Vybrala jsem si tento recept, protože chci ukázat, že v Itálii neexistují pouze těstoviny, ale že Italové jsou velcí gurmáni a kromě těstovin umí vařit i výborné maso na tisíce způsobů a nepohrdnou ani bramborami. Tenhle konkrétní recept mám od maminky přítele, která pochází z regionu Umbria. Recept není nijak složitý a není k tomu potřeba ani kdovíkolik ingrediencí.
Ingredience: (recept pro 4 osoby)
– 1 cibule
– 900 g vepřového masa
– 1,5 litru rajčatového protlaku
– 300 g čerstvých žampiónů
– panenský olivový olej (cca 5 polévkových lžic), sůl, pepř
– hrnec masového vývaru
– italský bílý chleba (v Itálii se chleba k tomuto receptu zakusuje a používá se také k tomu, aby ani kapka omáčky nepřišla nazmar)
Postup:
– cibuli nakrájenou na malé kousky (nebo vcelku) dejte dozlatova smažit do hlubokého hrnce
– potom vložte do hrnce současně houby a maso
– až se maso na povrchu osmahne, tak přikryjte hrnec pokličkou a nechte na velmi mírném ohni smažit dokud maso a houby nepustí šťávu
– až je maso hotové, tak vše zalijte rajčatovým protlakem, pořádně osolte a opepřete, přikryjte pokličkou a nechte na velmi mírném ohni bublat cca 2h
– omáčku čas od času zamíchejte, v průběhu ochutnávejte a popřípadě solte a pepřete
– omáčka musí být hustá, proto pokud už ji máte hotovou a správně ochucenou, ale pořád je příliš tekutá, tak pouze sundejte pokličku a nechte omáčku ještě chvíli bublat, dokud vám nezhoustne
– podávejte s červeným suchým vínem
7 komentáře
Zůzo, prosím tě, a co teda s tím vývarem? Tím zaliješ maso s houbama a pak přidáš protlak??
Zuzi, ten vývar naleješ do toho protlaku přímo. Ale ten vývar v tom není to nejdůležitější, je to spíš dochucení, stačí toho troška nebo to můžeš udělat i bez toho. Tu hlavní chuť tomu dodá právě to maso.
Dobrý den,
chtěla bych uvařit toto jídlo, ale není mi úplně vše jasné podle popisu, to maso se zalije pouze protlakem (1,5 litru?) nebo je to protlak zředěný masovým vývarem? A dále brambory, přidávají se až do hotového pokrmu? Děkuji.
Dobrý den,
maso se zalije 1,5l čistého rajčatového protlaku. Brambory se přidávají do hrnce společně s protlakem. A vývar byl myšlen hrneček a ne hrnec 🙂 Omlouvám se za špatný popis, jdu to hned opravit 🙂 Jinak recept je dělán pro 6 lidí, proto je tam tolik toho protlaku. Stránky jsou ještě pořád ve vývoji, takže děkuju moc za jakoukoliv připomínku. Přeju hezký den.
Děkuji 🙂 máte hezké a zajímavé stránky.
Dobry protlak se da sehnat prakticky vsude. V Lidlu si ted nejsem jista, nikdy jsem ho tam nekupovala. I kdyz je mozne, ze
behem italskych tydnu ho tam maji. Jinak ho sezenete uplne vsude: kaufland, billa, tesco. Hodne kvalitni italska znacka je
Valfrutta, ale je prakticky nejdrazsi. Mam vyzkouseny i Giana, znacka Globus, Ortomio, Petti. Jsou to vsecho rajcatove
protlaky vyrobene v Italii, takze doporucuju. Eventuelne si ho sama muzete vyrobit doma. A ano je to ten v krabickach po
500 ml vetsinou. Tak at se recept zadari! 🙂