I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Italské receptyPrimi (první chody)

Tortellini in brodo (tortellini ve vývaru)

Tortellini in brodo (tortellini ve vývaru)

Jednou se mě někdo zeptal, jestli mají v Itálii taky polívky jako tady v Čechách a tak jsem mu vysvětlila, že i v Itálii je dělají. S tím rozdílem, že rozlišují dva druhy polívek: zuppa a minestra (nebo minestrone) a jedí je zásadně v zimě a ne celoročně jako my. Polívky se dělají v Itálii už od středověku, kde se chudině podávala tzv. zuppa, což je úplně jednoduchá polívka neobsahující ani rýži nebo těstoviny, jenom chleba, který se do ní namáčel. Složitější je už pak minestra (nebo minestrone – rozdíl je jen množství ingrediencí – minestrone je mnohem hustčí polívka plná všeho možného). Minestra je v podstatě jakákoliv polívka, kde se vyskytuje rýže, těstovina nebo maso a zelenina. V Itálii se dělá nespočet polívek, existují např. minestre z ryb, krémové, z mořských plodů a nebo třeba klasické vývary.

Dneska jsem si pro vás připravila v kuřecí vývar s čerstvými tortellini. Těstoviny se můžete udělat doma nebo si jednoduše koupit čerstvé chlazené tortellini v supermarketu. Dneska už je mají snad úplně všude. Italský vývar je úplně stejný jako ten náš, uděláte ho z masa + kosti, zeleniny a pár bylinek a necháte ho na mírném ohni vařit asi 2-3 hodiny. Italové do vývaru už nic jiného nepřidávají, žádné maggi nebo koření. Jediné, co používají je sůl nebo pepř (většinou celý).

Množství tortellin není stejné jako když si děláte doma klasickou pastu. Ve vývaru se jich podává mnohem míň. Když jich do vývaru nasypete příliš, tak do sebe nasají všechnu vodu a z polívky se stanou těstoviny máčené vodou 🙂 Zkuste to odhadnout tak, že si do talíře nasypete na dno asi tak jednu hrst tortellin a představíte si, že nabobtnají o dvojnásobek.

tortellini ve vývaru

Ingredience (pro 2 osoby):

  • kvalitní domácí vývar (žádné hotovky ve vaničkách 🙂 ): maso dle libosti i s kostí, zelenina (např. cibule, mrkev, celý pepř, celer i s listy aj.)
  • čerstvé tortellini cca 150 – 200 g (buď domácí nebo koupené chlazené)
  • parmezán
  • sůl
  • panenský olivový olej

Postup:

  • udělejte vývar (kápněte do něj trošku olivového oleje)
  • z hotového vývaru vyndejte všechnu zeleninu a maso
  • vývar nechte vařit a dejte do něho těstoviny
  • tortellini jsou hotový rychle, cca 3min většinou
  • podávejte posypané parmazánem a s bílým italských chlebem

tortellini v italském vývaru

tortellini v italském vývaru

tortellini v italském vývaru

 

Tortellini in brodo (tortellini ve vývaru) was last modified: 30 března, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Tři důvody proč jet právě na italské jezero Garda
následující článek
Rajčatová polévka s fazolemi

Mohlo by vás také zajímat

Italská restaurace existuje!

Stracciatella alla romana (římská polévka)

Spaghetti alle cozze (špagety se slávkami)

Tiramisu con crema di marroni (tiramisu s kaštanovým...

Krém z ricotty s čokoládou a kávou

Penne al sugo freddo (penne se studenou omáčkou)

Spaghetti alla puttanesca

Penne all´arrabbiata

Jak slaví Vánoce v Itálii?

Tagliatelle con funghi, panna e carne macinata (tagliatelle...

3 komentáře

Yanez 30/08/2013 - 16.25

Tortellini ve vývaru jsem vyzkoušel, ale mám ke kupovaným těstovinám výhradu. Ať je koupím s jakoukoliv náplní, chutnají mi stejně, či spíše, nechutnají. Dle mého názoru je to použitím spousty E přísad, které ty chutě přebíjejí v jednu. Chtěl bych jednou zkusit domácí výrobu. Už jsem vyráběl domácí ravioli pomocí takového plastového „udělátka“ a byly výtečné. Na tortellini si netroufám, prozatím. 🙂

Reply
Angelis 31/08/2013 - 18.55

To je pravda..asi to je i tím, že tu moc velký výběr tortellin není!! 🙁 jako najít dobré tortellini není v LBC moc snadný no.. I když mě teď napadá obchůdek Benissimo za radnicí..tam má paní čerstvý tortellini..ještě jsem je nezkoušela..ale chtělo by to. Kdyžtak zkus ty a pak mi dej vědět, jaký byly 🙂

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...