Kdo by nemiloval plněné těstoviny (it. „pasta ripiena“). V Itálii jich existuje opravdu velká spousta. Některé jsou vaječné, jiné bezvaječné. Náplň může být zeleninová, masová, sýrová či z dokonce na bázi ryb. Nejvíce se v Itálii rozšířila v okolí střední-severní Itálie, asi nejvíce však se proslavily těstoviny z oblasti pádské nížiny (it. „Pianura padana“). Mezi nejznámější asi patří tortellini, agnolotti, casonsei, cappelletti nebo třeba ravioli.
Videolekce na přípravu těstovin ravioli ve spojení s lekcí italštiny ;-).
Právě těstovinám ravioli se dnes budeme věnovat. U nás jsou asi jedním z nejprodávanějších druhů a snadno je zakoupíte v jakékoliv prodejně s italskými produkty. Pokud si je však budete chtít vyrobit doma, podívejte se na jeden z mých starších receptů na domácí ravioli s ricottou a špenátem nebo ke mně přijďte na kurz vaření italské kuchyně ;-).
Video recept můžete také shlédnout v záznamu vysílání Snídaně s Novou, kde jsem hostovala a těstoviny připravovala společně s moderátory.
Booking.com
Dnešní recept je jeden z mých nejoblíbenějších (co se týče plněných těstovin). Je velice jednoduchý a rychlý. Na omáčku si v podstatě vystačíte se dvěma ingrediencemi – máslem a čerstvou šalvějí. Sýr není nutností, ale myslím si, že k těmto těstovinám rozhodně patří. Takže si do nákupního seznamu připište i italský parmezán (až už to je Grana Padano, Parmigiano Reggiano či jiný). Někdo také rád přidává čerstvě nastrouhaný pepř. Ideální kombinací k této omáčce jsou právě ravioli s náplní: ricotta a špenát.
V Itálii je tento chod považován za typický pro nedělní či slavnostní oběd. Takže buon appetito!
Ravioli s máslem a šalvějí
TiskIngredience
- 50 g másla
- 3-4 lístky čerstvé šalvěje
- 200 g čerstvých těstovin ravioli (plněné špenátem a ricottou)
- strouhaný parmezán (Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Gran Moravia), množství dle potřeby
- sůl, množství dle potřeby
- pepř (není nutný)
Postup
Dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme ji jakmile začne vřít. Mezitím na pánvi rozpustíme máslo a přidáme k němu šalvěj. Necháme smažit na mírném ohni asi 2 minuty. Vypneme oheň. Hotové ravioli smícháme s máslovou omáčkou. Přidáme trochu nastrouhaného sýra a vše promícháme.
Podáváme posypané nastrouhaným sýrem a se sklenkou dobrého vína.
Poznámky
Těstoviny můžeme také trochu opepřit. Někteří Italové opečenou šalvěj z pánve vyhazují.
2 komentáře
[…] Pokud byste chtěli podrobný recept i s gramáží jednotlivých surovin, tak jej najdete na blogu – recept na ravioli. […]
[…] a vykrájet jej do potřebných čtverců. V jednom ze starších článků jsme si představili domácí ravioli s ricottou a špenátem. Náplň může být i masová či na spoustu dalších […]