I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Gurmánské specialityItalské receptyPrimi (první chody)

Spaghetti al tartufo (špagety s lanýžem)

Spaghetti al tartufo (špagety s lanýžem)

Lanýži jsou naprosto úžasná věc. Já jsem si lanýže v Itálii hrozně zamilovala a byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že se dají koupit i nás v Čechách. Našla jsem je v nálevu (víc čerstvé snad už u nás ani nemají) např. v italské sýrárně Gran Moravia. Tento recept je se “skoro” čerstvým lanýžem a nesmíte ho zaměňovat za lanýžovou omáčku, kterou už jste určitě někde v Itálii viděli. Lanýžová omáčka obsahuje většinou 1 – 3% lanýže, zbytek jsou hřiby, olivy a olivový olej. Neříkám, že není dobrá, naopak, ale chuť se v žádném případě nedá porovnávat s čerstvým lanýžem. Vařila jsem samozřejmě s černým lanýžem, za prvé je tu k sehnání, za druhé není tak šíleně předražený jako ten bílý, který je mnohem vzácnější.

Lanýže se téměř nikdy nevaří, jsou to velmi aromatické houby a v Itálii se používají jako doplněk řady chodů: např. s těstovinami, na pizze či s masem. Černý lanýž se může trošku osmahnout, aby dodal chuť oleji, ale stačí tak maximálně minutku, zato bílý se nikdy nijak tepelně neohřívá. Co se k lanýžům perfektně hodí jsou čerstvé hřiby, pokud ale lanýž připravujete jako já na konci dubna, tak vám bude muset stačit pár žampiónů a v nejhorším případě houbový masox – nebojte se, není to můj “český” nápad, opravdu ho tam Italové v případě velké nouze přidávají 🙂

špagety s černým lanýžem

 Ingredience: (pro dvě osoby)

– olivový olej cca 7 polévkových lžic
– jeden stroužek česneku
– 2 – 3 kousky lanýže (doporučuji balení ve skleničce z obchodu Gran Moravia – např. obchod Liberec, Brno a jiné)
– 300 g špaget (nenahrazovat ani Spaghettini, ani Bucatini..ale klasické špagety, nebo jsou ještě lepší Vermicelli od Barilly)
– čerstvé hřiby, v případě nouze žampióny nebo nejhůře houbový masox (cca půlka, maximálně 3/4 jedné kostky) – nepřehánět, protože jinak bude všechno příliš slané a riskujete, že zkazíte celý recept
– troška tvrdého sýra Gran Moravia (na lehký posyp na konec – příliš sýra přebije chuť lanýže!)

Postup:

  • zapněte plotnu a nechte vařit vodu na těstoviny (osolte jí)
  • na pánev nalijte olivový olej a dejte smažit na mírném ohni jeden stroužek česneku dokud nezezlátne
  • mezitím nastrouhejte 3/4 lanýže na velmi drobné kousky (nechte si stranou větší kousek, který potom na konci nastrouháte syrový na talíř)
  • zezlátlý česnek z pánve vyndejte
  • na mírném ohni začněte v pánvi s olejem smažit nastrouhaný lanýž a rozdrobený houbový maso a vše za stálého míchání smažte max. 1 minutu, poté oheň vypněte
  • mezitím dovařte těstoviny “al dente”
  • na konec smíchejte těstoviny v pánvi s lanýžovou směsí
  • na každou porci nastrouhejte čerstvý lanýž, který jste si nechali stranou
  • podávejte velmi lehce posypané sýrem a s bílým vínem

TIP: K receptu se perfektně hodí bílé víno Trebbiano Spoletino, které pochází ze střední Itálie, konkrétně z regionu Umbrie z překrásného města Spoleto, na které mám úžasné vzpomínky (jako např. že jsem jela asi 2h autem, abych tam navštívila římský viadukt, který se opravuje pouze jednou za 200/300 let a zrovna v den mého příjezdu ho začali opravovat a byl uzavřen veřejnosti 🙂 ).

lanýže parmeznán a barilla špagety černé lanýže černý lanýž itálie černý lanýž na olivovém oleji černý lanýž itálie špagety špagety s lanýžem lanýž a špagety

Spaghetti al tartufo (špagety s lanýžem) was last modified: 11 června, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Aperitivo moment (italský aperitiv)
následující článek
Torta al formaggio umbra (sýrový dort z umbrie)

Mohlo by vás také zajímat

Tagliatelle con funghi e panna (tagliatelle se smetanou...

Frittata con la cipollina (italská omeleta s jarní...

Gelatina di vino (želatina z vína)

Pizza Capricciosa

Návštěva italské ambasády a degustace delikates z regionu...

Bruschetta s pancettou

Tagliatelle al prosciutto (čerstvé tagliatelle s prosciuttem)

Podpořte mne na Patreonu

Mořské plody – frittura mista

Tagliatelle con funghi, panna e carne macinata (tagliatelle...

2 komentáře

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Nadcházející akce

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející akce.

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1790 Kč

Víkendový kurz italštiny 2790 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

5 lekcí italštiny na Skypu 1900 Kč

Plakát motivy Itálie 690 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Bergamo – co vidět?

