I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Italské receptyPrimi (první chody)vegetariánské recepty

Tortellini con gorgonzola e noci (tortellini s gorgonzolou a vlašskými ořechy)

Tortellini con gorgonzola e noci (tortellini s gorgonzolou a vlašskými ořechy)

O víkendu jsem připravovala tyto úžasné tortellini s italským sýrem gorgonzola (kdo neví, je to měkký krémový plísňový sýr z kravského mléka, původem z Milána a okolí, nosí prestižní označení DOP a dělí se na varianty „dolce“ a „piccante“). Skvěle se k němu se hodí vlašské ořechy a spojení s plněnými těstovinami je naprosto dokonalé.

Na gorgonzole je dobré, že se snadno dá na pánvi rozpustit a vytvořit tak krásně krémovou sýrovou omáčku. Já ji často dávám i na pizzu. V Itálii jsme doma dělávali pizzu právě s gorgonzolou a salsicciou! 🙂

Tento recept má hodně variant. Místo mléka na ředění omáčky se dá použít i smetana (nebo obojí). Dá se přidat i máslo. Já jsem teda zvolila lehčí variantu, už tak je totiž recept opravdu hodně sytý. Místo těstovin tortellini se také často používají ravioli. Já v krámě našla jenom čerstvé tortellini,  ale je to moc dobré i s nimi.
Omáčku můžete lehce posypat i čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Co se týče vlašských ořechů, dají se vmíchat do omáčky hned na začátku anebo až úplně na konci. Někdo jimi také jen lehce posype naservírované těstoviny rovnou na talíři.

tortellini s gorgonzolou a vlašskými ořechy

tortellini s gorgonzolou a vlašskými ořechy

Ingredience (pro 4 osoby):

500 g čerstvých těstovin tortellini (nebo ravioli), plněné ricottou a špenátem
hrst vlašských ořechů, nasekaných nadrobno
hrst nastrouhaného parmezánu (Gran Moravia, Parmigiano Reggiano, atd.) nebo nakrájené plátky Gran Moravia na malé kousky (tak jsem to udělala já)
asi 200 g italského sýra Gorgonzola (dolce nebo piccante), nalámaného na kousky
mléko, dle potřeby (já použila zhruba 1,5 dc)
špetka pepře, čerstvě nastrouhaného

Postup:

Dáme vařit vodu na těstoviny. Jakmile začně vřít, osolíme ji a přidáme tortellini. Mezitím necháme na pánvi na mírném ohni rozpustit gorgonzolu, kterou průběžně zaléváme mlékem, abychom vytvořili hustotu omáčky dle potřeby.

Omáčku pravidelně mícháme. Rozpuštění sýra můžeme urychlit tím, že na něj přitlačíme vařečkou. Ke konci přidáme do sýrové omáčky i ořechy. Čerstvé těstoviny vaříme tak 3-5 minut. Scedíme je a smícháme v pánvi s omáčkou. Přidáme ještě parmezán, lehce opepříme a všechno promícháme. Podáváme posypané parmezánem.

TIP: kombinace gorgonzoly a vlašských ořechů (někdy i s houbami) se často používá i jako samotná náplň do těstovin. Zajímavou variantou je i přidání hrušky (nakrájené na malé kousky) do sýrové omáčky.

italské tortellini se špenátem

italské tortellini se špenátem

Tortellini con gorgonzola e noci (tortellini s gorgonzolou a vlašskými ořechy) was last modified: 16 září, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Návštěva sýrárny Gran Moravia
následující článek
Výlet na Expo Milano 2015, pokračování…

Mohlo by vás také zajímat

Sorbetto all´arancia (pomerančový sorbet)

Torta sbrisolona (italský mandlový koláč)

Penne s houbami – „Penne con funghi..“

Spaghetti al tartufo 2 (špagety s lanýžem a...

Risotto con prosecco e basilico (rizoto s proseccem...

Desatero „italských“ přikázání

Costolette di maiale con gelatina di vino (vepřová...

Risotto alla parmigiana (parmezánové rizoto)

Polpette casalinghe al sugo (masové kuličky s rajčatovou...

Festa di San Valetino…Valentýn v Itálii a úžasné...

1 vložit komentář

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Pizza Quattro Formaggi (sýrová pizza)

    16/10/2017

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...