Lanýži jsou naprosto úžasná věc. Já jsem si lanýže v Itálii hrozně zamilovala a byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že se dají koupit i nás v Čechách. Našla jsem je v nálevu (víc čerstvé snad už u nás ani nemají) např. v italské sýrárně Gran Moravia. Tento recept je se „skoro“ čerstvým lanýžem a nesmíte ho zaměňovat za lanýžovou omáčku, kterou už jste určitě někde v Itálii viděli. Lanýžová omáčka obsahuje většinou 1 – 3% lanýže, zbytek jsou hřiby, olivy a olivový olej. Neříkám, že není dobrá, naopak, ale chuť se v žádném případě nedá porovnávat s čerstvým lanýžem. Vařila jsem samozřejmě s černým lanýžem, za prvé je tu k sehnání, za druhé není tak šíleně předražený jako ten bílý, který je mnohem vzácnější.
Lanýže se téměř nikdy nevaří, jsou to velmi aromatické houby a v Itálii se používají jako doplněk řady chodů: např. s těstovinami, na pizze či s masem. Černý lanýž se může trošku osmahnout, aby dodal chuť oleji, ale stačí tak maximálně minutku, zato bílý se nikdy nijak tepelně neohřívá. Co se k lanýžům perfektně hodí jsou čerstvé hřiby, pokud ale lanýž připravujete jako já na konci dubna, tak vám bude muset stačit pár žampiónů a v nejhorším případě houbový masox – nebojte se, není to můj „český“ nápad, opravdu ho tam Italové v případě velké nouze přidávají 🙂
Ingredience: (pro dvě osoby)
– olivový olej cca 7 polévkových lžic
– jeden stroužek česneku
– 2 – 3 kousky lanýže (doporučuji balení ve skleničce z obchodu Gran Moravia – např. obchod Liberec, Brno a jiné)
– 300 g špaget (nenahrazovat ani Spaghettini, ani Bucatini..ale klasické špagety, nebo jsou ještě lepší Vermicelli od Barilly)
– čerstvé hřiby, v případě nouze žampióny nebo nejhůře houbový masox (cca půlka, maximálně 3/4 jedné kostky) – nepřehánět, protože jinak bude všechno příliš slané a riskujete, že zkazíte celý recept
– troška tvrdého sýra Gran Moravia (na lehký posyp na konec – příliš sýra přebije chuť lanýže!)
Postup:
- zapněte plotnu a nechte vařit vodu na těstoviny (osolte jí)
- na pánev nalijte olivový olej a dejte smažit na mírném ohni jeden stroužek česneku dokud nezezlátne
- mezitím nastrouhejte 3/4 lanýže na velmi drobné kousky (nechte si stranou větší kousek, který potom na konci nastrouháte syrový na talíř)
- zezlátlý česnek z pánve vyndejte
- na mírném ohni začněte v pánvi s olejem smažit nastrouhaný lanýž a rozdrobený houbový maso a vše za stálého míchání smažte max. 1 minutu, poté oheň vypněte
- mezitím dovařte těstoviny „al dente“
- na konec smíchejte těstoviny v pánvi s lanýžovou směsí
- na každou porci nastrouhejte čerstvý lanýž, který jste si nechali stranou
- podávejte velmi lehce posypané sýrem a s bílým vínem
TIP: K receptu se perfektně hodí bílé víno Trebbiano Spoletino, které pochází ze střední Itálie, konkrétně z regionu Umbrie z překrásného města Spoleto, na které mám úžasné vzpomínky (jako např. že jsem jela asi 2h autem, abych tam navštívila římský viadukt, který se opravuje pouze jednou za 200/300 let a zrovna v den mého příjezdu ho začali opravovat a byl uzavřen veřejnosti 🙂 ).
2 komentáře