I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Italské receptySecondi (druhé chody)

Maso a brambory jak ještě neznáte…neboli italské „spezzatino“…

Maso a brambory jak ještě neznáte…neboli italské „spezzatino“…

Vybrala jsem si tento recept, protože chci ukázat, že v Itálii neexistují pouze těstoviny, ale že Italové jsou velcí gurmáni a kromě těstovin umí vařit i výborné maso na tisíce způsobů a nepohrdnou ani bramborami. Tenhle konkrétní recept mám od maminky přítele, která pochází z regionu Umbria. Recept není nijak složitý a není k tomu potřeba ani kdovíkolik ingrediencí.

italské spezzatino

 

Ingredience: (recept pro 4 osoby)

– 1 cibule
– 900 g vepřového masa
– 1,5 litru rajčatového protlaku
– 300 g čerstvých žampiónů
– panenský olivový olej (cca 5 polévkových lžic), sůl, pepř
– hrnec masového vývaru
– italský bílý chleba (v Itálii se chleba k tomuto receptu zakusuje a používá se také k tomu, aby ani kapka omáčky nepřišla nazmar)

Postup:

– cibuli nakrájenou na malé kousky (nebo vcelku) dejte dozlatova smažit do hlubokého hrnce
– potom vložte do hrnce současně houby a maso
– až se maso na povrchu osmahne, tak přikryjte hrnec pokličkou a nechte na velmi mírném ohni smažit dokud maso a houby nepustí šťávu
– až je maso hotové, tak vše zalijte rajčatovým protlakem, pořádně osolte a opepřete, přikryjte pokličkou a nechte na velmi mírném ohni bublat cca 2h
–  omáčku čas od času zamíchejte, v průběhu ochutnávejte a popřípadě solte a pepřete
– omáčka musí být hustá, proto pokud už ji máte hotovou a správně ochucenou, ale pořád je příliš tekutá, tak pouze sundejte pokličku a nechte omáčku ještě chvíli bublat, dokud vám nezhoustne
– podávejte s červeným suchým vínem

2013-03-03 11.12.34

2013-03-03 11.22.06

2013-03-03 11.28.12

2013-03-03 12.51.27

2013-03-03 12.57.52

 

Maso a brambory jak ještě neznáte…neboli italské „spezzatino“… was last modified: 27 ledna, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Gnocchi al ragù
následující článek
Mořské plody – frittura mista

Mohlo by vás také zajímat

Farfalle s krevetami a špenátovým pestem

Risotto con spinaci (špenátové risotto)

Špagety s krevetami a cherry rajčaty

Involitini di prosciutto e ricotta (rolka z prosciutta...

Risotto con vino rosso (Rizoto s červeným vínem)

Gnocchi al ragù

Trota alla griglia (grilovaný pstruh po italsku)

Penne tricolore s omáčkou z čerstvých rajčat a...

Bruschetta al pomodoro (bruschetta s rajčaty)

Risotto alla milanese (milánské rizoto)

7 komentáře

Zuzka 20/07/2013 - 12.04

Zůzo, prosím tě, a co teda s tím vývarem? Tím zaliješ maso s houbama a pak přidáš protlak??

Reply
admin 22/07/2013 - 6.29

Zuzi, ten vývar naleješ do toho protlaku přímo. Ale ten vývar v tom není to nejdůležitější, je to spíš dochucení, stačí toho troška nebo to můžeš udělat i bez toho. Tu hlavní chuť tomu dodá právě to maso.

Reply
Iva 28/06/2013 - 9.33

Dobrý den,
chtěla bych uvařit toto jídlo, ale není mi úplně vše jasné podle popisu, to maso se zalije pouze protlakem (1,5 litru?) nebo je to protlak zředěný masovým vývarem? A dále brambory, přidávají se až do hotového pokrmu? Děkuji.

Reply
admin 28/06/2013 - 11.57

Dobrý den,
maso se zalije 1,5l čistého rajčatového protlaku. Brambory se přidávají do hrnce společně s protlakem. A vývar byl myšlen hrneček a ne hrnec 🙂 Omlouvám se za špatný popis, jdu to hned opravit 🙂 Jinak recept je dělán pro 6 lidí, proto je tam tolik toho protlaku. Stránky jsou ještě pořád ve vývoji, takže děkuju moc za jakoukoliv připomínku. Přeju hezký den.

Reply
Iva 28/06/2013 - 18.58

Děkuji 🙂 máte hezké a zajímavé stránky.

Reply
admin 28/06/2013 - 20.59

Dobry protlak se da sehnat prakticky vsude. V Lidlu si ted nejsem jista, nikdy jsem ho tam nekupovala. I kdyz je mozne, ze
behem italskych tydnu ho tam maji. Jinak ho sezenete uplne vsude: kaufland, billa, tesco. Hodne kvalitni italska znacka je
Valfrutta, ale je prakticky nejdrazsi. Mam vyzkouseny i Giana, znacka Globus, Ortomio, Petti. Jsou to vsecho rajcatove
protlaky vyrobene v Italii, takze doporucuju. Eventuelne si ho sama muzete vyrobit doma. A ano je to ten v krabickach po
500 ml vetsinou. Tak at se recept zadari! 🙂

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...