Už dlouho jsem nepřipravovala žádné pesto. Proto jsem se rozhodla zkusit tentokrát variantu ze sušených rajčat, které se dají perfektně nakombinovat s oříšky kešu. Tento recept můžete podávat i s jiným druhem těstovin než jsou špagety. Určitě by se k tomu krásně hodily třeba krátké těstoviny (např. rigatoni, penne apod.).
Někteří Italové takovéto pesto připravuje například s mandlemi či piniovými oříšky. Zajímavá varianta je i přidání chilli papričky, slaných kapar, oregana nebo hladkolisté petržele namísto lístků čerstvé bazalky.
Určitě nutností na přípravu dobrého pesta je kvalitní italský extra-panenský olivový olej, sušená rajčata (buď v oleji a nebo nikoliv) a také by rozhodně neměl chybět nějaký dobrý italský sýr. Ať už parmezán nebo slaný ovčí sýr pecorino.
Takovéhle pesto vám zabere opravdu pár minut a můžete ho kromě těstovin využít třeba jako pomazánku na opečené chleby crostini či bruschetty, kterými určitě uděláte radost jakékoliv návštěvě.
Co se týče množství ingrediencí dost záleží na chuti každého. Takže pesto můžete nakombinovat přesně dle vašich představ!
Ingredience (pro 4 osoby):
3-4 hrsti sušených rajčat (já zvolila ty sušené z obchůdku Gran Moravia)
několik lžic kvalitního extra-panenského olivového oleje
1/3 stroužku česneku
hrst nastrouhaného parmezánu
hrst kešu oříšků
sůl a pepř
pár lístků čerstvé bazalky
Postup:
Veškeré ingredience rozmixujeme. Upravujeme jejich množství dle chuti. Olivový olej přidáváme postupně. Snažíme se mixovat při nejpomalejší rychlosti, abychom příliš nezahřáli olivový olej a lístky bazalky.
Uvaříme špagety al dente a smícháme s omáčkou. Podáváme posypané nastrouhaným sýrem.
ČAS: příprava pesta zabere asi tak 10 minut. Těstoviny kolem 15 minut. Takže do půl hodiny máte oběd hotový.