Nejslavnějším pokrmem, který zná celý svět, ale jen málokdo ho opravdu připravuje podle římských tradic, jsou Spaghetti alla Carbonara. Recept vyžaduje především vyřazení smetany ze seznamu ingrediencí.
Římané nahrazují klasický parmezán svým lokálním ovčím sýrem pecorino romano. Místo italské slaniny pancetta můžeme použít o něco tučnější, ale také chuťově výraznější guanciale.
Postup přípravy receptu se liší dům od domu, jak tomu bývá v Itálii zvykem. Někteří Italové smíchávají sýr dohromady s vejci, jiní přidávají do špaget sýr a vejce postupně.
Co se týče vajec, tak také existuje řada debat. Někteří Italové dávají pouze žloutky, jiní zase celá vejce.
Do tradičního receptu patří pepř, pěkně čerstvě nastrouhaný. Ale mám tip od Italů, že se místo pepře dá dát také chilli paprička. Někdo do carbonary dokonce dává i malý kousek cibule a šalvěj.
Ingredience (pro 2 osoby):
250g těstovin spaghetti
2 – 3 celé vejce
nastrouhaný parmezán (nebo pecorino)
250g čerstvé italské pancetty (nebo guanciale), nakrájené na kostky
asi 2-3 lžíce olivového oleje (není nutné velké množství)
čerstvě nastrouhaný pepř (nebo 1-2 kousky malých chilli papriček)
Postup:
Guanciale (pancettu) osmahneme na rozehřátém oleji do křupava a oheň vypneme. Vedle v misce rozšleháme vejce. Připravíme si stranou nastrouhaný sýr.
Ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny na skus, scedíme je a smícháme postupně s guanciale, s vejci a sýrem. Mícháme na velmi mírném ohni, dokud se nám nevytvoří krémová omáčka, která se krásně spojí s těstovinami. Nakonec špagety bohatě opepříme a promícháme.
Podáváme posypané sýrem.
TIP – místo špaget můžete zkusit druhou variantu receptu – s použitím krátkých těstovin penne.
2 komentáře
[…] chod (primo piatto) – těstoviny typu carbonara, amatriciana, gricia, cacio e pepe, lasagna, pro milovníky ryb spaghetti alle vongole, risotto ai […]
[…] mascarpone (při přípravě tiramisu), anglickou slaninu namísto pancetty (při přípravě spaghetti alla carbonara) […]