Promotion Image

e-book průvodce

Najděte si ubytování

Booking.com

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Instagram

Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradn Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradnim italským obědem 😍🇮🇹. Domácí plněné ravioli jsme zapili Spritzem🍹, proto nám ta Italstina taky tak dobře šla 😀. Na závěr jsme se probrali italským espressem ☕️a zajedli to domácím dezertem tiramisu. 🍰 Už se tesim na prosinec, poslední volné termíny pro tento rok!!!😉
#italskakuchyne #italianfood #italy🇮🇹 #italia #italskejidlo #italskerecepty #italstina #italstinaprozacatecniky #italstinahrou #italstina🇮🇹 #kurzy #kurzvareni #iloveitaly #blogger #bloggerlife #kurzitalstiny #kurzyliberec
Útržky z dnešního víkendového kurzu italšti Útržky z dnešního víkendového kurzu italštiny 🇮🇹😀 Skvělí lidé a úžasná atmosfera👌🍷. Zitra pokračujeme 😁.
#kurz #italstina #italsky #itálie #italskakuchyne #italiano #pasta #testoviny #liberec #akceliberec
Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. C Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. Co vaříte vy? 😀🇮🇹
#italskakuchyne #iloveitaly #salsiccia #varimeslaskou #varimedoma #pasta #testoviny
Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně pochutnaly! Nechyběl ani letní Aperol Spritz🍹 a moje domácí italská pizza 😉🇮🇹. Pro individuální termín kurzu mi napište. Jinak další volné termíny najdete na e-shopu ➡️www.kamdoitalie.cz
A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohl A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohle místo používám běžně na zavěšení naběraček, ale teď se nám hodilo na mém #kurzvareni na domácí #testoviny 💁‍♀️🇮🇹
#italianfood #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #domacivyroba #domacitestoviny #bloggerlife #foodblogger #ioveitalyblog #italia #tagliatelle
Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi 😍🇮🇹
#gnocchi #gnocchidipatate #gnocchirecipe #kurzy #kurzvareni #kurzyliberec #bloggerlife #cookingathome #cookingclass #domaci #domacivyroba #domacitestoviny #testoviny #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #italianfood #italianfood
Připravila jsem si pro vás krátké video s Připravila jsem si pro vás krátké video s ukázkou, jak může vypadat doma připravená pizza. Nepotřebujete pec na pizzu, postačí vám obyčejná trouba, základní ingredience, správný postup a ideálním pomocníkem je rozhodně pizza kámen.⠀
⠀
Správný postup přípravy a recept na italskou pizzu najdete v mém článku na blogu: https://buff.ly/3flsQqu.⠀
⠀
Kvalitní pizza kámen přímo z Itálie můžete zakoupit na mém e-shopu: https://buff.ly/2NMv7Ad.⠀
⠀
Více informací o pizza kameni, o jeho výhodách a proč na něm pizzu péct si můžete přečíst v mém článku na blogu: https://buff.ly/3fip4y2⠀
⠀
Do komentáře mi napište, jak se vám domácí pizza povedla ;-).
#pizzakamen #pizza #pizzatime #pizzalover #pizzahomemade #pizzaitaliana #makeingfood #homemadefood #iloveitalianfood #loveit #loveitaly #domacipizza #recepty #toprecepty #foodoftheday #italian #italskakuchyne #italskejidlo
Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blog Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blogu opravdu jednoduchý a zároveň vynikající recept na špagety s krevetami. Stačí nám pár základních surovin, abychom si tuto italskou přímořskou specialitu mohli připravit i u nás doma. 
Za skvělé ryby dekuju Filipovi z @pratele_lososa 😍🐠🐟🦈
#krevety #cerstveryby #blogiloveitaly #bloggerfood #fish #freshfish #spagety #spagetyrecept #spagetyskrevetami #spaghetticongamberi #gamberetti #italskakuchyne #italskerecepty #italskyblog #blogitaliano #blogoitalii #vitalii
Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si d Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si doma nejraději uvařím #ryby. Voní totiž mořem. Někdy u nás bývá velký problém sehnat #cerstveryby, alespoň v Liberci. Když myslím čerstvé, tak ideálně takové, které se neválí několik dní v regálu a nejsou pravidelně zamražované a znovu rozmrazované. Proto mám radost, ze jsem na svých #lekceitalštiny potkala žáka Filipa. Je to úžasný člověk, mladý kluk, co si splnil sen mít každý den na stolu opravdu čerstvé ryby! Začal je sám dovážet do Čech, hned ten samý den po výlovu. Vytvořil firmu @pratele_lososa, kterou chci tímto podpořit. Filipa znám už nějaký pátek a proto vím, že svou práci dělá opravdu s láskou, jako málokdo. Pokud chcete mít doma na talíři opravdu #cerstveryby, tak si je objednejte jedině u něj 😉🍤🐠 A recept na špagety bude brzy na blogu 😉🇮🇹 #ryby #spaghetti #spaghetticongamberi #gamberetti #krevety #spagetyskrevetami #cerstve #cerstveuvareno #italskerecepty #lekceitalštiny #blogoitalii #blogiloveitaly #italskakuchyne
Sledovat

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Lekce italštiny č.23 – kolik je hodin italsky

15/Lis/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú bramborové gnocchi cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tagliatelle tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
Booking.com
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru