I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Gurmánské specialityItalské receptyPrimi (první chody)

Spaghetti al tartufo (špagety s lanýžem)

Spaghetti al tartufo (špagety s lanýžem)

Lanýži jsou naprosto úžasná věc. Já jsem si lanýže v Itálii hrozně zamilovala a byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že se dají koupit i nás v Čechách. Našla jsem je v nálevu (víc čerstvé snad už u nás ani nemají) např. v italské sýrárně Gran Moravia. Tento recept je se „skoro“ čerstvým lanýžem a nesmíte ho zaměňovat za lanýžovou omáčku, kterou už jste určitě někde v Itálii viděli. Lanýžová omáčka obsahuje většinou 1 – 3% lanýže, zbytek jsou hřiby, olivy a olivový olej. Neříkám, že není dobrá, naopak, ale chuť se v žádném případě nedá porovnávat s čerstvým lanýžem. Vařila jsem samozřejmě s černým lanýžem, za prvé je tu k sehnání, za druhé není tak šíleně předražený jako ten bílý, který je mnohem vzácnější.

Lanýže se téměř nikdy nevaří, jsou to velmi aromatické houby a v Itálii se používají jako doplněk řady chodů: např. s těstovinami, na pizze či s masem. Černý lanýž se může trošku osmahnout, aby dodal chuť oleji, ale stačí tak maximálně minutku, zato bílý se nikdy nijak tepelně neohřívá. Co se k lanýžům perfektně hodí jsou čerstvé hřiby, pokud ale lanýž připravujete jako já na konci dubna, tak vám bude muset stačit pár žampiónů a v nejhorším případě houbový masox – nebojte se, není to můj „český“ nápad, opravdu ho tam Italové v případě velké nouze přidávají 🙂

špagety s černým lanýžem

 Ingredience: (pro dvě osoby)

– olivový olej cca 7 polévkových lžic
– jeden stroužek česneku
– 2 – 3 kousky lanýže (doporučuji balení ve skleničce z obchodu Gran Moravia – např. obchod Liberec, Brno a jiné)
– 300 g špaget (nenahrazovat ani Spaghettini, ani Bucatini..ale klasické špagety, nebo jsou ještě lepší Vermicelli od Barilly)
– čerstvé hřiby, v případě nouze žampióny nebo nejhůře houbový masox (cca půlka, maximálně 3/4 jedné kostky) – nepřehánět, protože jinak bude všechno příliš slané a riskujete, že zkazíte celý recept
– troška tvrdého sýra Gran Moravia (na lehký posyp na konec – příliš sýra přebije chuť lanýže!)

Postup:

  • zapněte plotnu a nechte vařit vodu na těstoviny (osolte jí)
  • na pánev nalijte olivový olej a dejte smažit na mírném ohni jeden stroužek česneku dokud nezezlátne
  • mezitím nastrouhejte 3/4 lanýže na velmi drobné kousky (nechte si stranou větší kousek, který potom na konci nastrouháte syrový na talíř)
  • zezlátlý česnek z pánve vyndejte
  • na mírném ohni začněte v pánvi s olejem smažit nastrouhaný lanýž a rozdrobený houbový maso a vše za stálého míchání smažte max. 1 minutu, poté oheň vypněte
  • mezitím dovařte těstoviny „al dente“
  • na konec smíchejte těstoviny v pánvi s lanýžovou směsí
  • na každou porci nastrouhejte čerstvý lanýž, který jste si nechali stranou
  • podávejte velmi lehce posypané sýrem a s bílým vínem

TIP: K receptu se perfektně hodí bílé víno Trebbiano Spoletino, které pochází ze střední Itálie, konkrétně z regionu Umbrie z překrásného města Spoleto, na které mám úžasné vzpomínky (jako např. že jsem jela asi 2h autem, abych tam navštívila římský viadukt, který se opravuje pouze jednou za 200/300 let a zrovna v den mého příjezdu ho začali opravovat a byl uzavřen veřejnosti 🙂 ).

lanýže parmeznán a barilla špagety černé lanýže černý lanýž itálie černý lanýž na olivovém oleji černý lanýž itálie špagety špagety s lanýžem lanýž a špagety

Spaghetti al tartufo (špagety s lanýžem) was last modified: 11 června, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Aperitivo moment (italský aperitiv)
následující článek
Torta al formaggio umbra (sýrový dort z umbrie)

Mohlo by vás také zajímat

Pizza

Pasta Krusta…italská restaurace v centru Prahy!

Crocchette di melanzane (krokety z lilků)

Ravioli al burro e salvia (ravioli s máslem...

Insalata di pomodoro (rajčatový salát)

Frittata al tartufo (omeleta s lanýži)

Fusilli con la ricotta e pancetta (fusilli s...

Polenta…aneb jídlo seveřanů a chudých

Pasta in bianco (těstoviny s olivovým olejem a...

Gelato ai mirtilli (domácí borůvková zmrzlina)

2 komentáře

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...