V pátek jsem ze svého notýsku vytáhla recept Melanzane alla parmigiana, který jsem kdysi jedla u známé v Umbrii, ale ještě nikdy jsem ho nezkoušela vařit. Zas až tak náročné to není, je to spíš pracné, něco na způsob přípravy lasagní.
Co je asi nejdůležitější je odvodnit lilky, každý to dělá trochu jinak, já si na pomoc vzala hrnce s vodou, který působí jako dost dobré závaží. Taky je potřeba dávat pozor na vysušení lilků od vody před smažením a od oleje po smažení (to se dělá položením zeleniny na kuchyňský papír, který krásně tuk odsaje).
Existuje řada variant tohoto receptu. První je česnek, někdo ho nejraději osmahne na olivovém oleji a pak vyndá, někdo naopak nakrájí nadrobno společně s cibulkou a nechá v omáčce nebo ho do omáčky vůbec nedává. Kromě mozzarelly a tvrdého sýra někdo přidává navíc i jiné druhy sýrů jako např. Caciocavallo, Provola Silana aj. Co se týče mozzarelly, určitě se setkáte i s verzí „mozzarella di bufala„, s čímž souhlasím, i když je to poněkud dražší pochutnání 🙂 No a nakonec ještě jsou tu tací, kdo přidávají rádi vejce, mléko, mouku nebo strouhanku.
Ingredience (pro 3-4 osoby):
2-3 lilky
sůl a pepř
3 lžíce olivového oleje extra panenského
slunečnicový olej
600g pasírovaných rajčat nebo čerstvých rajčat
2 balení mozzarelly
pár lístků čerstvé bazalky
tvrdý strouhaný sýr Gran Moravia
2 stroužky česneku
1 menší cibule, nakrájená na jemno
Postup:
Lilky omyjeme, odkrojíme okraje a nakrájíme po délce na plátky o zhruba 0,5 cm. Ty rozprostřeme na pekáč, pokud možno na ně dáme nějaké závaží a necháme hodinu odpočinout (pustí přebytečnou vodu). Na olivovém oleji osmahneme česnek. Ten potom vyhodíme a přidáme cibulku. Jakmile zezlátne, přidáme rajčata, ochutíme je solí a pepřem a přidáme pár lístků bazalky. Necháme pomalu bublat na mírném ohni 30 minut.
Vezmeme lilky, pořádně kousek po kousku osušíme a dáme je smažit do vroucího slunečnicového oleje z obou stran. Naskládáme je do předem připraveného talíře s kuchyňskou utěrkou, která do sebe vsákne přebytečný olej. Vezmeme pekáč, na dno nalijeme vrstvu rajčatové omáčky. Naskládáme vedle sebe lilky, přidáme mozzarellu nakrájenou na kousky a strouhaný sýr. Takto postupujeme a poslední vrstva bude omáčka posypaná bohatě tvrdým sýrem. Dáme zapéct do trouby na 190°C na cca 30 min.
5 komentáře
Zuzko, děkuji za tento recept (předtím jsem se koukala na giallo zafferano a nějak jsem hledala srovnání) a zároveň Vám chci říct, že už jsem dlouho nenarazila na tak hezký blog o Itálii! Máme trochu podobný příběh (nevím, co české holky tak fascinuje na Italech… no, asi ale vím :D), v Itálii jsem často a čím více do kultury pronikám, tím více mě štvou „pseudo“ recepty na tradiční italskou kuchyni.. Z těch Vašich cítím, že tomu opravdu rozumíte a šíříte své vědění dál.. děkuji 🙂 krásný den přeje Ivana
Jo, a zítra se chystám na zapečené lilky! už teď se těším, až se zasním a vrátím se zpět do římských ulic a mého oblíbeného bistra, kde je měli prostě famozní!
Moc děkuji za milý komentář 🙂 Kde v Itálii jste žila, v Římě?