I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Rady a tipy k italské kuchyni

Co je pizza kámen?

Co je pizza kámen?

Už nějakou dobu se mi daří doma vyrábět tu nejlepší italskou pizzu jako nikdy dřív. Už v Itálii jsem zkoušela různé metody. Pizza byla dobrá, chutnala i Italům, ale pořád jsem se snažila ji dovést k dokonalosti.

Nedávno jsem pro vás publikovala článek Jak na italskou pizzu, kde najdete veškeré informace ohledně přípravy pizzy v domácích podmínkách. Trvalo mi pár měsíců ten článek vytvořit a jsem ráda, že tolik z vás podle něj připravuje italskou pizzu, kterou si nemůžete vynachválit.

Nicméně jsem zjistila, že nestačí pouze správný postup a kvalitní ingredience, ale také je zapotřebí kuchyňských pomocníků, kteří jsou schopni vytvořit z domácí pizzy takovou, která chutná jako v restauraci. Před pár měsíci jsem objevila poslední chybějící kousek mé mozaiky. Byl to pizza kámen.

Přiznám se, že jsem ho předtím vůbec neznala, a proto si myslím, že by tento článek mohl pomoci dalším z vás, co si chcete doma pochutnávat na pravé domácí italské pizze.

Co je pizza kámen

Jednoduše řečeno je to pečící kámen, který můžete využít nejen na pizzu, ale také na přípravu domácího chleba, cukroví, různých sušenek, masa, ryb či zeleniny. Používat jej můžete nejen v klasické domácí troubě, ale také třeba na grilu. Velmi záleží na typu, který koupíte a také na výrobci.

Pizza kameny existují v různém provedení. Hranaté, kulaté, s úchytkami či bez nich. A různých velikostí.

Jak pizza kámen funguje

V pizza kameni jsou mikroskopické póry, které absorbují vlhkost těsta, pak jí uvolňují a tím pomáhají udržovat vysokou teplotu v troubě. To jsou ideální podmínky pro dokonalou italskou pizzu s typicky nafouklými a křupavými okraji. Pizza kámen vám takto obyčejnou troubu přiblíží více kamenné troubě.

italská pizza upečená na pizza kameni

italská pizza upečená na pizza kameni

Jak používat pizza kámen

Použití pizza kamene je velice jednoduché. Pokud chcete připravit pizzu, stačí pouze rozpálit troubu na maximum (v mém případě na 250 stupňů – trvá to okolo 40 minut), umístit kámen do co nejvyšší polohy v troubě a nastavit ohřev úplně ze shora. Pozor – pizza kámen nikdy neumisťujeme do vyhřáté trouby, ale vždy do studené, protože by změnou teploty mohl prasknout. To samé platí pro mražené věci. Ostatně, kdo by ale chtěl připravovat doma zmraženou pizzu z obchodu, když si na pizza kameni může připravit skvělou domácí…

Na pizza kámen se nepoužívají ani žádné oleje či jiné tuky. Někdo doporučuje na pečení používat pečící papír. Osobně se mi ale osvědčilo položit pečící papír na lopatu (tu pomoučíme a rozprostřeme na ni pizzu). S jeho pomocí vám totiž půjde snadněji přesunout pizzu z lopaty na pizza kámen.

Stejně tak je dobré vědět, že pizza kámen se nemyje žádnými čistícími prostředky. Kámen se nechá vystydnout a jednoduše se z něj nějaké nečistoty odstraní třeba škrabkou nebo špachtlí. Nebo můžete použít i vodu. Nemyjte jej však v myčce.

Pravidelným používáním vám pizza kámen ztmavne. Není to však známka toho, že by se zničil, ale naopak. Je to úplně běžný jev a pizza kámen tak dokonce získává časem ještě lepší pečící vlastnosti.

lopata na pizzu italská

 

Co je pizza kámen? was last modified: 1 května, 2018 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Italové u nás: Matteo Mariani
následující článek
Gastronomie regionu Emilia Romagna – 1.část

Mohlo by vás také zajímat

Desatero “italských” přikázání

Festa di San Valetino…Valentýn v Itálii a úžasné...

Podpořte mne na Patreonu

Bible italské kuchyně…La Scienza in cucina e l´Arte...

Tipy k italské kuchyni: Jak na výborné italské...

Olivový olej Bonamini…obrovské překvapení aneb odpoledne naplněné radostí

Jak na domácí těstoviny

Jaké rajčatové omáčky existují v Itálii?

Domácí ravioli plněné ricottou a špenátem

Italská menu alla fantazie..

