I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Rady a tipy k italské kuchyni

Co je pizza kámen?

Co je pizza kámen?

Už nějakou dobu se mi daří doma vyrábět tu nejlepší italskou pizzu jako nikdy dřív. Už v Itálii jsem zkoušela různé metody. Pizza byla dobrá, chutnala i Italům, ale pořád jsem se snažila ji dovést k dokonalosti.

Nedávno jsem pro vás publikovala článek Jak na italskou pizzu, kde najdete veškeré informace ohledně přípravy pizzy v domácích podmínkách. Trvalo mi pár měsíců ten článek vytvořit a jsem ráda, že tolik z vás podle něj připravuje italskou pizzu, kterou si nemůžete vynachválit.

Nicméně jsem zjistila, že nestačí pouze správný postup a kvalitní ingredience, ale také je zapotřebí kuchyňských pomocníků, kteří jsou schopni vytvořit z domácí pizzy takovou, která chutná jako v restauraci. Před pár měsíci jsem objevila poslední chybějící kousek mé mozaiky. Byl to pizza kámen.

Přiznám se, že jsem ho předtím vůbec neznala, a proto si myslím, že by tento článek mohl pomoci dalším z vás, co si chcete doma pochutnávat na pravé domácí italské pizze.

Co je pizza kámen

Jednoduše řečeno je to pečící kámen, který můžete využít nejen na pizzu, ale také na přípravu domácího chleba, cukroví, různých sušenek, masa, ryb či zeleniny. Používat jej můžete nejen v klasické domácí troubě, ale také třeba na grilu. Velmi záleží na typu, který koupíte a také na výrobci.

Pizza kameny existují v různém provedení. Hranaté, kulaté, s úchytkami či bez nich. A různých velikostí.

Jak pizza kámen funguje

V pizza kameni jsou mikroskopické póry, které absorbují vlhkost těsta, pak jí uvolňují a tím pomáhají udržovat vysokou teplotu v troubě. To jsou ideální podmínky pro dokonalou italskou pizzu s typicky nafouklými a křupavými okraji. Pizza kámen vám takto obyčejnou troubu přiblíží více kamenné troubě.

italská pizza upečená na pizza kameni

italská pizza upečená na pizza kameni

Jak používat pizza kámen

Použití pizza kamene je velice jednoduché. Pokud chcete připravit pizzu, stačí pouze rozpálit troubu na maximum (v mém případě na 250 stupňů – trvá to okolo 40 minut), umístit kámen do co nejvyšší polohy v troubě a nastavit ohřev úplně ze shora. Pozor – pizza kámen nikdy neumisťujeme do vyhřáté trouby, ale vždy do studené, protože by změnou teploty mohl prasknout. To samé platí pro mražené věci. Ostatně, kdo by ale chtěl připravovat doma zmraženou pizzu z obchodu, když si na pizza kameni může připravit skvělou domácí…

Na pizza kámen se nepoužívají ani žádné oleje či jiné tuky. Někdo doporučuje na pečení používat pečící papír. Osobně se mi ale osvědčilo položit pečící papír na lopatu (tu pomoučíme a rozprostřeme na ni pizzu). S jeho pomocí vám totiž půjde snadněji přesunout pizzu z lopaty na pizza kámen.

Stejně tak je dobré vědět, že pizza kámen se nemyje žádnými čistícími prostředky. Kámen se nechá vystydnout a jednoduše se z něj nějaké nečistoty odstraní třeba škrabkou nebo špachtlí. Nebo můžete použít i vodu. Nemyjte jej však v myčce.

Pravidelným používáním vám pizza kámen ztmavne. Není to však známka toho, že by se zničil, ale naopak. Je to úplně běžný jev a pizza kámen tak dokonce získává časem ještě lepší pečící vlastnosti.

lopata na pizzu italská

 

Co je pizza kámen? was last modified: 1 května, 2018 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Italové u nás: Matteo Mariani
následující článek
Gastronomie regionu Emilia Romagna – 1.část

Mohlo by vás také zajímat

Jak na domácí gnocchi

Jak na domácí těstoviny

Italská menu alla fantazie..

