Nedávno jsem dostala od firmy Nonsolonero želatinky z vína na vyzkoušení. Na rozdíl od klasických marmelád, tyto italské speciality jsou dělané z vína. Jejich chutě tedy závisí na tom, z jakého vína je vyrábíte. Čím tedy lepší a chuťově výraznější víno, tím větší delikatesa nakonec vznikne. Vyrábí se ze všech druhů vín jako jsou klasická bílá a červená tak i ze speciálních jako jsou např. fragolino nebo třeba i z šumivého spumante a prosecca. Při výrobě se také přidává cukr a jiná koření na ochucení.
Želatinky jsou sladké jako marmelády s jemně kyselým nádechem typickým pro víno. Existují i různé příchutě. Já mám teď doma momentálně bio želatinky s příchutí hřebíček-skořice a čokoláda-zázvor. Na co se nejlépe hodí? Jako už jsem uváděla v receptu sýra Gran Moravia s medem, tak stejně tak se některé druhy italských sýrů dají jako předkrm jíst. Jelikož mi kamarád ze Sardinie dovezl pravý sardinský ovčí sýr Pecorino, tak jsem nemohla odolat a kromě toho, že jsem ho po večerech, co jsem teď doma nemocná ujídala s mým oblíbeným květovým medem, tak jsem si dnes večer k němu otevřela i jednu z těchto bio marmeládek, konkrétně tu s hřebíčkem a skořicí. To byla opravdu delikatesa! 🙂 Jak už víte, je to vlastně italský předkrm tato kombinace sýrů a medu nebo marmelády.
Jinak kromě Pecorina se krásně hodí i tvrdým sýrům jako Gran Moravia, Grana Padano, Parmigiano Reggiano. Jinak výborné to je i ve spojení se sýrem Gorgonzola, Caciocavallo, sicilský sýrem Tuma aj. Jinak se samozřejmě používá k výrobě spousty dezertů jako jsou italské „crostaty“ nebo se jednoduše mohou smíchat s čerstvými jahodami. Žádnou výjimkou není ani jejich spojení s různými masnými výrobky.
Tak neváhejte, zabořte lžičku dovnitř, namažte marmeládu na sýr nebo ji dejte rovnou do pusy a úžívejte si lahodného mlsání! 🙂
2 komentáře