčem od Farchioni, protože se dá sehnat relativně levně v relativně velké lahvi. Farchioni je v Itálii známá značka, kromě jiných, ale především je to průmyslový výrobce. Obecně se ví, že tyto velké mega firmy nedělají italský olivový olej pouze z italských oliv, na etiketu ale kvůli právním mezerám plácnou vždycky “made in italy” a vyváží se v tunách. Už jsem viděla na toto téma řadu dokumentárních pořadů, kde se mluvilo hlavně o tom, jak se dovážejí do těchto gigantů španělské nebo řecké olivy, které se následně míchají v horší případech i šidí samotné olivové oleje, o tom ale jindy.

To co přišlo mě mě nadchlo. Miluju kvalitu, hlavně tu která  pochází s klidného italského venkova. Tu pravou italskou kuchyni. Nešizenou nadnárodními společnostmi, tu která je přírodní, domácí, rodinná provoněná okolní přírodou a naplněná kvalitní prací všech, co se na výrobě podílí. V Itálii se většinou tyto výrobky označují jako “artigianale”, což znamený jako řemeslný. Neboli něco děláno ručně, kvalitně se starodávnými procesy výroby a tak dále. 

kvalitní italský extrapanenský olivový olej

První víno, které mi přišlo je od výrobce Bonamini. Firma má v názvu také “antico frantoio”, což znamená v podstatě starodávná lisovna oleje. Mrkněte na jejich stránky (tady) a hned uvidíte, co tím myslí. Firma je rodinnou záležitostí, která byla předána od jistého strýce v roce 1965 do rukou Stefano Bonamini. Co mě nadchlo nejvíce (a já prostě miluju tohle) je že dodnes firma provádí veškerý sběr oliv ručně, aby se dosáhlo toho, že olivy dorazí do lisovny celé, nijak neponičené a následně jsou lisovány technikou “a freddo” neboli za studena. Kdo oleje trochu zná, ví že se tímto způsobem dosáhne nejvyšší kvality olivových olejů. V oleji takto zůstanou veškeré vitamíny (které druhou technikou za vysokých teplot mizí, kde mimojiné probíhá proces rafinace, odstranit právě toxické látky vzniklé díky vysokým teplotám) a aromatické látky. Důvod, proč megafirmy této techniky nevyužívají je právě ten, že za studena dosáhnete menšího množství oleje. Tyto kvalitní oleje proto bývají mnohem dražší než ty rafinované.

extrapanenský olivový olej za studena

POUŽITÍ: většinou se doporučuje tyto olivové oleje používat ve studené kuchyni, protože při vyšších teplotách se mastné kyseliny v nich ničí a mohou se přeměnit na škodlivé látky. Proto se hodí výtečně do salátů nebo například na bruschetty.

Tak…díky za pozornost..a teď vám jdu konečně napsat něco o té úžasné bruschettě, co jsem si z tohoto oliváče udělala 🙂

POZOR: Hrozí vám při prvním ochutnání obrovská závislost, já jsem při focení rustikální bagety, kterou jsem polévala olejem, dala zabrat celé bagetě a celou jsem ji v nehorázně krátkém čase snědla!!! 🙂

  extrapanenský olivový olej itálie  olivový olej lisovaný za studena

Olivový olej Bonamini…obrovské překvapení aneb odpoledne naplněné radostí was last modified: 9 března, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Insalata di pomodoro (rajčatový salát)
následující článek
Bruschetta al pomodoro (bruschetta s rajčaty)

Mohlo by vás také zajímat

Tagliatelle al prosciutto (čerstvé tagliatelle s prosciuttem)

Melanzane alla parmigiana (zapečené lilky)

Rajčatová polévka s fazolemi

Crocchette di melanzane (krokety z lilků)

Tiramisu con crema di marroni (tiramisu s kaštanovým...

Affogato al Caffè…aneb co takhle spojit zmrzlinu a...

Jaké rajčatové omáčky existují v Itálii?

Recept na domácí italskou pizzu

Jak na domácí těstoviny

Mořské plody – frittura mista

1 vložit komentář

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Nadcházející akce

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející kalendar-akci.

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1790

Víkendový kurz italštiny 2790 Kč

Autentické Toskánsko - 3900 Kč

Promotion Image

Gastro zájezd do Apulie - 3900 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

5 lekcí italštiny na Skypu 1750 Kč

Plakát motivy Itálie 690 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Bergamo – co vidět?