8 komentáře

Ina 11/10/2019 - 10.32

Moc Vám děkuji za rady moc mi pomohly.👍😊

Reply
Zuzka 17/10/2019 - 15.14

Já děkuju, že se líbí 🙂

Reply
Jar 14/07/2019 - 13.23

Dobrý den,
koupila jsem si troubu Concept s pizza kamenem, ale návod na její přípravu je divný.
Napřed se má pizza kámen 30 minut ve spodní části při 220 nahřát , pak zvolit pouze spodní ohřev a ten ten je pouze 60 stupňů , na kámen dát pizzu a péci. Myslím ,že to není dobře. Prosím o radu , jak péci správně.

Reply
Zuzka 16/07/2019 - 20.31

Dobrý den, troubu neznám, ale každopádně to divné je. Pizza by se v troubě měla péct na pizza kameni na největší možnou teplotu a tu dosáhnete tak, že dáte pizza kámen co nejvýše a ohřev také tak. Zkuste se podívat na můj článek o přípavě pizzy, třeba tam najdete další tipy, co by se vám mohly hodit. https://ilove-italy.cz/domaci-italskou-pizzu/

Reply
Radek 19/05/2019 - 6.06

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jestli máte zkušenost nebo jestli jste se setkala s pečením pizzy na pizza kameni v kulatém příklopném grilu. Já jsem to zkusil a narázil jsem na spoustu problémů. Nejdříve mi nechtěla pizza sjet z lopaty na kámen. Nakonec se to jaksi podařilo a části nevzhledné hroudy byly celkem chutné. Druhý pokus s hutnějším těstem a hodně pomoučenou lopatou byl úspěšný, ale pizza byla ze spoda připálená. Znamená to, že spodní žár je moc silný a že to v tomto grilu prostě nejde?

Reply
Zuzka 20/05/2019 - 21.34

Dobrý den, zkušenost s ním nemám, ale neměl by to být problém ji na něm připravit. Zkuste se inspirovat například zde: https://www.youtube.com/watch?v=G-w2tDPygG8. Jinak já na vložení těsta přes lopatu používám pečící papír. Těsto dám na něj a ten potom na lopatu. Z něj potom to těsto snadněji do trouby sklouzne :-). Jinak moc mouky není dobré, pizza se zespoda může připálit právě.

Reply
Stefan 27/03/2019 - 20.03

Dobry den,
dekuji z Vas prispevek a moc pekny navod. Prosim jeste o objasneni detailu kdy popisujete princip funkcnosti pizza kamene. Ma pory do kterych vstreba vlhkost z testa a nasledne jej uvolnuje v prubehu peceni. Nasledne ale doporucujete na lopatku pokladat pecici papir se kzerym pizzu zesunete na pizza kamen. Nezmenite tim princip funkcnosti pizza kamene? Papirem se vytvori bariera pro vlhkost do kamene a zpet.
Dekuji

Reply
Zuzka 29/03/2019 - 5.50

Dobrý den, možná jsem to v textu špatně vysvětlila. Pomoci peciciho papíru přesunete pizzu na kamen, ale papír ne. Díky němu vám těsto snadněji na horký kamen sklouzne. Tak snad je to teď jasnější :-). Přeji hezky zbytek dne. Zuzka

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Nadcházející akce

V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné nadcházející akce.

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1790

Víkendový kurz italštiny 2790 Kč

Autentické Toskánsko - 3900 Kč

Promotion Image

Gastro zájezd do Apulie - 3900 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

5 lekcí italštiny na Skypu 1750 Kč

Plakát motivy Itálie 690 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Bergamo – co vidět?

