Už jsme tu před chvílí měli špagety s pestem, tak pro pořádek si ještě projdeme samotnou tradiční bazalkovou omáčku. Vložíme si to pěkně k ostatním omáčkám, ať je to všechno pohromadě a vy to pak nemusíte hledat někde mezi receptama.
Podrobné informace o pestu najdete v receptu na špagety s bazalkovým pestem.
Ingredience (pro 2 osoby):
cca 25 g čerstvé bazalky (já to dala zhruba od oka – 3 trsy)
špetka hrubé mořské soli
piniové oříšky (cca 1 polévková lžíce)
extrapanenský olivový olej (cca 50 ml)
1 stroužek česneku
cca 30 g nastrouhaného parmezánu – např. Gran Moravia – (vychází tak na 2 polévkové lžíce)
cca 15 g slaného ovčího sýra pecorino (vychází to tak na 1 polévkovou lžíci)
V hmoždíři rozmačkáme česnek a špetku hrubé mořské soli. Přidáme osušené lístky bazalky a krouživými pohyby je lehce rozdrtíme dokud nepustí zelenou šťávu. Přidáme piniové oříšky a rozdrtíme je. Pokračujeme dokud nám vznikne taková kaše. Přidáme sýry a pořádně je v hmoždíři promícháme. Nakonec přidáváme olivový olej po troškách.
TIP: důležité je pracovat rychle při výrobě pesta. Pesto můžete konzervovat v lednici, ale je potřeba vršek pesta zalít olivovým olejem.
Varianta: Dáme všechny ingredience do mixéru a pomalu postupně mixujeme. Nakonec zakápneme olivovým olejem a pomalu promícháme.
3 komentáře
[…] postupem výroby pesta je samozřejmě hmoždíř. Podrobně se věnuji výrobě domácího bazalkového pesta v jiném článku na blogu. Tento způsob přípravy je samozřejmě šetrnější a nedochází […]
[…] omáčkou na bázi rozpuštěného másla a šalvěje. K gnocchům se krásně hodí i janovské pesto. Osobně mám velmi ráda i jednoduchou omáčku z pancetty a rajčat. Vynikající jsou také se […]
Dobrý den,
já vylepšila pesto pár cherry rajčátky (pár sušených také funguje dobře). Zmírní to palčivost bazalky, pokud je.
Oříšky jsem zkoušela různé, nejraději mám ale mandle, jelikož nejsou tak mastné.
Nyní používám sezamová semínka, která tomu dodají zajímavou křupavost.
Česnek, citron, sůl, pepř.
S čím také experimentuji, jsou oleje. Olivový je samozřejmě jasný, ale kapka avokádového se k tomu také hodí. Jen pozor, je řidší + rajčátka.
Používala jsem pecorino, ale pro mě osobně to nebyl takocý chuťový efekt jako když se dá čerstvý přímo na špagety spolu s pestem.