Neexistuje na světě nic jednoduššího než rychlý rajčatový salát. Nepotřebujete k němu skoro nic a přitom i přesto potěší všechny smysly 🙂 Jelikož nedám dopustit na čerstvé bylinky, které se snažím s velkými neúspěchy pěstovat na okně nebo u našich ve skleníku (tam mívají většinou delší životnost), tak do všech receptů dávám pouze ty. Na salátek jsem tedy hodila trochu bazalky, oregána, rajčat a zakápla všechno olivovým olejem. Samozřejmě jak je tomu u všech italských receptů (a nejen těch) je mít kvalitní suroviny. Tenhle salátek je hlavně tedy letní záležitost a jak u zeleniny bývá zvykem, v Itálii se považuje za přílohu. Nejlépe třeba k pečeným nebo grilovaným masům.
Tato verze salátu připomíná dost základ na pizzu a máte pravdu. Rozdíl je jen v tom, že tam je potřeba rajčata pořádně rozmačkat nebo se pasírují, tady v salátu naopak necháme rajčata nakrájená na plátky, kostky, prostě jak kdo má rád. Další verze, které mi připadají zajímavé je např. s cibulí (někde jsem viděla i s tou čerstvou cibulkou, to by se mi tam docela líbilo), někdo přidává ocet, ale ten je podle mě už dost kyselý ke kyselým rajčatům, takže bych ho nedávala. Viděla jsem taky přidávat tuňáka a mozzarellu, ale to už pak spíše směřuje ke caprese a to už je zase o něčem jiném.
Ingredience:
- rajčata (množství dle chuti)
- sůl, pepř, extra-panenský olivový olej
- čerstvé lístky bazalky
- oregáno (buď čerstvé nebo sušené, já dala sušené páč mi květinka na okně uschla 🙂 )
Postup:
- nakrájejte na rajčata na menší kousky
- osolte je a opepřete
- zalijte olivovým olejem (záleží kolik máte rajčat, cca 2 lžíce např. na 3 rajčata, ale to je odhad)
- čerstvou bazalku natrhejte na kousky (nekrájejte nožem – protože ten způsobí že bazalka lehce zhořkne a zanikne tak trochu její původní chuť a aroma)
- přidejte oregáno a všechno pořádně promíchejte
- a můžete podávat třeba k masům 🙂
TIP: mrkněte k Páje na DIFY, tam taky najdete pěknou verzi rajčatového salátu 🙂