I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Italské receptySecondi (druhé chody)

Fettina panata (italský řízek)

Fettina panata (italský řízek)

Je to v podstatě takový italský řízek. Moc se od toho našeho českého neliší, když ne některými ingrediencemi. Na severu mu říkají „costoletta milanese“ a od normálního řízku (neboli „fettina panata„) se liší hlavně tím, jaké mase se použije. Na severu Itálie používají striktně telecí kotlety, ty by měly mít tlouštku kolem 3cm, být uřízlé pěkně s kostí a bez přebytečného tuku. Většina Italů tyhle dva recepty neodlišuje, naopak, jsou téměř totožné a liší se v ingrediencích dům od domu a každý tomu říká v podstatě jak se mu zlíbí.

Spousta receptů se zakládá na tom, že v jedné míse smícháte vejce, sůl, pepř, mlíko a parmezán a na druhý talíř si připravíte strouhanku. Většinou je Italové smaží na jiném než olivovém oleji (např. slunečnicový), ale milánské kotlety připravují spíše na másle, což je moje oblíbenější verze. Pokud máte restauraci, kde vaše meníčko obsahuje „milánské kotlety“, tak se spíše držte tradičního receptu, pokud vám je to ale fuk, jako většině italských domácnostem, tak si jako maso můžete vybrat třeba i dobré kuřecí prsní řízky (takovému receptu by se říkalo „fettine di pollo panate“).

Rozdíl od našich klasických řízků je hlavně v tom, že Italové používají jako základní suroviny sůl, pepř, vejce, tvrdý sýr (např. parmezán), mléko, máslo a hlavně strouhanku. Největším rozdílem je ale jejich konzumace, v Itálii se řízky podávají především s lehkým salátem nebo samotné (v tomto případě můžete použít i majonézu), neexistuje zde jako příloha bramborový salát, to už by pak neměli místo na další chod :-).

Dnešní recept mám ze středoitalské Umbrie, je strašně jednoduchý, protože tam nedávám ani mlíko, ani parmezán (i když doporučuju vyzkoušet i s tím, protože je to stejně tak vynikající! 🙂 ) a tentokrát jsem to dělala z kuřecího masa, abych neměla tak špatné svědomí kvůli tomu máslu tam :-).

kotleta italská

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 2 kuřecí prsa
  • sůl, pepř
  • 1 vejce
  • kousek másla cca 100g
  • citrón
  • strouhanka
  • salát (tzn. čerstvý salát roztrhaný na kousky, osolený, opepřený, s troškou olivového oleje a kápnutým balzamikovým octem – nejlepší „aceto balsamico di modena“ – promícháme a máme italský salát – „insalata“)

Postup:

  • vejce rozkvedláme, osolíme, opepříme – obalíme v nich maso
  • potom ho ještě obalíme ve strouhance
  • dáme rozpustit na pánvi máslo
  • na pánev vložíme smažit maso – na mírném ohni a pomalu (utvoří se nám pak krásně zlatavá a křupavá krusta
  • hotové řízky vyndáme, nakapeme na ně citrón a podáváme s čerstvým salátem 🙂

čerstvá vajčka obalené řízky obalené řízky itálie italské řízky italský salát kotleta itálie a salát fettina panata - italský řízek

Fettina panata (italský řízek) was last modified: 10 března, 2015 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Domácí ravioli plněné ricottou a špenátem
následující článek
Elicoidali al tonno e alici (duté těstoviny s tuňákem a ančovičkama)

Mohlo by vás také zajímat

Domácí Tiramisu

Affogato al Caffè…aneb co takhle spojit zmrzlinu a...

Risotto con vino rosso (Rizoto s červeným vínem)

Tagliatelle con funghi, panna e carne macinata (tagliatelle...

Frittata di zucchine (frittata s cuketami)

Frittata di cipolla (frittata s cibulí)

Rajčatová omáčka s tuňákem a cizrnou

Elicoidali al tonno e alici (duté těstoviny s...

Bruschetta s pancettou

Spaghetti integrali con pomodorini (celozrnné špagety s cherry...

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...