Promotion Image

e-book průvodce

Najděte si ubytování

Booking.com

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Instagram

Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradn Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradnim italským obědem 😍🇮🇹. Domácí plněné ravioli jsme zapili Spritzem🍹, proto nám ta Italstina taky tak dobře šla 😀. Na závěr jsme se probrali italským espressem ☕️a zajedli to domácím dezertem tiramisu. 🍰 Už se tesim na prosinec, poslední volné termíny pro tento rok!!!😉
#italskakuchyne #italianfood #italy🇮🇹 #italia #italskejidlo #italskerecepty #italstina #italstinaprozacatecniky #italstinahrou #italstina🇮🇹 #kurzy #kurzvareni #iloveitaly #blogger #bloggerlife #kurzitalstiny #kurzyliberec
Útržky z dnešního víkendového kurzu italšti Útržky z dnešního víkendového kurzu italštiny 🇮🇹😀 Skvělí lidé a úžasná atmosfera👌🍷. Zitra pokračujeme 😁.
#kurz #italstina #italsky #itálie #italskakuchyne #italiano #pasta #testoviny #liberec #akceliberec
Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. C Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. Co vaříte vy? 😀🇮🇹
#italskakuchyne #iloveitaly #salsiccia #varimeslaskou #varimedoma #pasta #testoviny
Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně pochutnaly! Nechyběl ani letní Aperol Spritz🍹 a moje domácí italská pizza 😉🇮🇹. Pro individuální termín kurzu mi napište. Jinak další volné termíny najdete na e-shopu ➡️www.kamdoitalie.cz
A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohl A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohle místo používám běžně na zavěšení naběraček, ale teď se nám hodilo na mém #kurzvareni na domácí #testoviny 💁‍♀️🇮🇹
#italianfood #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #domacivyroba #domacitestoviny #bloggerlife #foodblogger #ioveitalyblog #italia #tagliatelle
Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi 😍🇮🇹
#gnocchi #gnocchidipatate #gnocchirecipe #kurzy #kurzvareni #kurzyliberec #bloggerlife #cookingathome #cookingclass #domaci #domacivyroba #domacitestoviny #testoviny #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #italianfood #italianfood
Připravila jsem si pro vás krátké video s Připravila jsem si pro vás krátké video s ukázkou, jak může vypadat doma připravená pizza. Nepotřebujete pec na pizzu, postačí vám obyčejná trouba, základní ingredience, správný postup a ideálním pomocníkem je rozhodně pizza kámen.⠀
⠀
Správný postup přípravy a recept na italskou pizzu najdete v mém článku na blogu: https://buff.ly/3flsQqu.⠀
⠀
Kvalitní pizza kámen přímo z Itálie můžete zakoupit na mém e-shopu: https://buff.ly/2NMv7Ad.⠀
⠀
Více informací o pizza kameni, o jeho výhodách a proč na něm pizzu péct si můžete přečíst v mém článku na blogu: https://buff.ly/3fip4y2⠀
⠀
Do komentáře mi napište, jak se vám domácí pizza povedla ;-).
#pizzakamen #pizza #pizzatime #pizzalover #pizzahomemade #pizzaitaliana #makeingfood #homemadefood #iloveitalianfood #loveit #loveitaly #domacipizza #recepty #toprecepty #foodoftheday #italian #italskakuchyne #italskejidlo
Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blog Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blogu opravdu jednoduchý a zároveň vynikající recept na špagety s krevetami. Stačí nám pár základních surovin, abychom si tuto italskou přímořskou specialitu mohli připravit i u nás doma. 
Za skvělé ryby dekuju Filipovi z @pratele_lososa 😍🐠🐟🦈
#krevety #cerstveryby #blogiloveitaly #bloggerfood #fish #freshfish #spagety #spagetyrecept #spagetyskrevetami #spaghetticongamberi #gamberetti #italskakuchyne #italskerecepty #italskyblog #blogitaliano #blogoitalii #vitalii
Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si d Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si doma nejraději uvařím #ryby. Voní totiž mořem. Někdy u nás bývá velký problém sehnat #cerstveryby, alespoň v Liberci. Když myslím čerstvé, tak ideálně takové, které se neválí několik dní v regálu a nejsou pravidelně zamražované a znovu rozmrazované. Proto mám radost, ze jsem na svých #lekceitalštiny potkala žáka Filipa. Je to úžasný člověk, mladý kluk, co si splnil sen mít každý den na stolu opravdu čerstvé ryby! Začal je sám dovážet do Čech, hned ten samý den po výlovu. Vytvořil firmu @pratele_lososa, kterou chci tímto podpořit. Filipa znám už nějaký pátek a proto vím, že svou práci dělá opravdu s láskou, jako málokdo. Pokud chcete mít doma na talíři opravdu #cerstveryby, tak si je objednejte jedině u něj 😉🍤🐠 A recept na špagety bude brzy na blogu 😉🇮🇹 #ryby #spaghetti #spaghetticongamberi #gamberetti #krevety #spagetyskrevetami #cerstve #cerstveuvareno #italskerecepty #lekceitalštiny #blogoitalii #blogiloveitaly #italskakuchyne
Sledovat

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Lekce italštiny č.23 – kolik je hodin italsky

15/Lis/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú bramborové gnocchi cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italské restaurace koktejly kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tagliatelle tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
Booking.com
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru