Pro začátek, bych vám ráda řekla pár základních pravidel týkajících se italské kuchyně. Zaprvé, těstoviny se nikdy nevaří úplně do měkka, ale tzv. “al dente” což znamená, že jsou mírně tuhé. K osolení vody doporučuji používat hrubou mořskou sůl, lépe se rozpouští. Základní pravidlo jakéhokoliv italského receptu je vyřadit absolutně z vaší lednice kečup a nikdy více ho na těstoviny nepoužívat! To samé je strouhaný Eidam, nahraďte ho tvrdým sýrem Parmezán, nebo českým Gran Moravia, který stojí téměř stejně jako Eidam a nahradí perfektně Parmezán, který je často těžko k sehnání.
Další věcí je neprolévat hotové těstoviny studenou vodou, nemá to v italské kuchyni absolutně smysl, to časem poznáte. Co se týče vaření všeobecně, v Itálii se používá koření velmi málo, Italové nechávají pokrmům jejich přirozenou chuť. Například maso připravují převážně pouze se solí a pepřem. Ke všem receptům používejte pouze olivový olej a nikdy se ho nesnažte nahradit tím slunečnicovým.
K závěru bych už chtěla jenom říct, že italské recepty jsou opravdu jednoduché a ve většině případech i velmi rychlé. Proto je určitě všichni snadno zvládnete
TIP:
- všeobecně italské omáčky z rajčat je potřeba vařit na velmi mírném ohni delší dobu (někdo uvádí i minimálně 1h), aby omáčky dostali tu správnou chuť ingrediencí, které jste do nich dali. Čím déle je vaříte, tím více absorbuje omáčka chuť (pozn. ty pravé italské hospodyňky připravují např. boloňskou omáčku i 5 hodin, den předem, omáčka se následující den potom dá ohřát na plotně v kastrolu..)
CO ANO V PRAVÉ ITALSKÉ KUCHYNI:
- kvalitní italské suroviny – dobré suroviny jsou základem každého italského jídla
- těstoviny se vaří „al dente“ a ne do měkka
- voda na těstoviny se musí vždy solit, není pravda, že když je slaná omáčka tak se voda nesolí (doporučuji solit hrubou mořskou solí)
- k ochucení používat především sůl a pepř (doporučuji čerstvý strouhaný pepř)
CO NAOPAK NEPATŘÍ DO ITALSKÉ KUCHYNĚ:
- nikdy nenahrazovat kečup za jakákoliv rajčata
- nepoužívat strouhaný Eidam místo Parmezánu (nebo Gran Moravia)
- neprolévat hotové těstoviny vodou
- neexistuje, že hotové těstoviny se odstaví vedle na plotnu a pak se čeká až se udělá omáčka – nejdříve se vaří omáčka a až pak těstoviny, které se potom čerstvé smíchají s hotovou omáčkou
- nepočešťovat recepty – není možné přidávat do pravé italské kuchyně jakékoliv suroviny a modifikovat recepty
- nekořenit omáčky jakýmkoliv kořením (např. grilovací, na kuře, Adžika, atd.) – používá se pouze sůl, pepř a jiné ingredience uvedené v originálních receptech
- na italskou pizzu kečup opravdu nepatří 🙂