Pokud máte doma lososa a nevíte co s ním, tento recept vás zaručeně potěší. Je velmi chutný, rychlý a když tam místo smetany dáte jogurt, tak i o něco lehčí. Jako druh těstovin doporučuji určitě penne, ale dobré mohou být i farfalle, nebo jiný druh krátkých těstovin.
Ingredience (pro 2 osoby):
200 g těstovin penne (nebo jiné krátké těstoviny např. značky: Barilla, Alnatura, Riscossa)
pepř a sůl
asi 60 g másla
smetana na vaření (nebo bílý smetanový jogurt)
1 menší cibule, nakrájená na jemno
kousek čerstvého lososa, omytý a nakrájený na menší kousky
špetka hladkolisté petržele, nasekaná na jemno
menší hrst nastrouhaného parmezánu
Postup:
Necháme vařit vodu na těstoviny a osolíme ji, jakmile začne vřít. Na pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme kousky lososa, cibuli a promícháme. Udržujeme mírný oheň.
Jakmile je losos i cibulka do opečená, přidáme do naší směsi smetanu (jogurt) a trošku parmezánu a na mírném ohni povaříme dokud nedostaneme hustší omáčku. Hotové těstoviny promícháme v pánvi s omáčkou. Podáváme posypané petrželkou (kdo má rád) a s troškou parmezánu.
11 komentáře
Ještě jsem zapomněl; kdo by měl zájem, pár obrázků z „boje“ v kuchyni ke shlédnutí na http://yanez.rajce.idnes.cz/penne/ . 😉
Dnes měli v LIDLu čerstvého lososa, tak jsem si hned vzpomněl na tento recept, koupil ještě penne a jídlo zhotovil. Je to moc dobré. Na dvě porce je 250 g lososa až až. Na porci dávám většinou 80 g těstovin, bohatě to stačí. Takže jsem dal 160 g těstovin a příště musím dát více jogurtu, 150 g bylo málo, řekl bych. Když se to posypalo sýrem, působilo to suchým dojmem, ale na druhou stranu ryba i sýr na penne nádherně držel. Díky za tento recept, neboť doma chutnal všem. 🙂
Mám radost, že chutnal. Je to jeden z mých nejoblíbenějších receptů. Hlavně kvůli tomu, že se dá udělat jak s jogurtem tak i se smetanou (podle mě o trošku lepší) a obojí chutná s lososem naprosto skvěle a jak jogurt tak i smetana na sebe krásně pojí rybu. Jdu se mrknout na další fotky 🙂
Tak jídlo jsem uvařila a už je také snědeno. Pro 3 lidi bohatě stačí tohle množství! Místo smetany jsem použila Gran Cucina (rostlinná varianta) a výsledek byl luxusní! :-)…
Super! Tak to mam velkou radost 😀
Zůzo,
ještě mi poraď-toho lososa tam dáváš s kůží nebo bez? Co je lepší? Zítra se chystám vařit 😉
Jee tak to je super. Určitě bez kůže, jen čistý maso. Jinak když počkáš tak max.10 min, tak přidám speciálně pro tebe bruschetty 😀
A jaký jogurt se dá do tohohle receptu použít-máš nějaký vyzkoušený?
Ted uz si presne znacku si nepamatuju. Ale staci ti jakejkoliv kvalitni ciste bilej smetanovej jogurt..
A má být hutnější jako třeba Madeta? Jo, a ten recept je asi na 4 porce, viď?
Tak jsem koukala zuzi, ja pouzila smetanovy jogurt Korrekt, ktery maji v Globusu. Madeta nevim jaka je. Jinak recept je pro 2-3 osoby. Jeden losos samozrejme staci i pro 4. Zalezi kolik ho koupis. Ja pouzivam vetsinou celou rybu i s kostmi, takze az ho ocistim, tak toho masa nakonec zas tak moc neni. Taky zalezi kolik testovin ve 4 snite. Protoze ta omacka je musi vsechny obalit a testoviny nesmeji byt suche. Proto, kdybys na tohle mnozstvi ingredienci dala 500g testovin, tak pak budou suchy. Jinak nejlepsi je tehle recept se smetanou 🙂