Jaké rajčatové omáčky existují v Itálii?

Podpořte mne na Patreonu

Tipy k italské kuchyni: Jak na výborné italské...

Olivový olej Bonamini…obrovské překvapení aneb odpoledne naplněné radostí

Gastronomie regionu Umbria – 2.část

Bible italské kuchyně…La Scienza in cucina e l´Arte...

Doporučené italské produkty

8 komentáře

Ina 11/10/2019 - 10.32

Moc Vám děkuji za rady moc mi pomohly.👍😊

Reply
Zuzka 17/10/2019 - 15.14

Já děkuju, že se líbí 🙂

Reply
Jar 14/07/2019 - 13.23

Dobrý den,
koupila jsem si troubu Concept s pizza kamenem, ale návod na její přípravu je divný.
Napřed se má pizza kámen 30 minut ve spodní části při 220 nahřát , pak zvolit pouze spodní ohřev a ten ten je pouze 60 stupňů , na kámen dát pizzu a péci. Myslím ,že to není dobře. Prosím o radu , jak péci správně.

Reply
Zuzka 16/07/2019 - 20.31

Dobrý den, troubu neznám, ale každopádně to divné je. Pizza by se v troubě měla péct na pizza kameni na největší možnou teplotu a tu dosáhnete tak, že dáte pizza kámen co nejvýše a ohřev také tak. Zkuste se podívat na můj článek o přípavě pizzy, třeba tam najdete další tipy, co by se vám mohly hodit. https://ilove-italy.cz/domaci-italskou-pizzu/

Reply
Radek 19/05/2019 - 6.06

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jestli máte zkušenost nebo jestli jste se setkala s pečením pizzy na pizza kameni v kulatém příklopném grilu. Já jsem to zkusil a narázil jsem na spoustu problémů. Nejdříve mi nechtěla pizza sjet z lopaty na kámen. Nakonec se to jaksi podařilo a části nevzhledné hroudy byly celkem chutné. Druhý pokus s hutnějším těstem a hodně pomoučenou lopatou byl úspěšný, ale pizza byla ze spoda připálená. Znamená to, že spodní žár je moc silný a že to v tomto grilu prostě nejde?

Reply
Zuzka 20/05/2019 - 21.34

Dobrý den, zkušenost s ním nemám, ale neměl by to být problém ji na něm připravit. Zkuste se inspirovat například zde: https://www.youtube.com/watch?v=G-w2tDPygG8. Jinak já na vložení těsta přes lopatu používám pečící papír. Těsto dám na něj a ten potom na lopatu. Z něj potom to těsto snadněji do trouby sklouzne :-). Jinak moc mouky není dobré, pizza se zespoda může připálit právě.

Reply
Stefan 27/03/2019 - 20.03

Dobry den,
dekuji z Vas prispevek a moc pekny navod. Prosim jeste o objasneni detailu kdy popisujete princip funkcnosti pizza kamene. Ma pory do kterych vstreba vlhkost z testa a nasledne jej uvolnuje v prubehu peceni. Nasledne ale doporucujete na lopatku pokladat pecici papir se kzerym pizzu zesunete na pizza kamen. Nezmenite tim princip funkcnosti pizza kamene? Papirem se vytvori bariera pro vlhkost do kamene a zpet.
Dekuji

Reply
Zuzka 29/03/2019 - 5.50

Dobrý den, možná jsem to v textu špatně vysvětlila. Pomoci peciciho papíru přesunete pizzu na kamen, ale papír ne. Díky němu vám těsto snadněji na horký kamen sklouzne. Tak snad je to teď jasnější :-). Přeji hezky zbytek dne. Zuzka

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...