I Love Italy
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop
  • Home
  • Dovolená na míru
  • Kurzy vaření
  • Kurzy italštiny
  • E-shop

I Love Italy

blog o Itálii

Aktuality a zajímavosti z ItálieEmilia-Romagna

Gastronomie regionu Emilia Romagna – 1.část

Gastronomie regionu Emilia Romagna – 1.část

Tento malebný region se nachází na severo-východě Itálie. Rozprostírá se v rozsáhlém údolí, které je zdrojem těch nejlepších lokálních produktů. Protínají ho ale také mohutné Apeniny a je omýván Jadranským mořem, které doplňuje a obohacuje místní gastronomii o typicky přímořské recepty. Gastronomie tohoto regionu je ovlivněna sousedními regiony Veneto, Lombardia, Piemonte, Liguria, Toscana, Marche a městským státem San Marino. Z jihu Apenin přichází vliv střídmé toskánské kuchyně, ze severu naopak hutnější, honosnější benátské a lombardské kuchyně.


Místní gastronomie se právem proslavila po celém světě, vyniká těmi nejlepšími ručně vyráběnými těstovinami, jejichž tajemství se předává z generace na generaci. Kdo by taky neznal lasagne, tortellini nebo tagliatelle? Z lokálních delikates jsou rozhodně neznámější Prosciutto di Parma nebo Parmigiano Reggiano.

riviera romagnola dovolená

Typické moře v turistické oblasti Riviera Romagnola.

rimini dovolená

Západ slunce v Rimini.

Emilia-Romagna je region, který vznikl spojením dvou historických oblastí Emilia a Romagna. Stejným způsobem se dá rozdělit právě i místní gastronomie. V oblasti Emilia se využívá převážně hovězí maso, zatímco v oblasti Romagna ho téměř nenajdeme, místní milují hlavně skopové maso. Vepřové se hojně vyskytuje v obou oblastech.
Rozdíly jsou i v přípravě těstovin. A to jak ve směsích, kterými se plní těstoviny, tak i v omáčkách. V Emilii najdeme bohatší a vydatnější recepty, převážně na bázi masa. Naopak v Romagni převažují jednodušší recepty se sýrovým a zeleninovým základem.

Výroba těstovin

Pokud jmenujeme region Emilia Romagna, první věc, kterou si člověk ve spojitosti s touto oblastí vybaví, jsou tagliatelle. Široké a placaté těstoviny. Správně se těsto připravuje pouze z vajec a mouky a vyválí se pěkně do tenka. Některé zdroje uvádějí, že podle starých tradic by měly být tagliatelle široké přesně 7 mm a vysoké kolem 1 milimetru. Říká se, že pocházejí z města Bologna a původ tohoto receptu sahá prý až do roku 1487. Podávají se tradičně s masovým ragú, které se proslavilo po celém světě. Bohužel tato pochoutka bývá ve spoustě zemí mylně připravovaná se špagetami (vznikl takto dokonce i známý recept turistů „špagety alla bolognese„, který nikde v Itálii nenajdeme).
Tagliatelle existují i v kombinaci s kostkami prosciutta osmaženém na másle, dále s lanýži, rajčatovými omáčkami, houbami, mořskými plody a spoustou dalších. Tento druh těstovin se rozšířil po celé Itálii, asi nejvíce si je vychutnávají Italové ze sousedního regionu Marche či Veneto.

tagliatelle výroba

Typické těstoviny regionu – tagliatelle.

Tagliatelle verdi (neboli zelené) jsou oblíbenou variantou k té předešlé. Na vytvoření jejich specifického zbarvení se do těsta na tagliatelle přidává většinou špenát či mangold.

Dalšími těstovinami, kterými se pyšní tento region, jsou tortellini. Jedná se o zamotané těstoviny do specifické formy plněné masovou směsí (existuje i varianta na bázi zeleniny či sýrů). Nejčastěji se podávají v masovém vývaru a vzniká tak recept „tortellini in brodo“, klasický pro město Bologna. Na jeho náplň je zapotřebí vepřová panenka nakrájená na plátky, omažená na rozpuštěném másle. Dále se přidá prosciutto a mortadella nakrájená na kostky, sůl. Nakonec se vše nakrájí na velmi jemno, projede se v sítu, přidají se vejce, parmezán, muškátový oříšek, sůl a pepř. Vše se zpracuje a směsí se posléze plní tortellini. Ty se nejdříve nechají pár hodin odpočinout a potom se uvaří ve vývaru. Tento první chod se podává posypaný nastrouhaným parmezánem, který nemůže být jiný než místní Parmigiano Reggiano.

boloňská omáčka

Tagliatelle s boloňským ragú.

Anolini di Parma jsou plněné těstoviny kulatého tvaru, podávané také většinou ve vývaru. Dalšími oblíbenými těstovinami jsou cappellacci. Jedná se o tradiční recept z města Ferrara a jeho základní ingrediencí je dýně. Svým tvarem velmi blízce připomínají cappelletti, tortellini nebo tortelli mantovani. Výborné jsou i cappelletti alla romagnola jejichž náplň se připravuje z kuřecích prsou, ricotty, muškátového oříšku a dalších ingrediencí. Hotové cappelletti se potom vaří ve vývaru z kapouna.

Nakonec nesmíme zapomenout na vyhlášené boloňské lasagne. Dají se považovat za takový symbol tohoto regionu. Jsou připravované z masového ragú, bešamelu a místního sýra Parmigiano Reggiano. Také mají své varianty například ve formě zelených lasagní.

