Spaghetti alla puttanesca je naprosto skvělý recept, který pochází z oblasti regionu Lazio (Řím) a Campania (Neapol). Základem receptu je pár jednoduchých surovin, které najdete kdekoliv v ČR úplně bez problémů. Jsou to hlavně kapary, ančovičky a černé olivy. Co znamená jeho název? No jednoduše, „puttana“ je v italštině lehká holka.
Existují různé varianty receptu. Někdo používá čerstvá rajčata, někdo rajčata v plechovce nakrájená na kousky a nebo pasírovaná („passata di pomodoro“). Hodně lidí používá i hladkolistou petržel (většinou se uvádí jako součást originálního receptu). Nakonec jsem ještě slyšela o verzi s oreganem.
Nejpoužívanější těstoviny jsou špagety, ale doporučují se ještě i bucatini nebo penne. Sýr se zpravidla dávat nemusí, jako ostatně na většinu těstovin. V Itálii je to bráno jako doplněk k jídlu a kdo ho má rád, tak si ho přidá. Proto tám v Itálii k obědu vždycky donesou zvlášť mističku s parmezánem, kde si ho můžete nabrat kolik chcete.
Ingredience (pro 2 osoby):
250 g těstovin spaghetti (dobré jsou Barilla, Panzani, Riscossa, Agnesi aj.)
1 – 2 lžíce italských kapar
4 plátky ančoviček
asi hrst černých oliv, nakrájených na kolečka
sůl a pepř
4 lžíce extra-panenského olivového oleje
asi 350 ml pasírovaných rajčat
1 malá italská chilli paprička (stačí trošku)
tvrdý sýr na posypání (např. grana padano, gran moravia)
1-2 stroužky česneku, oloupaného a rozmáčklého hranou nože
Postup:
Na olivovém oleji osmahneme česnek a chilli papričku. Zezlátlý česnek vyhodíme (není nutnost). Přidáme ančovičky a mícháme je na mírném ohni dokud se na pánvi nerozpustí. Zalijeme rajčaty a přidáme olivy a kapary. Přikryjeme pokličkou a necháme bublat na mírném ohni.
Dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme jí jakmile vře (jak solit těstoviny návod). Přidáme těstoviny. Pokud nám omáčka začne vysychat, můžeme přidat trochu vody z těstovin. Omáčku případně dochutíme solí a pepřem (já většinou téměř nesolím, protože kapary a ančovičky osolí omáčku dostatečně).
Hotové těstoviny „al dente“ scedíme a smícháme s omáčkou. Podávejte posypané sýrem (kdo má rád) a třeba s nějakým moc dobrým bílým vínem 🙂 .
TIP: Kdo bude chtít přidat petrželku, tak počkejte až úplně nakonec a vmíchejte ji do hotové směsi s těstovinami.