Promotion Image

e-book průvodce

Najděte si ubytování

Booking.com

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Instagram

Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradn Víkendový kurz italštiny jsme zakončili paradnim italským obědem 😍🇮🇹. Domácí plněné ravioli jsme zapili Spritzem🍹, proto nám ta Italstina taky tak dobře šla 😀. Na závěr jsme se probrali italským espressem ☕️a zajedli to domácím dezertem tiramisu. 🍰 Už se tesim na prosinec, poslední volné termíny pro tento rok!!!😉
#italskakuchyne #italianfood #italy🇮🇹 #italia #italskejidlo #italskerecepty #italstina #italstinaprozacatecniky #italstinahrou #italstina🇮🇹 #kurzy #kurzvareni #iloveitaly #blogger #bloggerlife #kurzitalstiny #kurzyliberec
Útržky z dnešního víkendového kurzu italšti Útržky z dnešního víkendového kurzu italštiny 🇮🇹😀 Skvělí lidé a úžasná atmosfera👌🍷. Zitra pokračujeme 😁.
#kurz #italstina #italsky #itálie #italskakuchyne #italiano #pasta #testoviny #liberec #akceliberec
Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. C Dneska sugo se salsicciou a domácí těstoviny. Co vaříte vy? 😀🇮🇹
#italskakuchyne #iloveitaly #salsiccia #varimeslaskou #varimedoma #pasta #testoviny
Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně Na víkendovém kurzu italštiny jsme si poradně pochutnaly! Nechyběl ani letní Aperol Spritz🍹 a moje domácí italská pizza 😉🇮🇹. Pro individuální termín kurzu mi napište. Jinak další volné termíny najdete na e-shopu ➡️www.kamdoitalie.cz
A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohl A kam věšíte domácí tagliatelle vy? 😅 Tohle místo používám běžně na zavěšení naběraček, ale teď se nám hodilo na mém #kurzvareni na domácí #testoviny 💁‍♀️🇮🇹
#italianfood #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #domacivyroba #domacitestoviny #bloggerlife #foodblogger #ioveitalyblog #italia #tagliatelle
Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi Ze včerejšího kurzu vaření - domácí gnocchi 😍🇮🇹
#gnocchi #gnocchidipatate #gnocchirecipe #kurzy #kurzvareni #kurzyliberec #bloggerlife #cookingathome #cookingclass #domaci #domacivyroba #domacitestoviny #testoviny #italskakuchyne #italskejidlo #italskerecepty #italianfood #italianfood
Připravila jsem si pro vás krátké video s Připravila jsem si pro vás krátké video s ukázkou, jak může vypadat doma připravená pizza. Nepotřebujete pec na pizzu, postačí vám obyčejná trouba, základní ingredience, správný postup a ideálním pomocníkem je rozhodně pizza kámen.⠀
⠀
Správný postup přípravy a recept na italskou pizzu najdete v mém článku na blogu: https://buff.ly/3flsQqu.⠀
⠀
Kvalitní pizza kámen přímo z Itálie můžete zakoupit na mém e-shopu: https://buff.ly/2NMv7Ad.⠀
⠀
Více informací o pizza kameni, o jeho výhodách a proč na něm pizzu péct si můžete přečíst v mém článku na blogu: https://buff.ly/3fip4y2⠀
⠀
Do komentáře mi napište, jak se vám domácí pizza povedla ;-).
#pizzakamen #pizza #pizzatime #pizzalover #pizzahomemade #pizzaitaliana #makeingfood #homemadefood #iloveitalianfood #loveit #loveitaly #domacipizza #recepty #toprecepty #foodoftheday #italian #italskakuchyne #italskejidlo
Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blog Milujete krevety? Pokud ano, mám pro vás na blogu opravdu jednoduchý a zároveň vynikající recept na špagety s krevetami. Stačí nám pár základních surovin, abychom si tuto italskou přímořskou specialitu mohli připravit i u nás doma. 
Za skvělé ryby dekuju Filipovi z @pratele_lososa 😍🐠🐟🦈
#krevety #cerstveryby #blogiloveitaly #bloggerfood #fish #freshfish #spagety #spagetyrecept #spagetyskrevetami #spaghetticongamberi #gamberetti #italskakuchyne #italskerecepty #italskyblog #blogitaliano #blogoitalii #vitalii
Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si d Když si potřebuju připomenout Itálii, tak si doma nejraději uvařím #ryby. Voní totiž mořem. Někdy u nás bývá velký problém sehnat #cerstveryby, alespoň v Liberci. Když myslím čerstvé, tak ideálně takové, které se neválí několik dní v regálu a nejsou pravidelně zamražované a znovu rozmrazované. Proto mám radost, ze jsem na svých #lekceitalštiny potkala žáka Filipa. Je to úžasný člověk, mladý kluk, co si splnil sen mít každý den na stolu opravdu čerstvé ryby! Začal je sám dovážet do Čech, hned ten samý den po výlovu. Vytvořil firmu @pratele_lososa, kterou chci tímto podpořit. Filipa znám už nějaký pátek a proto vím, že svou práci dělá opravdu s láskou, jako málokdo. Pokud chcete mít doma na talíři opravdu #cerstveryby, tak si je objednejte jedině u něj 😉🍤🐠 A recept na špagety bude brzy na blogu 😉🇮🇹 #ryby #spaghetti #spaghetticongamberi #gamberetti #krevety #spagetyskrevetami #cerstve #cerstveuvareno #italskerecepty #lekceitalštiny #blogoitalii #blogiloveitaly #italskakuchyne
Sledovat

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Lekce italštiny č.23 – kolik je hodin italsky

15/Lis/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú bramborové gnocchi cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italské restaurace koktejly kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tagliatelle tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
Booking.com
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru