Polentu zná určitě většina z vás. Tento pokrm se si oblíbili hlavně Italové ze severu (především v regionu Lombardia a v horských oblastech), na jihu se s ní tolik nesetkáme. Polenta je sice považována za jídlo chudých, ale i přes to vás opravdu zasytí a jedná se o plnohodnotný chod. Existuje několik různých způsobů jak polentu připravit. V dnešním receptu si ukážeme velmi jednoduchou variantu a to polentu s máslem a parmezánem.
Polenta se dá koupit klasická nebo instantní. Každý Ital by vám řekl, že ta první je jediná správná verze. Já se však naučila v Itálii připravovat polentu i z té instantní. Přiznám se, že mi také moc chutná a hlavně ocením rychlost její přípravy. Zabere vám totiž jen pár minut, což je výhoda oproti té první, kterou je potřeba míchat asi 50 minut.
Ingredience (pro 2 osoby):
250 g polenty (já použila instantní)
asi 1 litr vody
sůl
máslo (množství dle chuti)
parmezán (např. Grana Padano, Gran Moravia apod.)
1 lžíce olivového oleje
Postup:
Vroucí vodu osolíme, oheň ztlumíme na minimum a při neustálém míchání postupně přisypáváme polentu. Do hrnce přidáme olivový olej. Stále mícháme dokud nám polenta nezhoustne na kaši. Vypneme oheň a přidáme menší kostku másla. Promícháme. Podáváme posypané parmezánem nebo s plátky sýra.