O víkendu jsem připravovala tyto úžasné tortellini s italským sýrem gorgonzola (kdo neví, je to měkký krémový plísňový sýr z kravského mléka, původem z Milána a okolí, nosí prestižní označení DOP a dělí se na varianty „dolce“ a „piccante“). Skvěle se k němu se hodí vlašské ořechy a spojení s plněnými těstovinami je naprosto dokonalé.
Na gorgonzole je dobré, že se snadno dá na pánvi rozpustit a vytvořit tak krásně krémovou sýrovou omáčku. Já ji často dávám i na pizzu. V Itálii jsme doma dělávali pizzu právě s gorgonzolou a salsicciou! 🙂
Tento recept má hodně variant. Místo mléka na ředění omáčky se dá použít i smetana (nebo obojí). Dá se přidat i máslo. Já jsem teda zvolila lehčí variantu, už tak je totiž recept opravdu hodně sytý. Místo těstovin tortellini se také často používají ravioli. Já v krámě našla jenom čerstvé tortellini, ale je to moc dobré i s nimi.
Omáčku můžete lehce posypat i čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Co se týče vlašských ořechů, dají se vmíchat do omáčky hned na začátku anebo až úplně na konci. Někdo jimi také jen lehce posype naservírované těstoviny rovnou na talíři.
Ingredience (pro 4 osoby):
500 g čerstvých těstovin tortellini (nebo ravioli), plněné ricottou a špenátem
hrst vlašských ořechů, nasekaných nadrobno
hrst nastrouhaného parmezánu (Gran Moravia, Parmigiano Reggiano, atd.) nebo nakrájené plátky Gran Moravia na malé kousky (tak jsem to udělala já)
asi 200 g italského sýra Gorgonzola (dolce nebo piccante), nalámaného na kousky
mléko, dle potřeby (já použila zhruba 1,5 dc)
špetka pepře, čerstvě nastrouhaného
Postup:
Dáme vařit vodu na těstoviny. Jakmile začně vřít, osolíme ji a přidáme tortellini. Mezitím necháme na pánvi na mírném ohni rozpustit gorgonzolu, kterou průběžně zaléváme mlékem, abychom vytvořili hustotu omáčky dle potřeby.
Omáčku pravidelně mícháme. Rozpuštění sýra můžeme urychlit tím, že na něj přitlačíme vařečkou. Ke konci přidáme do sýrové omáčky i ořechy. Čerstvé těstoviny vaříme tak 3-5 minut. Scedíme je a smícháme v pánvi s omáčkou. Přidáme ještě parmezán, lehce opepříme a všechno promícháme. Podáváme posypané parmezánem.
TIP: kombinace gorgonzoly a vlašských ořechů (někdy i s houbami) se často používá i jako samotná náplň do těstovin. Zajímavou variantou je i přidání hrušky (nakrájené na malé kousky) do sýrové omáčky.
1 vložit komentář