Druhé chody a polévky

Piadina romagnola je opravdu skvělá pochoutka. Je to v podstatě placka připravená z mouky, sádla, jedlé sody, trošky soli a vody, která se opeče několik minut na kamenné desce (nebo z terakoty).  Podává se tradičně s místními salámy či šunkami (s prosciuttem, salámem coppa, culatello, mortadella) společně se sýry squaquarone (čerstvý krémový sýr) či robiola. Oblíbená je i kombinace prosciutto, mozzarella a rajčata. Historie tohoto pokrmu sahá až do doby před Kristem, kde obyvatelé sídlící v okolí řeky Pád, připravovali chleby a pečivo na rozžhavených deskách. V archivu blogu najdete recept na piadinu.

piadina s mozzarellou prosciuttem a rajčaty

Regionální pochoutka piadina s mozzarellou, prosciuttem a rajčátky.

Bramborový koláč (torta di patate) je typickým jídlem podávaném v údolí. Z uvařených brambor se oloupe slupka, rozmačkají se a přidá se nastrouhaný sýr, vejce, mlého, olej, sádlo a další ingredience. Směs se nechá se odpočinout a upeče následně v troubě.

Stracotto alla piacentina je recept pocházející z provincie Piacenza. Připravuje se z hovězího masa, které se osmahne na sádle, másle a česneku, společně s cibulí, mrkví, řapíkatým celerem a solí. Někdy se přidává i petržel, muškátový oříšek, skořice. Nesmí chybět bílé nebo červené víno. Přidají se i čerstvá rajčata nakrájená na kousky. Všechno se pomalu vaří na mírném ohni po dobu asi pěti hodin. V některých případech se přidává i vývar, aby příliš nevyschla omáčka. Někdo doporučuje nechat maso marinovat několik hodin ve víně společně se zeleninou a bylinkami.

Passatelli Romagnoli se připravují ze strouhanky, sýra Parmigiano Reggiano, vajec a muškátového oříšku. Hotové passatelli mají podlouhlý tvar, uvaří se v masovém vývaru a podávají se jako polévka či s různými omáčkami obdobně jako těstoviny.

passatelli těstoviny ve vývaru

Passatelli in brodo – typická místní pochoutka.

**

 

Příště budeme opět pokračovat v našem vyprávění o gastronomii regionu Emilia Romagna…

Gastronomie regionu Emilia Romagna – 1.část was last modified: 16 února, 2018 by Zuzka

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Přečtěte si také

předchozí článek
Co je pizza kámen?
následující článek
Krém z ricotty s čokoládou a kávou

Mohlo by vás také zajímat

Azienda Agricola Querceta…rodinná bio farma

Kurz pro baristy začíná…aneb jak vzniklo kafe

Zajímavosti z Itálie: největší motorka světa je italská!

Co je vlastně italské espresso

Moje, vaše, naše Itálie….

Gastronomie regionu Apulie…setkání na italské ambasádě

Představení Italsko-české obchodní komory

Gastronomie regionu Umbria – 2.část

Gastronomie regionu Umbria – 1.část

Na co si dávat pozor v Benátkách

1 vložit komentář

Piadina s čokoládou a mascarpone | 14/04/2018 - 7.06

[…] piadina patří neodmyslitelně k regionu Emilia-Romagna, ze kterého také pochází. Tento pokrm jsme si představili v tradičním slaném provedení s […]

Reply

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Přečtěte si o tom, jak a proč vznikl tento blog...

Jak na dokonalou pizzu?

https://youtu.be/EBg7VAyANpI
Můžete ji připravit i v klasické troubě... Stačí mít doma pizza kámen a vědět, jak správně připravit těsto na pizzu!

Italské produkty

pizza kámen 1890 Kč

Exkluzivní zrnková káva z Apulie 289 Kč

Top/sukně Itálie 590 Kč

Náramek v italském stylu 369 Kč

Exkluzivní italská mletá káva 199 Kč

Dovolená na míru

Chcete poznat autentickou Itálii? Sestavím vám dovolenou na míru. Stačí, když si vyberete lokalitu a něco společně vymyslíme. Co třeba gastro dovolená v Apulii? Je to jen na vás.
https://www.youtube.com/watch?v=mlP5vEkTUpE&t=11s

Kurzy vaření italské kuchyně

https://www.youtube.com/watch?v=Qv7wgoznTAE

Sledujte můj Youtube kanál

https://www.youtube.com/watch?v=yE_09gh98jQ&t=62s

Facebook

Facebook

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Jak na domácí italskou pizzu

    26/10/2017
  • 3

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014

Recepty dle chodů

  • Aperitivo (aperitiv)
  • Antipasti (předkrmy)
  • Primi (první chody)
  • Secondi (druhé chody)
  • Contorni (přílohy)
  • Dolci (dezerty)

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.15 – sloveso být

30/Srp/2016

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: 7 důvodů proč navštívit italské Dolomity

14/Čvn/2018

Vaše Itálie: Letní dovolená v Itálii

28/Kvě/2018

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Italové v ČR

Italové v ČR – Andrea ze střední Itálie...

28/Kvě/2020

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017
  • 3

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Při odběru novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle podmínek ochrany osobních údajů a se soubory cookies.

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú cestování dezerty domácí těstoviny frittata gastronomie Italové v ČR italská kuchyně italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso lanýže lekce italštiny mořské plody online lekce italštiny ovoce penne pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky ravioli regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zajímavosti zapečené těstoviny zelenina zmrzlina
  • REKLAMA
  • KONTAKT
  • OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ
  • COOKIES

@2019 - I Love Italy


Zpět nahoru
Spravovat Souhlas s cookies
Tato webová stránka používá soubory cookies za účelem řádného a bezpečného fungování webové stránky, zachování nastavení, zaznamenávání údajů o používání webové stránky a přizpůsobování zobrazovaného reklamního obsahu.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}
 

Loading Comments...