I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Italské receptyPrimi (první chody)

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca je naprosto skvělý recept, který pochází z oblasti regionu Lazio (Řím) a Campania (Neapol). Základem receptu je pár jednoduchých surovin, které najdete kdekoliv v ČR úplně bez problémů. Jsou to hlavně kapary, ančovičky a černé olivy. Co znamená jeho název? No jednoduše, „puttana“ je v italštině lehká holka.

Existují různé varianty receptu. Někdo používá čerstvá rajčata, někdo rajčata v plechovce nakrájená na kousky a nebo pasírovaná („passata di pomodoro“). Hodně lidí používá i hladkolistou petržel (většinou se uvádí jako součást originálního receptu). Nakonec jsem ještě slyšela o verzi s oreganem.

Nejpoužívanější těstoviny jsou špagety, ale doporučují se ještě i bucatini nebo penne. Sýr se zpravidla dávat nemusí, jako ostatně na většinu těstovin. V Itálii je to bráno jako doplněk k jídlu a kdo ho má rád, tak si ho přidá. Proto tám v Itálii k obědu vždycky donesou zvlášť mističku s parmezánem, kde si ho můžete nabrat kolik chcete.

špagety puttanesca

Ingredience (pro 2 osoby):
250 g těstovin spaghetti (dobré jsou Barilla, Panzani, Riscossa, Agnesi aj.)

1 – 2 lžíce italských kapar
4 plátky ančoviček
asi hrst černých oliv, nakrájených na kolečka
sůl a pepř

4 lžíce extra-panenského olivového oleje
asi 350 ml pasírovaných rajčat 
1 malá italská chilli paprička (stačí trošku)
tvrdý sýr na posypání (např. grana padano, gran moravia)
1-2 stroužky česneku, oloupaného a rozmáčklého hranou nože

Postup:

Na olivovém oleji osmahneme česnek a chilli papričku. Zezlátlý česnek vyhodíme (není nutnost). Přidáme ančovičky a mícháme je na mírném ohni dokud se na pánvi nerozpustí. Zalijeme rajčaty a přidáme olivy a kapary. Přikryjeme pokličkou a necháme bublat na mírném ohni.

Dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme jí jakmile vře (jak solit těstoviny návod). Přidáme těstoviny. Pokud nám omáčka začne vysychat, můžeme přidat trochu vody z těstovin. Omáčku případně dochutíme solí a pepřem (já většinou téměř nesolím, protože kapary a ančovičky osolí omáčku dostatečně). 

Hotové těstoviny „al dente“ scedíme a smícháme s omáčkou. Podávejte posypané sýrem (kdo má rád) a třeba s nějakým moc dobrým bílým vínem 🙂 .

TIP: Kdo bude chtít přidat petrželku, tak počkejte až úplně nakonec a vmíchejte ji do hotové směsi s těstovinami.

spaghetti puttanesca

spaghetti alla puttanesca

špagety alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca was last modified: 19 ledna, 2017 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Mousse di ricotta con salsa di prugne (pěna z ricotty a blumy)
následující článek
Tagliatelle al ragú…aneb mýtus o boloňských špagetách

Mohlo by vás také zajímat

Crostini al tartufo (pečené chlebíčky s lanýžem)

Jak na domácí gnocchi

Passatelli in brodo

Trota alla griglia (grilovaný pstruh po italsku)

Mostarda di Mantova

Polpette casalinghe al sugo (masové kuličky s rajčatovou...

Penne se smetanou, houbami a salsicciou

Olive all´ascolana

Fagiolini al pomodoro (fazolky s rajčaty)

Gelato alla nocciola (domácí oříšková zmrzlina)

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...