I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Gurmánské specialityItalské receptySecondi (druhé chody)

Pizza

Pizza

Pravou italskou pizzu si můžete udělat i v pohodlí domova v elektrické či plynové troubě. Nikdy ale nebude tak dobrá jako pizza z pravé pece vytápěné dřevem (tzv. „forno a legna“). Tu bohužel k dispozici nemám. Ale pro domácí podmínky vám dokonale postačí pizza kámen, který vám pomůže vytvořit doma pravou italskou pizzu jako z restaurace.

Velmi podrobný článek o přípravě domácí pizzy najdete na mém blogu. Tam najdete veškeré informace ohledně správných surovin a hlavně také správného postupu.

Na pizzu budete potřebovat právě takové ingredience, které máte rádi a pár takových, bez kterých prostě pizza udělat nejde. To jsou rajčata, mozzarella, těsto a extra-panenský olivový olej.
Použít můžete kupovaná pasírovaná rajčata, drcená rajčata v plechovce nebo si je sami připravíte doma tak, že rajčata zbavíte slupky (spaříte je ve vroucí vodě, cca 30 sekund a pak ji sloupnete), stopky a semínek. Následně je rozdrtíte nebo propasírujete.

Tisk
Porce: 3-4 Čas přípravy: 14 h Doba vaření: 5 min

Ingredience

  • 500 ml vody
  • mouka dle potřeby
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3-5 g droždí (asi dvě špetky)

Postup

Droždí vmícháme do vlažné vody (stačí malé množství vody). Následně jej smícháme se zbytkem vody (v té jsme rozpustili sůl) v míse a postupně přidáváme mouku. Těsto hněteme dokud není krásně pevné, elastické a nelepí se. Nakonec přidáme olivový olej a těsto zapracujeme (hezky silou). Necháme ho odpočinout asi 8 hodin (i více, záleží na typu mouky) ve vypnuté troubě, přikryté vlhkou utěrkou.

Asi tak dvě až tři hodiny před pečením těsto vyndáme, rozdělíme ho na tři až čtyři bochánky a necháme odpočinout ve stejných podmínkách jako předtím.

Následně těsto ručně roztáhneme do disku, na který naneseme postupně všechny suroviny. Rozehřejeme troubu na maximální teplotu (v mém případě na maximum – 250 stupňů, horní ohřev, na pizza kameni) na asi 5 minut. Samozřejmě záleží jak tlusté máte těsto a v jakých podmínkách pečete.

Pizza was last modified: 13 ledna, 2018 by Zuzka

Přečtěte si také

Pizza was last modified: 13 ledna, 2018 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Spaghetti alla carbonara…skvělá římská specialita
následující článek
Risotto alla parmigiana (parmezánové rizoto)

Mohlo by vás také zajímat

Polenta…aneb jídlo seveřanů a chudých

Insalata caprese..v jednoduchosti je chuť

Podpořte mne na Patreonu

Gnocchi con pancetta e basilico (gnocchi s bazalkou...

Polpettine di ricotta (ricottové kuličky)

Domácí ravioli plněné ricottou a špenátem

Piadina s čokoládou a mascarpone

Frittata con la cipollina (italská omeleta s jarní...

Fagioli con salsicce (italská klobáska s fazolemi)

Gnocchi se smetanou, hráškem a šunkou

11 komentáře

Veronika 17/10/2019 - 18.45

Kolik je, prosím na těch 500 ml vody potřeba mouky? Samozřejmě je mi jasné, že se to nedá napsat přesně, ale cca?

Reply
Zuzka 17/10/2019 - 19.34

To se opravdu nedá říct 🙂 Záleží taky jakou mouku máte. Postupně mouku přidávejte a podle struktury těsta poznáte, že už je hotové 😉

Reply
Pizza (z domácího těsta) | foodnotes.cz 17/08/2018 - 15.43

[…] Domácí pizzu jsem začala pořádně dělat až poté, co mi ji ukázala Zuzka. Její recept najdete na ilove-italy.cz. […]

Reply
Ivo Pospíchal 11/01/2017 - 19.41

Dobrý den
Má se na pizzu dávat mozzarella v nálevu, nebo se dává ta, co mají u pultu se sýry a myslím že je tam napsáno i mozzarella na pizzu. Je to takový dlouhý váleček o průměru cca 5 cm.
Děkuji za odpověď
S pozdravem
Ivo Pospíchal
P.S. moc hezký blog, pokračujte v tom. Itálii mám tak velmi rád

Reply
Zuzka 12/01/2017 - 19.43

Dobrý den, jsem ráda, že se vám blog líbí 🙂 Jinak mozzarellu na pizzu používám většinou tu v nálevu. Stačí nechat ji ideálně odkapat. Dejte vědět, jak se pizza povedla! Přeji hezký den.

