I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

IngredienceItalské receptyRady a tipy k italské kuchyni

Olivový olej Bonamini…obrovské překvapení aneb odpoledne naplněné radostí

Olivový olej Bonamini…obrovské překvapení aneb odpoledne naplněné radostí

Já vím, původně jsem teď chtěla pouze napsat recept na bruschettu s rajčaty (nebojte, bude následovat) ale jak víte miluju italskou kuchyni právě kvůli její jednoduchosti a bruschetta je tím nejlepším případem, ale musí počkat. Nejdříve chci napsat něco, co jsem v plánu neměla. Málo mě totiž někdo šokuje nebo mile překvapí a dneska se to stalo. Většinou lidi kolem mne mě nechápou. Hlavně to moje labužnictví a to, že dokážu celý den básnit o lanýžích nebo o tom, co jsem kde kvalitního v jakém krámě našla, většinou z italských výrobků. Radost, že jsem před pár týdny objevila čerstvé salsiccie v Makru, že jsem tam objevila také více značek mozzarelly z bůvolího mléka nebo celé prosciutto, které mám v plánu si koupit (jakýkoliv příspěvěk uvítám 🙂 ). Nebo dnešní radost z toho, že někdo v Čechách prodává kvalitní italské olivové oleje, ale ne kdovíjaké.

kvalitní italský olivový olej

Dneska mi jedna firma (VinoDoc), co prodává italské produkty, zaslala pár vzorků olivových olejů. Netušila jsem, co v krabici bude, ale pokud se jedná o pravé made in italy, okamžitě se to pozná. Italská kvalita totiž neklame a mě tato zásilka více než překvapila. Jak už víte, ráda vařím s oliváčem od Farchioni, protože se dá sehnat relativně levně v relativně velké lahvi. Farchioni je v Itálii známá značka, kromě jiných, ale především je to průmyslový výrobce. Obecně se ví, že tyto velké mega firmy nedělají italský olivový olej pouze z italských oliv, na etiketu ale kvůli právním mezerám plácnou vždycky „made in italy“ a vyváží se v tunách. Už jsem viděla na toto téma řadu dokumentárních pořadů, kde se mluvilo hlavně o tom, jak se dovážejí do těchto gigantů španělské nebo řecké olivy, které se následně míchají v horší případech i šidí samotné olivové oleje, o tom ale jindy.

To co přišlo mě mě nadchlo. Miluju kvalitu, hlavně tu která  pochází s klidného italského venkova. Tu pravou italskou kuchyni. Nešizenou nadnárodními společnostmi, tu která je přírodní, domácí, rodinná provoněná okolní přírodou a naplněná kvalitní prací všech, co se na výrobě podílí. V Itálii se většinou tyto výrobky označují jako „artigianale“, což znamený jako řemeslný. Neboli něco děláno ručně, kvalitně se starodávnými procesy výroby a tak dále. 

kvalitní italský extrapanenský olivový olej

První víno, které mi přišlo je od výrobce Bonamini. Firma má v názvu také „antico frantoio“, což znamená v podstatě starodávná lisovna oleje. Mrkněte na jejich stránky (tady) a hned uvidíte, co tím myslí. Firma je rodinnou záležitostí, která byla předána od jistého strýce v roce 1965 do rukou Stefano Bonamini. Co mě nadchlo nejvíce (a já prostě miluju tohle) je že dodnes firma provádí veškerý sběr oliv ručně, aby se dosáhlo toho, že olivy dorazí do lisovny celé, nijak neponičené a následně jsou lisovány technikou „a freddo“ neboli za studena. Kdo oleje trochu zná, ví že se tímto způsobem dosáhne nejvyšší kvality olivových olejů. V oleji takto zůstanou veškeré vitamíny (které druhou technikou za vysokých teplot mizí, kde mimojiné probíhá proces rafinace, odstranit právě toxické látky vzniklé díky vysokým teplotám) a aromatické látky. Důvod, proč megafirmy této techniky nevyužívají je právě ten, že za studena dosáhnete menšího množství oleje. Tyto kvalitní oleje proto bývají mnohem dražší než ty rafinované.

extrapanenský olivový olej za studena

POUŽITÍ: většinou se doporučuje tyto olivové oleje používat ve studené kuchyni, protože při vyšších teplotách se mastné kyseliny v nich ničí a mohou se přeměnit na škodlivé látky. Proto se hodí výtečně do salátů nebo například na bruschetty.

Tak…díky za pozornost..a teď vám jdu konečně napsat něco o té úžasné bruschettě, co jsem si z tohoto oliváče udělala 🙂

POZOR: Hrozí vám při prvním ochutnání obrovská závislost, já jsem při focení rustikální bagety, kterou jsem polévala olejem, dala zabrat celé bagetě a celou jsem ji v nehorázně krátkém čase snědla!!! 🙂

  extrapanenský olivový olej itálie  olivový olej lisovaný za studena

Olivový olej Bonamini…obrovské překvapení aneb odpoledne naplněné radostí was last modified: 9 března, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Insalata di pomodoro (rajčatový salát)
následující článek
Bruschetta al pomodoro (bruschetta s rajčaty)

Mohlo by vás také zajímat

Těstoviny se smetanou – hrášek a šunka..

Tajemství těstovin…díl 1.

Risotto alla milanese (milánské rizoto)

Jak na domácí gnocchi

Gelato alla vaniglia (Domácí vanilková zmrzlina)

Farfalle s krevetami a špenátovým pestem

Spaghetti alla carbonara…skvělá římská specialita

Farfalle s rajčaty a ricottou

Výborné italské ragú za pár minut

Crostini al tartufo (pečené chlebíčky s lanýžem)

1 vložit komentář

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...