Jednou se mě někdo zeptal, jestli mají v Itálii taky polívky jako tady v Čechách a tak jsem mu vysvětlila, že i v Itálii je dělají. S tím rozdílem, že rozlišují dva druhy polívek: zuppa a minestra (nebo minestrone) a jedí je zásadně v zimě a ne celoročně jako my. Polívky se dělají v Itálii už od středověku, kde se chudině podávala tzv. zuppa, což je úplně jednoduchá polívka neobsahující ani rýži nebo těstoviny, jenom chleba, který se do ní namáčel. Složitější je už pak minestra (nebo minestrone – rozdíl je jen množství ingrediencí – minestrone je mnohem hustčí polívka plná všeho možného). Minestra je v podstatě jakákoliv polívka, kde se vyskytuje rýže, těstovina nebo maso a zelenina. V Itálii se dělá nespočet polívek, existují např. minestre z ryb, krémové, z mořských plodů a nebo třeba klasické vývary.
Dneska jsem si pro vás připravila v kuřecí vývar s čerstvými tortellini. Těstoviny se můžete udělat doma nebo si jednoduše koupit čerstvé chlazené tortellini v supermarketu. Dneska už je mají snad úplně všude. Italský vývar je úplně stejný jako ten náš, uděláte ho z masa + kosti, zeleniny a pár bylinek a necháte ho na mírném ohni vařit asi 2-3 hodiny. Italové do vývaru už nic jiného nepřidávají, žádné maggi nebo koření. Jediné, co používají je sůl nebo pepř (většinou celý).
Množství tortellin není stejné jako když si děláte doma klasickou pastu. Ve vývaru se jich podává mnohem míň. Když jich do vývaru nasypete příliš, tak do sebe nasají všechnu vodu a z polívky se stanou těstoviny máčené vodou 🙂 Zkuste to odhadnout tak, že si do talíře nasypete na dno asi tak jednu hrst tortellin a představíte si, že nabobtnají o dvojnásobek.
Ingredience (pro 2 osoby):
-
kvalitní domácí vývar (žádné hotovky ve vaničkách 🙂 ): maso dle libosti i s kostí, zelenina (např. cibule, mrkev, celý pepř, celer i s listy aj.)
-
čerstvé tortellini cca 150 – 200 g (buď domácí nebo koupené chlazené)
-
parmezán
-
sůl
-
panenský olivový olej
Postup:
-
udělejte vývar (kápněte do něj trošku olivového oleje)
-
z hotového vývaru vyndejte všechnu zeleninu a maso
- vývar nechte vařit a dejte do něho těstoviny
- tortellini jsou hotový rychle, cca 3min většinou
- podávejte posypané parmazánem a s bílým italských chlebem
3 komentáře
Tortellini ve vývaru jsem vyzkoušel, ale mám ke kupovaným těstovinám výhradu. Ať je koupím s jakoukoliv náplní, chutnají mi stejně, či spíše, nechutnají. Dle mého názoru je to použitím spousty E přísad, které ty chutě přebíjejí v jednu. Chtěl bych jednou zkusit domácí výrobu. Už jsem vyráběl domácí ravioli pomocí takového plastového „udělátka“ a byly výtečné. Na tortellini si netroufám, prozatím. 🙂
To je pravda..asi to je i tím, že tu moc velký výběr tortellin není!! 🙁 jako najít dobré tortellini není v LBC moc snadný no.. I když mě teď napadá obchůdek Benissimo za radnicí..tam má paní čerstvý tortellini..ještě jsem je nezkoušela..ale chtělo by to. Kdyžtak zkus ty a pak mi dej vědět, jaký byly 🙂