I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Gurmánské specialityItalské receptyPrimi (první chody)

Špagety s bazalkovým pestem

Špagety s bazalkovým pestem

Snažila jsem se tenhle víkend pro vás připravit pravé „pesto alla genovese„. Předem říkám, že to opravdu „pravé“ si můžete dát jenom v místě vzniku a to v italském Janově. Jak už víte, Italové si hodně potrpí na tradici (jelikož i tenhle recept mají registrovaný) a nemůžeme se tu bavit o originálním receptu, pokud nepoužijeme místní suroviny (stanovené podle „Ministero delle politiche agricole“), které v Čechách budeme asi jen těžko hledat – jsou to například lístky bazalky původem z Janova, extrapanenský olivový olej také otamtud aj.

My si ale dneska ukážeme, že i u nás se dá dobré „pesto“ udělat. Stačí použít kvalitní suroviny, pokud možno původem z Itálie a dodržet správný způsob přípravy. Určitě si na něm pochutnáte jako já, i když suroviny rozhodně nejsou z Janova 🙂

špagety s bazalkovým pestem

Mixovat nebo ne?

Otázka stále diskutovaná. Podle tradice by se mělo pesto připravovat ručně v hmoždíři z mramoru s dřevěnou paličkou. Ručně rozmačkané lístky bazalky nezčernají, zanechají si své aroma a neztratí žádné vitamíny. Pokud použijete mixér, riskujete, že lístky bazalky se příliš zahřejí, což způsobí jejich ztmavnutí a zhořknutí.

V případě, že nemáte doma hmoždíř se doporučuje použít mixér pokud možno s plastovými vrtulemi a je potřeba mixovat na nejmenší rychlosti nebo po velmi krátkých úsecích. Ručně dělané pesto je náročnější. Zabere mnohem více času a je potřeba dělat plynulé otáčivé pohyby.

Co s bazalkou?

Bazalku použijte pěknou čerstvou. Já ji natrhala ve skleníku u nás na zahradě a vybrala co nejhezčí lístečky (samozřejmě jsem neletěla až do Janova pro ni 🙂 ). Lístky bazalky je potřeba omýt, ale hlavně taky pořádně vysušit! Můžete buď ručně sušit lístek po lístku (pozor abyste je nepotrhali – může to opět způsobit zhořknutí chutě) nebo je nasypte všechny do utěrky, tu zabalte a otáčivými pohyby (jako centrifuga) se lístky vysuší.

Ingredience (pro 2 osoby):

cca 25 g čerstvé bazalky (já to dala zhruba od oka – 3 trsy)
špetka hrubé mořské soli
piniové oříšky (cca 1 polévková lžíce)
extra-panenský olivový olej (cca 50 ml)
1 stroužek česneku
cca 30 g nastrouhaného parmezánu – např. Gran Moravia – (vychází tak na 2 polévkové lžíce)
cca 15 g slaného ovčího sýra pecorino (vychází to tak na 1 polévkovou lžíci)
cca 250 g těstovin – nejlepší jsou špagety

Postup:

V hmoždíři rozmačkáme česnek a špetku hrubé mořské soli. Přidáme osušené lístky bazalky a krouživými pohyby je lehce rozdrtíme dokud nepustí zelenou šťávu. Přidáme piniové oříšky a rozdrtíme je. Pokračujeme dokud nám vznikne taková kaše.  Přidáme sýry a pořádně je v hmoždíři promícháme. Nakonec přidáváme olivový olej po troškách.

Uvařené těstoviny al dente smícháme s pestem.

TIP: důležité je pracovat rychle při výrobě pesta. Pesto můžete konzervovat v lednici, ale je potřeba vršek pesta zalít olivovým olejem.

Varianta: Dáme všechny ingredience do mixéru a pomalu postupně mixujeme. Nakonec zakápneme olivovým olejem a pomalu promícháme.

ingredience pesto česnek rozdrtíme ve skleníku natrháme bazalku pořádně bazalku vysušíme bazalku rozmačkáme bazalka začne pouštět pomalu šťávunastrouháme sýr parmigiano a pecorinohotové bazalkové pesto bazalkové pesto s těstovinamišpagety s bazalkovým pestem špagety s bazalkovým pestem špagety s bazalkovým pestem

Špagety s bazalkovým pestem was last modified: 19 února, 2018 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Insalata fresca con carciofi e alici (čerstvý salát s artyčoky)
následující článek
Pasta Krusta…italská restaurace v centru Prahy!

Mohlo by vás také zajímat

Gnocchi con pancetta e basilico (gnocchi s bazalkou...

Parmigiana di zucchine (zapečené cukety s rajčaty)

Domácí tagliatelle

Insalata fresca con carciofi e alici (čerstvý salát...

Video recept: Jak připravit domácí italský chléb

Tagliatelle con funghi, panna e carne macinata (tagliatelle...

Crêpe s čokoládovým krémem

Frittata di zucchine (frittata s cuketami)

Peperoni ripeni con carne macinata (plněné papriky s...

Tiramisù alle fragole (jahodové tiramisù)

1 vložit komentář

Warfarinová dieta - přísné omezení vitamínu K | Slimming.cz 15/02/2018 - 9.31

[…] Večeře: Špagety s bazalkovým pestem, rajčátky, olivami a parmezánem […]

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...