I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Gurmánské specialityItalské receptySecondi (druhé chody)vegetariánské recepty

Melanzane alla parmigiana (zapečené lilky)

Melanzane alla parmigiana (zapečené lilky)

V pátek jsem ze svého notýsku vytáhla recept Melanzane alla parmigiana, který jsem kdysi jedla u známé v Umbrii, ale ještě nikdy jsem ho nezkoušela vařit. Zas až tak náročné to není, je to spíš pracné, něco na způsob přípravy lasagní.

Co je asi nejdůležitější je odvodnit lilky, každý to dělá trochu jinak, já si na pomoc vzala hrnce s vodou, který působí jako dost dobré závaží. Taky je potřeba dávat pozor na vysušení lilků od vody před smažením a od oleje po smažení (to se dělá položením zeleniny na kuchyňský papír, který krásně tuk odsaje).

Existuje řada variant tohoto receptu. První je česnek, někdo ho nejraději osmahne na olivovém oleji a pak vyndá, někdo naopak nakrájí nadrobno společně s cibulkou a nechá v omáčce nebo ho do omáčky vůbec nedává. Kromě mozzarelly a tvrdého sýra někdo přidává navíc i jiné druhy sýrů jako např. Caciocavallo, Provola Silana aj. Co se týče mozzarelly, určitě se setkáte i s verzí „mozzarella di bufala„, s čímž souhlasím, i když je to poněkud dražší pochutnání 🙂 No a nakonec ještě jsou tu tací, kdo přidávají rádi vejce, mléko, mouku nebo strouhanku.

zapečený lilek s mozzarellou

Ingredience (pro 3-4 osoby):

2-3 lilky
sůl a pepř
3 lžíce olivového oleje extra panenského
slunečnicový olej
600g pasírovaných rajčat nebo čerstvých rajčat
2 balení mozzarelly
pár lístků čerstvé bazalky
tvrdý strouhaný sýr Gran Moravia
2 stroužky česneku
1 menší cibule, nakrájená na jemno

Postup:

Lilky omyjeme, odkrojíme okraje a nakrájíme po délce na plátky o zhruba 0,5 cm. Ty rozprostřeme na pekáč, pokud možno na ně dáme nějaké závaží a necháme hodinu odpočinout (pustí přebytečnou vodu). Na olivovém oleji osmahneme česnek. Ten potom vyhodíme a přidáme cibulku. Jakmile zezlátne, přidáme rajčata, ochutíme je solí a pepřem a přidáme pár lístků bazalky. Necháme pomalu bublat na mírném ohni 30 minut. 

Vezmeme lilky, pořádně kousek po kousku osušíme a dáme je smažit do vroucího slunečnicového oleje z obou stran. Naskládáme je do předem připraveného talíře s kuchyňskou utěrkou, která do sebe vsákne přebytečný olej. Vezmeme pekáč, na dno nalijeme vrstvu rajčatové omáčky. Naskládáme vedle sebe lilky, přidáme mozzarellu nakrájenou na kousky a strouhaný sýr. Takto postupujeme a poslední vrstva bude omáčka posypaná bohatě tvrdým sýrem. Dáme zapéct do trouby na 190°C na cca 30 min.

ingredience na zapečený lilek lilek recept český česnek cibule na pánvijak na rajčatovou omáčkujak upéct lilky Lilky osmahneme lilky smažené rajčatová omáčka italská zapečené lilky po italsku vrstva mozzarelly a sýru Gran Moravia. vrstva omáčky a sýra Gran Moravia. zapečené lilky italský recept

zapečený lilek s mozzarellou a sýrem Gran Moravia

 

Melanzane alla parmigiana (zapečené lilky) was last modified: 11 února, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Spaghetti con tonno e ceci (špagety s tuňákem a cizrnou)
následující článek
Spaghetti alle cozze (špagety se slávkami)

Mohlo by vás také zajímat

Tortelloni con panna e prosciutto cotto (tortelloni se...

Těstoviny s pestem z pečených paprik (výherní recept...

Spaghetti alle cozze (špagety se slávkami)

Costolette di maiale con gelatina di vino (vepřová...

Frittata con la cipollina (italská omeleta s jarní...

Tipy na rychlý italský aperitiv

Polpettine di ricotta (ricottové kuličky)

Návštěva italské ambasády a degustace delikates z regionu...

Ravioli al burro e salvia (ravioli s máslem...

Insalata caprese..v jednoduchosti je chuť

5 komentáře

Ivana 13/08/2017 - 21.10

Zuzko, děkuji za tento recept (předtím jsem se koukala na giallo zafferano a nějak jsem hledala srovnání) a zároveň Vám chci říct, že už jsem dlouho nenarazila na tak hezký blog o Itálii! Máme trochu podobný příběh (nevím, co české holky tak fascinuje na Italech… no, asi ale vím :D), v Itálii jsem často a čím více do kultury pronikám, tím více mě štvou „pseudo“ recepty na tradiční italskou kuchyni.. Z těch Vašich cítím, že tomu opravdu rozumíte a šíříte své vědění dál.. děkuji 🙂 krásný den přeje Ivana
Jo, a zítra se chystám na zapečené lilky! už teď se těším, až se zasním a vrátím se zpět do římských ulic a mého oblíbeného bistra, kde je měli prostě famozní!

Reply
Zuzka 14/08/2017 - 16.21

Moc děkuji za milý komentář 🙂 Kde v Itálii jste žila, v Římě?

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...