Lanýže patří mezi oblíbené pokrmy nejen v Itálii, ale také v mé vlastní kuchyni. V Itálii se nachází hned několik regionů, kde se tato vybraná delikatesa sbírá v lesích. Mezi nejvýznamnější patří především Marche, Piemonte a moje milovaná Umbria, odkud také pochází dnešní recept.
Pokud vás zajímá, jak se takové lanýže hledají, můžete se podívat na následující video:
Pokud patříte mezi labužníky, kteří ocení jejich výjimečnou chuť, tak rozhodně zkuste připravit tuto jednoduchou omeletu. Budeme potřebovat pouze pár základních surovin mezi kterými nesmí chybět lanýže (ať už čerstvé nebo lanýže v oleji) a kvalitní olivový olej.
Frittata al tartufo (lanýžová omeleta)
TiskIngredience
- čerstvé lanýže či naložené v oleji (nakrájené na plátky)
- asi 8 vajec
- 1 stroužek česneku, oloupaný
- 200 g čerstvých hub (hřiby nebo žampiony)
- 2 lžíce extra-panenského olivového oleje (nebo lanýžového oleje)
- sůl a pepř
Postup
V misce smícháme vejce, špetku soli a lanýže. Mezitím na pánvi osmahneme dozlatova česnek, který následně vyndáme, podusíme houby na olivovém oleji, ochutíme solí a pepřem. K houbám přidáme naši směs a omeletu opečeme rovnoměrně z každé strany.
4 komentáře
Dobrý den,
paní Zuzko, pokud vím tak lanýže – tartufo se nesbírá jelikož roste pod zemí v blízkosti stromů a je dost těžké ho najít, tedy myslím pravé tartufo.Pokud se Vám ho podaří najít tak ho musíte vykopat. Takže nevím co jste myslela tím sbíráním? Nešlo o nějaké aromatické houby?
zdraví Milan.
Dobrý den Milane, děkuji za komentář :-). Vím přesně, co lanýže jsou, jak se hledají a kde se nachází. Řekla bych, že jde spíše o slovíčkaření, protože když trénovaný pes lanýž najde, ten se ze země opravdu vyhrabe, jak říkáte, ale v češtině bych řekla, že se také potom sebere :-). Já osobně bych tento termín použila, ale pokud máte návrh, jak tuto větu vylepšit, tak ho velmi ráda uvítám. Zkuste se pro inspiraci podívat třeba na toto video: https://www.youtube.com/watch?v=kWU_-3WUAw8. Lanýž je vykopán lopatou a sebrán (vyjmut ze země) rukou. Nicméně přesný překlad italského „raccolta“, používaného ve spojení s lanýži, se doslovně překládá jako „sběr.
Škoda, že nemám po ruce lanýže 🙁 Recept jsem si ale uložila a asi zkusím variantu bez lanýžů podle https://www.pomodo.cz/recepty/frittata-se-spenatem-kurecim-masem-a-ricottou … Máte krásné fotky, úplně z nich dýchají chutě Itálie!
Dobrý den, lanýže můžete objednat na mém e-shopu: https://kamdoitalie.cz/stitek-produktu/lanyze/ :-).