Už nějakou dobu se mi daří doma vyrábět tu nejlepší italskou pizzu jako nikdy dřív. Už v Itálii jsem zkoušela různé metody. Pizza byla dobrá, chutnala i Italům, ale pořád jsem se snažila ji dovést k dokonalosti.
Nedávno jsem pro vás publikovala článek Jak na italskou pizzu, kde najdete veškeré informace ohledně přípravy pizzy v domácích podmínkách. Trvalo mi pár měsíců ten článek vytvořit a jsem ráda, že tolik z vás podle něj připravuje italskou pizzu, kterou si nemůžete vynachválit.
Nicméně jsem zjistila, že nestačí pouze správný postup a kvalitní ingredience, ale také je zapotřebí kuchyňských pomocníků, kteří jsou schopni vytvořit z domácí pizzy takovou, která chutná jako v restauraci. Před pár měsíci jsem objevila poslední chybějící kousek mé mozaiky. Byl to pizza kámen.
Přiznám se, že jsem ho předtím vůbec neznala, a proto si myslím, že by tento článek mohl pomoci dalším z vás, co si chcete doma pochutnávat na pravé domácí italské pizze.
Co je pizza kámen
Jednoduše řečeno je to pečící kámen, který můžete využít nejen na pizzu, ale také na přípravu domácího chleba, cukroví, různých sušenek, masa, ryb či zeleniny. Používat jej můžete nejen v klasické domácí troubě, ale také třeba na grilu. Velmi záleží na typu, který koupíte a také na výrobci.
Pizza kameny existují v různém provedení. Hranaté, kulaté, s úchytkami či bez nich. A různých velikostí.
Jak pizza kámen funguje
V pizza kameni jsou mikroskopické póry, které absorbují vlhkost těsta, pak jí uvolňují a tím pomáhají udržovat vysokou teplotu v troubě. To jsou ideální podmínky pro dokonalou italskou pizzu s typicky nafouklými a křupavými okraji. Pizza kámen vám takto obyčejnou troubu přiblíží více kamenné troubě.
Jak používat pizza kámen
Použití pizza kamene je velice jednoduché. Pokud chcete připravit pizzu, stačí pouze rozpálit troubu na maximum (v mém případě na 250 stupňů – trvá to okolo 40 minut), umístit kámen do co nejvyšší polohy v troubě a nastavit ohřev úplně ze shora. Pozor – pizza kámen nikdy neumisťujeme do vyhřáté trouby, ale vždy do studené, protože by změnou teploty mohl prasknout. To samé platí pro mražené věci. Ostatně, kdo by ale chtěl připravovat doma zmraženou pizzu z obchodu, když si na pizza kameni může připravit skvělou domácí…
Na pizza kámen se nepoužívají ani žádné oleje či jiné tuky. Někdo doporučuje na pečení používat pečící papír. Osobně se mi ale osvědčilo položit pečící papír na lopatu (tu pomoučíme a rozprostřeme na ni pizzu). S jeho pomocí vám totiž půjde snadněji přesunout pizzu z lopaty na pizza kámen.
Stejně tak je dobré vědět, že pizza kámen se nemyje žádnými čistícími prostředky. Kámen se nechá vystydnout a jednoduše se z něj nějaké nečistoty odstraní třeba škrabkou nebo špachtlí. Nebo můžete použít i vodu. Nemyjte jej však v myčce.
Pravidelným používáním vám pizza kámen ztmavne. Není to však známka toho, že by se zničil, ale naopak. Je to úplně běžný jev a pizza kámen tak dokonce získává časem ještě lepší pečící vlastnosti.
8 komentáře
Moc Vám děkuji za rady moc mi pomohly.👍😊
Já děkuju, že se líbí 🙂
Dobrý den,
koupila jsem si troubu Concept s pizza kamenem, ale návod na její přípravu je divný.
Napřed se má pizza kámen 30 minut ve spodní části při 220 nahřát , pak zvolit pouze spodní ohřev a ten ten je pouze 60 stupňů , na kámen dát pizzu a péci. Myslím ,že to není dobře. Prosím o radu , jak péci správně.
Dobrý den, troubu neznám, ale každopádně to divné je. Pizza by se v troubě měla péct na pizza kameni na největší možnou teplotu a tu dosáhnete tak, že dáte pizza kámen co nejvýše a ohřev také tak. Zkuste se podívat na můj článek o přípavě pizzy, třeba tam najdete další tipy, co by se vám mohly hodit. https://ilove-italy.cz/domaci-italskou-pizzu/
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jestli máte zkušenost nebo jestli jste se setkala s pečením pizzy na pizza kameni v kulatém příklopném grilu. Já jsem to zkusil a narázil jsem na spoustu problémů. Nejdříve mi nechtěla pizza sjet z lopaty na kámen. Nakonec se to jaksi podařilo a části nevzhledné hroudy byly celkem chutné. Druhý pokus s hutnějším těstem a hodně pomoučenou lopatou byl úspěšný, ale pizza byla ze spoda připálená. Znamená to, že spodní žár je moc silný a že to v tomto grilu prostě nejde?
Dobrý den, zkušenost s ním nemám, ale neměl by to být problém ji na něm připravit. Zkuste se inspirovat například zde: https://www.youtube.com/watch?v=G-w2tDPygG8. Jinak já na vložení těsta přes lopatu používám pečící papír. Těsto dám na něj a ten potom na lopatu. Z něj potom to těsto snadněji do trouby sklouzne :-). Jinak moc mouky není dobré, pizza se zespoda může připálit právě.
Dobry den,
dekuji z Vas prispevek a moc pekny navod. Prosim jeste o objasneni detailu kdy popisujete princip funkcnosti pizza kamene. Ma pory do kterych vstreba vlhkost z testa a nasledne jej uvolnuje v prubehu peceni. Nasledne ale doporucujete na lopatku pokladat pecici papir se kzerym pizzu zesunete na pizza kamen. Nezmenite tim princip funkcnosti pizza kamene? Papirem se vytvori bariera pro vlhkost do kamene a zpet.
Dekuji
Dobrý den, možná jsem to v textu špatně vysvětlila. Pomoci peciciho papíru přesunete pizzu na kamen, ale papír ne. Díky němu vám těsto snadněji na horký kamen sklouzne. Tak snad je to teď jasnější :-). Přeji hezky zbytek dne. Zuzka