Reply
viola 01/02/2016 - 19.21

Toto je spíš slaný koláč než italska pizza….

Reply
Zuzka 03/02/2016 - 11.25

Děkuji za názor 🙂 Můžu se zeptat jak pizzu naučili Italové dělat Vás?

Reply
Ado 04/07/2016 - 9.22

Italská moderní pizza za prvé musí být tenká a za druhé už nic není!! Toto je tlusté jak koláč 😀

Reply
Zuzka 05/07/2016 - 10.18

Ale neříkejte! 😀 Velmi zajímavá informace. Za prvé moc nechápu jak z fotky dokážete zjistit jak moc je tlustá nebo tenká…za druhé italská pizza není jenom jedna. Pokud projedete Itálii od severu k jihu zjistíte, že pizza se oblast od oblasti liší. Existují pizzy kulaté, hranaté, tenké se zvýšeným okrajem, tenké s nízkým okrajem, ano a dokonce i pizzy „tlusté“. Záleží na těstě, na způsobu přípravy a hlavně na tradici. Pokud vás toto téma zajímá, rozhodně stojí za to si o tom přečíst nějaký článek..zkuste například tento, tam je to hezky shrnuté 🙂 http://www.dissapore.com/grande-notizia/che-pizza-uno-per-uno-tutti-gli-stili-della-pizza-italiana/

Reply
Paolo Azzurro 01/07/2016 - 17.39

A co jiného to je, než slaný koláč? 🙂 Pizza je zázrak z nebes. Než jsem se naučil udělat opravdu dobrou pizzu, trvalo to dlouho. Těsto, sugo, ingredience, to vše musí být v jedné harmonii. Žádný eidam, žádný kečup, žádný šunkový salám pochybné kvality. Nejvíc informací jsem získal od jednoho toskánského pizzaře. Nejsou moc sdílní, co se týká technologie výroby, každej má tu svou a chrání si ji. Nicméně, v jedné světlé chvilce, jsem dostal maximum informací za slib, že si to nechám pro sebe. 🙂 Takže teď si doma udělám doma pizzu, za kterou se nemusím stydět. Co se týká délky kynutí, tak záleží, jak má kdo hlad. 🙂 Ovšem ideální těsto, ale spíše z hlediska následného zpracování, je dobré nechat kynout 2-3 dny v chladu. Těsto je třeba před kynutím na povrchu naříznout, dělá se kříž. Pak je skutečně super. A je třeba ho dělit. Tedy po základním kynutí, círka 2-3 hodiny, těsto rozdělit na menší díly. A opět nechat kynout 1-2 hodiny. To těsto je pak úplně jiné. Z 500 g mouky udělám 4 pizzy s průměrem 28 cm. Jo, pizza, to je bašta. Jinak Vaše pizza vypadá náramně! Ciao!

Reply
Zuzka 05/07/2016 - 10.29

Přesně tak! Pizza byla jedna z jídel, které jsem několikrát spálila, špatně ochutila nebo několikrát zkazila než se mi opravdu povedla ta moje první dobrá 🙂 . Jak říkáte, všechno musí být v jedné harmonii a žádné náhražky.Potom se lidi diví, že je tak dobrá…To s tím naříznutím už jsem taky slyšela a dělení těsta, to máte pravdu. Akorát u pizzy je jeden problém, trpělivost 🙂 . Když má člověk hlad, tak už má sto chutí narvat ji do trouby…Jo z 500 g věřím, že se dají udělat krásně 4 porce. Já ji buď dávám na velký plech a vyjdou mi tak dva plechy a nebo se dá rozdělit jak to děláte vy. Klidně mi pošlete fotku vaší pizzy! Ráda se mrknu 🙂 .

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}