S lákavým balením čerstvé ricotty z obchůdku Gran Moravia přemýšlím, co bych z toho asi tak mohla připravit. Napadá mě jako první..dezert! Tak jsme si po nedělním obědu Spaghetti alla Puttanesca (viz. další recept) udělali sladký dezert z ricotty a čerstvých blum z Penny. Není to nic těžkého, v podstatě se všechno rozmixuje, ricottový krém se dá chladit do lednice a na konec se zalije teplou karamelizovanou blumou.
Ingredience (pro 4 osoby):
-
čerstvé blumy nebo švestky (cca 700g – půl kila použijeme na teplý krém, zbytkem ozdobíme pohár)
-
cca 400g čerstvé ricotty Gran Moravia
-
70g vanilkového cukru
-
3 vaječné žloutky (pokud možno od veselých slepiček 🙂 )
-
1 citrón (budeme potřebovat jak kůru, tak i šťávu z půlky citrónu)
-
100g třtinového cukru
-
1 pomeranč (budeme potřebovat jenom kůru)
-
hořkou čokoládu (já použila 85% belgickou)
-
150g smetany na šlehání
-
2 víčka rumu
Postup:
- našleháme smetanu
- potom mixérem promícháme ricottu a vanilkový cukr dokud nedostaneme krém
- k ricottě přidáme žloutky, citrónovou kůru a rum a promixujeme
- ke krému přidáme smetanu a lehce promícháme vařečkou, aby nám smetana zůstala nadýchaná
- přidáme ještě cca 50g nastrouhané čokolády a pomerančovou kůru
- dejte do lednice vychladit na zhruba 2h
- poté odpeckujte blumy a dejte je vařit na pánev společně s třtinovým cukrem a šťávou z citrónu
- jakmile omáčka zhoustne a blumy trochu změknou tak vše rozmixujte do krému
- připravte si pohárky, do každého vložte pár čerstvých blum, vrstvu studeného ricottového krému a nakonec zalijte horkými karmelizovanými blumami
- jako dekoraci posypejte nastrouhanou čokoládou